Cristian Hostiuc, ZF: Din pacate Ceausescu nu mai e sa-l criticati

Autor: Hostiuc Postat la 27 mai 2011 18 afişări

A rabdat cat a rabdat presedintele Basescu criticilor si comentariilor sefilor BNR din 2009 incoace la adresa guvernului, economiei , situatiei din Romania, la modul cum ar trebui facute lucrurile, dar intr-o dimineata de sfarsit de mai 2011, nu s-a mai abtinut.

Fara sa-i pomeneasca numele direct, presedintele l-a atacat direct pe guvernatorul BNR, Mugur Isarescu: E usor sa dai din gura la televizor, daca tot face pe profesorul de ce nu intra in arena, de ce nu se murdareste in mocirla politica sa o faca el mai curata.

Basescu nu a uitat ca in 2009/2010, cand tara era in aer, Mugur Isarescu i-a refuzat oferta de a prelua conducerea Guvernului motivand: ca-i prea batran, ca este nevoie de un om tanar, ca nu e membru de partid, ca-i mai folositor la BNR, si tot asa. Isarescu a refuzat diplomatic oferta, s-a dat lovit si l-a trimis pe Lucian Croitoru, consilierul lui, sa se plimbe in pulover la finalul lui 2009 pe la partide, cu televiziunile in spate, ca sa faca Geoana si Antonescu misto de el.

In ultimii doi ani, Emil Boc a luat toate injuraturile Romaniei pentru ce s-a intamplat si se intampla rau in tara. Din fericire, Emil Boc nu a refuzat functia de prim-ministru, ca guvernatorul BNR. Poate nu stie economie ca profesorul Isarescu, dar lui Boc nu i-a fost frica sa iasa in fata sa conduca un guvern, o tara. Cineva tot trebuie sa o conduca, asta e. Daca altii refuza...

Dupa 20 de ani guvernatorul BNR a devenit cel mai critic oficial la adresa felului cum arata Romania de astazi: se munceste prea putin, sunt prea multi asistati social, statul e prea mare, e prea multa birocratie, prea multa dari, impozite mari etc. Oricine poate spune aceste lucruri. Dar sa indrepte aceste lucruri, nu sunt multi. E doar unul singur. Boc, de bine de rau, a mai taiat, cum s-a priceput. Ca altii nu au vrut sa taie ei. Au taiat prin curs si inflatie.

Daca premierul nu i-a raspuns guvernatorului, i-a raspuns presedintele. Oricum si Traian Basescu este de o ipocrizie mare: critica acum statul, cand el a fost functionar, ministru, primar, presedinte de cand il stiu romanii.

Acum i-a descoperit pe baronii regiilor, companiilor de stat. Ei existau si erau negociati an de an de liderii politici la vedere. Nu veneau din neant, erau "de-ai partidului".

Sebastian Vladescu, fostul ministru al finantelor, declara nonsalant intr-o emisiune televizata, ca aceasta coruptie mare, care este descoperita acum si plimbata cu televiziunile alaturi pe la DNA, nu poate exista fara protectie administrativa si politica. Mare. E la fel cum Traian Basescu spune/constata ca regiile sunt robinete pentru clientela de partid. Cine-i in politica, acolo sus? 100 de insi, 1.000, 2.000, 10.000. Din 20 de milioane.

Oricum avand in vedere ca pe Mugur Isarescu, Traian Basescu, Sebastian Vladescu ii leaga multe in ultimii 15-20 de ani - multe nopti nedormite in negocierile cu FMI, cu creditorii internationali, cu programe de guvernare, cu apararea cursului, cu salvarea sistemului bancar -, acum ar mai ramane sa intocmeasca "scrisoarea celor sase" ( sigur mai gasesc trei) de critica la adresa politicii lui …? Ceausescu, din pacate nu mai e. Si nici Silviu Brucan. Pe cine mai poate să critice? Pe Romania, pe care ei insisi au condus-o.


Cristian Hostiuc este directorul editorial al Ziarului Financiar.

Cititi mai multe opinii ale jurnalistilor ZF pe www.zf.ro/opinii

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinii,
Cristian Hostiuc,
Basescu,
Isarescu,
reactii
/opinii/cristian-hostiuc-zf-din-pacate-ceausescu-nu-mai-e-sa-l-criticati-8288705
8288705
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.