Managerii pot genera venituri suplimentare dacă îşi detectează clienţii prin sistemele de tracking Wi-Fi

Postat la 30 ianuarie 2015 14371 afişări

Managerii pot genera venituri suplimentare dacă îşi detectează clienţii prin sistemele de tracking Wi-Fi

de Alexandra Alan, junior IT advisor KPMG


O provocare pentru companii este reprezentată de cînd şi cum ar trebui să se adapteze la cerinţele şi la nevoile clienţilor. Folosind informaţiile extrase din diverse seturi de date şi din tehnologia de ultimă generaţie, managerii pot lua decizii importante precum aranjarea unui magazin sau stabilirea preţurilor produselor de raft şi a promoţiilor.

Toate aceste informaţii sunt necesare pentru adoptarea unei strategii competitive de piaţă şi se pot regăsi de cele mai multe ori ascunse în date. Aceste date pot proveni din informaţiile actuale despre clienţi, sondaje de opinie sau, mai nou, prin intermediul sistemelor de detecţie Wi-Fi, GPS sau Bluetooth.

Un smartphone reprezintă unul dintre dispozitivele care, prin simpla conexiune la Internet, pot genera date precum adresa sa MAC sau data şi ora şi amplitudinea semnalului. Aceste date pot fi convertite în coordonate ale locaţiei posesorului telefonului mobil prin diverse tehnici de localizare, cum ar fi triangulaţia sau trilateraţia şi alte transformări matematice şi fizice.

Utilizând diverşi algoritmi, următoarele informaţii pot fi extrase: un număr estimativ de clienţi, durata medie a vizitei lor, zonele de interes ale clienţilor, frecvenţa de apariţie a acestora în magazin, ora de sosire şi ora de plecare într-un anumit interval de timp. Cunoaşterea acestora aduce beneficii atît magazinelor, cît şi clienţilor. Spre exemplu, numărul estimativ al clienţilor poate rezolva problema stabilirii numărului optim de angajaţi pentru a servi clienţii. Identificarea zonelor de interes şi combinarea acestora cu datele despre vînzări pot ajuta managerii să identifice o configuraţie mai bună a magazinului (layoutului). Drept urmare, clienţii vor putea ajunge într-un timp cît mai scurt la produsele de care sunt interesaţi, iar companiile vor experimenta o potenţială creştere a vânzărilor şi respectiv o scădere a costurilor.

Sistemele Wi-Fi de localizare se pot utiliza în diverse domenii, cum ar fi menţinerea securităţii (ex. poliţie, ambulanţă), industria retail, industria auto, localizarea de bunuri pierdute (telefoane mobile, laptopuri,

animale etc).

În ciuda beneficiilor sale şi a vastelor domenii de aplicaţie, confidenţialitatea datelor constituie una dintre problemele principale, pentru că studiile de cercetare arată că posesorii de dispozitive Wi-Fi de cele mai multe ori sunt îngrijoraţi că ar putea fi urmăriţi. Această îngrijorare poate fi rezolvată prin transparenţă şi prin informarea acestora în legatură cu datele personale stocate. În general, majoritatea analizelor sunt făcute la nivel agregat şi nu sunt realizate pentru a urmări un anumit individ.

Dacă furnizorul de sisteme Wi-Fi de localizare are o politică prin care ţine cont de confidenţialitatea datelor (criptarea adresei MAC), reidentificarea ar trebui să fie imposibilă. Unele companii au observat îngrijorarea utilizatorilor legată de confidenţialitatea datelor şi încearcă să combată detecţia dispozitivelor Wi-Fi fără permisiunea posesorilor. Spre exemplu, reprezentanţii Apple au prezentat noul mod de scanare a semnalului Wi-Fi de către telefoanele mobile pentru sistemul de operare iOS 8 în cadrul conferinţei Apple Worldwide Developers Conference. Astfel, adresa MAC va fi aleatoare pînă la acceptul de conectare la reţeaua nesecurizată.

În concluzie, ar trebui să ne informăm în legătură cu felul cum datele noastre personale colectate din diverse surse - de pe Internet, din aplicaţiile mobile, din sistemele Wi-Fi - sunt utilizate şi să ne gândim ce informaţii suntem dispuşi să oferim despre noi pentru un customer service mai bun.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alexandra alan,
kpmg,
clienti
/opinii/managerii-pot-genera-venituri-suplimentare-daca-isi-detecteaza-clientii-prin-sistemele-de-tracking-wi-fi-13783209
13783209
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.