Retrospectiva 2010 - Subiectiv, despre admiratie

Autor: Iuliana Roibu Postat la 31 decembrie 2010 44 afişări

Demersul a fost catalogat drept inedit si subiectiv de cei mai multi oameni de afaceri sau manageri consultati de BUSINESS Magazin. Pe cine admirati din mediul romanesc de business?

Mariana Gheorghe, Misu Negritoiu, Liliana Solomon, Dan Sucu si Steven van Groningen au fost primii cinci clasati in prima editie a "Top 100 Cei mai Admirati CEO din Romania", lansata de BUSINESS Magazin, dupa o idee proprie, in toamna lui 2010. Cei mai admirati 100 de manageri au fost alesi dintr-o lista de 250 de CEO si antreprenori care isi conduc singuri afacerile. Cei 250 nominalizati erau la momentul respectiv (cei mai multi fiind si in continuare) managerii celor mai mari companii dupa cifra de afaceri sau initiatorii celor mai mari afaceri dezvoltate in Romania.

Metodologia clasamentului a fost cat se poate de subiectiva: celor 250 de nominalizati li s-a cerut sa aleaga cel putin doi manageri din fiecare din cele opt domenii de activitate (finante, energie si petrol, IT&C, FMCG, comert, servicii, industrie, constructii si imobiliare) si cel putin zece manageri din oricare domeniu de activitate, pe care ii apreciaza "pentru rezultatele/performantele companiilor pe care le conduc sau le-au condus de-a lungul timpului" - cu mentiunea sa nu se voteze pe ei insisi.

BUSINESS Magazin s-a asigurat ca va primi un numar relevant de voturi prin faptul ca a promis confidentialitatea votului, dat fiind ca multi dintre manageri nu voiau sa se afle pe cine prefera in comunitatea de business. "Nu cred in cultul personalitatii, concept care are o mare cautare in Romania, si cred ca se acorda o prea mare importanta individului", a fost numai una dintre zecile de reactii primite de redactorii BUSINESS Magazin atunci cand au solicitat voturile managerilor si oamenilor de afaceri.

Cu toate ca au clasificat demersul drept subiectiv, de PR sau irelevant pentru talentul de manager al unei persoane, cei mai multi au votat. Iar concluziile trase de BUSINESS Magazin in timpul centralizarii voturilor au fost cel putin neobisnuite: in primul rand, s-a vazut limpede cum cei mai multi dintre manageri nu cunosc CEO din alte domenii de activitate si au preferat sa voteze doar manageri din domeniul propriu de activitate; in al doilea rand, cei mai multi dintre votanti au actionat cat se poate de subiectiv, votand exclusiv partenerii de afaceri - sau, in unele cazuri, autoritati sau sefi din administratia publica, desi era vorba de un top exclusiv al managementului din companiile private, iar in al treilea rand s-a vazut ca PR-ul chiar functioneaza - managerii care apar des in publicatiile financiare, care sunt vizibili in comunitatea de business si care au invatat discursul public nu numai ca au intrat in clasament, dar s-au plasat pe primele locuri.

"Dintre toate premiile pe care le-am primit de cand conduc OMV Petrom, acesta e singurul premiu de suflet, care imi arata acceptarea colegilor mei din comunitatea de business", a spus Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, cand a primit premiul in cadrul Galei BUSINESS Magazin "Cei mai admirati CEO din Romania". Dincolo de faptul ca Mariana Gheorghe - CEO-ul celei mai mari companii din Romania - a ocupat locul intai, structura celor 100 de manageri care au intrat in clasament este o radiografie clara a modului cum arata acum lumea afacerilor din Romania: 37 sunt antreprenori, 16 sunt expati, 9 sunt femei, 11 conduc afaceri dezvoltate in ultimii 20 de ani in Romania, 46 conduc multinationale, iar 6 au sub 40 de ani.

Urmărește Business Magazin

/lideri/retrospectiva-2010-subiectiv-despre-admiratie-7828063
7828063
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.