Business Magazin împlineşte 5 ani şi grupează într-un cover story cele mai relevante poveşti de afaceri din istoria revistei până atunci

Postat la 06 octombrie 2009 137 afişări

Aproximativ 20 de miliarde de dolari. Aceasta era valoarea de inventar a Romaniei in toamna anului 2004, calculul fiind realizat pe baza raportului privind valoarea domeniului public al statului, care se intindea pe aproape 12.000 de pagini. Picturile de Claude Monet erau evaluate la 300.000 de lei vechi, iar Cheile Bicazului si masivul Piatra Craiului la doar un leu fiecare.

Articolul a fost publicat pe coperta primului numar al revistei BUSINESS Magazin. Tot in urma cu cinci ani, in sala de sedinte a Consiliului de Administratie al BNR intra pentru prima data un fotoreporter, iar articolul rezultat in urma acestui demers aducea in lumina cateva dintre secretele celor mai puternici oameni din Romania, cei care influenteaza dobanzile, cursul euro sau al dolarului si modul de acordare a creditelor.

Au urmat articole privind cele mai importante tranzactii din economia romaneasca de pana atunci, de la preluarea Connex pana la privatizarea BCR, dar si materiale despre antreprenorii locali, precum Ciolan (Ambient), Raul Ciurtin (Albalact), Gabriel Carlig (Jolidon) sau Nicolae Petrov (Carpatair), care au beneficiat din plin de anii de boom economic. Altii, precum Zoltan Prosszer (fondatorul grupului Paneuro) si Razvan Petrovici (Univers'all) isi inchideau afacerile. Esecurile povestite chiar de cei doi antreprenori pot constitui oricand studii de caz pentru scolile de afaceri.

De fapt nu dupa cinci ani, ci poate mai corect BUSINESS Magazin la cinci ani - fiindca orice publicatie, la cinci ani de la aparitie, e intr-adevar la varsta copilariei, cand invata sa numere si se tine bine de ce-a invatat.

Mai exact, ce am numarat vedeti in aceste pagini - procente de crestere a PIB, someri, magazine din reteaua unor firme, milioane de euro trimise in tara de capsunari, metri patrati de suprafata construita, ani de la inceputul unei afaceri care in timp a ajuns o forta in economie, procente de crestere a preturilor, megapixeli de camere foto performante, kilometri de autostrada (nu neaparat din Romania), milioane de dolari pierdute pe pietele financiare intrate in criza, cate 25, 50 sau 100 de firme in topul celor mai profitabile sau al celor cu cele mai mari cifre de afaceri, milioane de abonati la telefonia mobila, hectare de teren cumparate de dezvoltatorii imobiliari, sute de mii de masini vandute de dealeri, puncte de baza cu care BNR a crescut sau a scazut dobanda, MB de trafic pe internetul mobil, tone de marfa tranzitate prin porturi, sute de ordonante si legi schimbate sau promise. Adica (aproape) tot ce s-a intamplat in economie de cinci ani incoace.

Si am mai numarat sferturi de ora consumate cu gasirea unui titlu de articol, ore de sedinte cu discutii aprinse intre redactori, zeci de tineri care au lucrat in aceasta redactie, zile de concediu petrecute tot cu ochii dupa subiecte, pagini de reclama in plus sau in minus de la o editie la alta, sute de oameni intervievati pentru articole, mii de poze de unde am incercat sa le alegem pe cele mai bune si, mai important decat toate, zecile de mii de cititori care ne-au cumparat, ne-au comentat, ne-au criticat si ne-au apreciat. Cam asa ne-am petrecut cinci ani din viata. Am incercat sa crestem. Şi o sa crestem si de-acum inainte.

CARE CREZI CA A FOST CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT AL ULTIMILOR CINCI ANI? COMENTEAZA PE BLOGUL BUSINESS MAGAZIN SI POTI CASTIGA O CARTE SAU UN CONT DE E-LEARNING

Mai jos se afla o selectie a celor mai importante materiale publicate in BUSINESS Magazin in ultimii cinci ani.

2004

Cat costa Romania

Culisele Bancii Nationale

2005

Codul lui Da Vinci

Bancherii cuprului

Invazia Vodafone

Batalia pentru averea SIF

Cel mai bogat roman din SUA

Cum divorteaza avocatii

Primul roman miliardar in euro

Romania non-stop

Viata pe datorie

Un pret astral

2006

Fabrica de CEO

Cand vom trai ca ei

Paradisul expatilor

E-Birocratia

Garnizoana call-center

Herr BCR

Generatia multitasking

100 de companii 2005

IT-lionarii

Marirea si decaderea Univers'all

Upgrade de viata

Radiografia unei fuziuni bancare

A treia venire a lui Renault

2007

Ambient, gata de lupta

YouTube de Romania

Magia low cost

Cum a ajuns Zuzu milionar

Croitorul Jolidon

Cine administreaza pensiile private

Cum pilotezi trei miliarde de euro

Bancnota de un baril

Cat mai tine cursa importurilor auto

Cea mai buna reteta de afacere imobiliara

Stapanii internetului

Bogat din bursa

Personalitatea anului: capsunarul

2008

Bancherul Zapp

Omul din umbra Carpatair

Cel mai mare proprietar de hoteluri

Castigatorii crizei

Popoviciu, miliardarul tacut

Lectii de afaceri cu Gica Popescu

Cel mai puternic strain din Romania

Cei mai mari vanzatori de credite

Micii milionari din imobiliare

Milionari dintr-o industrie falimentara

America in faliment

Cel mai mare petrolist independent

Doi romani care au privit criza in direct

Cei mai puternici romani de la Moscova

Personalitatea anului: Isarescu

2009

Imobiliarele, pariul ratat

Blocaj financiar

Consum de criza

Marirea si decaderea unui broker

Trofeul eMag

Cum vede criza un miliardar

Adio Rompetrol

Meciul Crizei

Un an de la caderea Lehman Brothers

Mostenitorii miliardarilor romani

Bursa

Lectia Bursei

Bursa, masina facut de bani

Ponturi pentru Bursa

Bursa in picaj

Ghid de investitii la Bursa

Investitii

Cand si cum se vinde o afacere?

Gazonul cu milionari

Think big

De unde incepe bogatia?

Afacerea ISO

Cum faci fata succesului

Mirajul eolian

Idei de furat

Averea din pivnita

A sosit vremea sa cumperi?

Cum am supravietuit esecului

Cineva care sa ma cumpere

Ghid de supravietuire pe timp de criza

Urmărește Business Magazin

/cover-story/business-magazin-implineste-5-ani-si-grupeaza-intr-un-cover-story-cele-mai-relevante-povesti-de-afaceri-din-istoria-revistei-pana-atunci-4954804
4954804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.