Cariere cu impact global
Laura Dumitrel, Software Engineer, Adobe: „Cred că într-un CV cele mai importante sunt activităţile extra, în special proiecte personale. Oricât de mici şi în orice stadiu de dezvoltare, ele arată dorinţa de a descoperi şi învaţa mai multe.”

Experienţa primului job

24 ian 2022 Autor: Andra Stroe

Laura Dumitrel a avut ocazia, încă de pe băncile facultăţii, să pună în practică teoria învăţată la cursuri în cadrul uneia dintre cele mai cunoscute companii de tehnologie. Cu ce provocări a venit această primă etapă din cariera sa şi ce lecţii a învăţat pe parcurs?

 

Absolventă a Facultăţii de Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Laura Dumitrel lucrează în cadrul companiei Adobe de doi ani şi jumătate. „Cariera mea a început cu un internship care a durat un an şi două luni, pe vremea când eram încă studentă.” Pe parcursul internshipului a făcut parte din două echipe şi a lucrat la trei proiecte distincte.

Potrivit Laurei Dumitrel, în facultate le sunt prezentate studenţilor foarte multe tehnologii, limbaje de programare, paradigme şi aşa mai departe. Totuşi, consideră ea, cel mai probabil la orice loc de muncă este nevoie de noi cunoştinţe, „de aceea, în facultate cred că este util să ne dezvoltăm capacitatea de adaptare la orice proiect/tehnologie şi să înţelegem că mereu vom avea de învăţat ceva nou”. În ceea ce o priveşte, spune că trecerea de la student la angajat a fost o provocare. „Sigur, poate fi stresant, dar în orice situaţie nouă te vei simţi inconfortabil pentru o perioadă scurtă. Odată ce capeţi experienţă, acestea vor veni natural şi vei vedea oportunităţile acestui domeniu.” A fi student şi a lucra într-o companie de succes în acelaşi timp spune că a fost o experienţă importantă în care a învăţat multe despre industria IT, lucruri pe care de obicei nu ajungi să le descoperi la facultate. „Aşadar, dacă eşti la început de drum, îţi recomand programele de internship, unde vei învăţa tot ce ai nevoie şi la finalul cărora poţi obţine un job full-time. Consider că internshipurile sunt o modalitate excelentă de a te familiariza cu aşteptările angajatorilor, de a vedea cum funcţionează companiile şi cum să te adaptezi cât mai bine în cadrul unei astfel de companii”, îi sfătuieşte ea pe alţi tineri.


Laura Dumitrel, 24 de ani, Software Engineer, Adobe

Œ  A urmat cursurile Facultăţii de Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti

  S-a angajat în cadrul Adobe în urmă cu doi ani şi jumătate

Ž♦  Este pasionată de călătorii, pictură şi fotografie


În momentul de faţă activează în cadrul echipei Adobe Experience Platform, unde se ocupă în principal de partea de infrastructură şi CI/CD. Pe scurt, în munca de zi cu zi se asigură că proiectul are întotdeauna resursele necesare pentru a rula, actualizările de funcţionalitate sunt deployate şi testate automat şi că este „up and running” în toate mediile, mai ales în producţie. Având în vedere că proiectul la care lucrează se ocupă de partea de colectare şi gestionare a datelor personale ale utilizatorilor, de consimţământul lor de a prelucra aceste date, impactul acestuia este semnificativ în piaţă, susţine ea. „Acest lucru îmi dă o motivaţie în plus să fac totul cum trebuie şi, de asemenea, mă încântă faptul că lucrez la un produs care va fi folosit de foarte multă lume, care va fi foarte util. De asemenea, îmi place că pe partea la care lucrez eu (infrastructură şi CI/CD), proiectul are o complexitate mai mare decât majoritatea. Din acest motiv, îl văd mai mult ca pe o provocare şi nu ca pe un lucru repetitv.”

Una dintre principalele provocări din cariera sa a fost să lucreze ca angajat full-time în timpul facultăţii. Se bucură însă că a avut parte de această oportunitate, deoarece experienţa internshipului a ajutat-o să se familiarizeze cu munca într-o companie (proiecte, muncă în echipă, colegi), dar şi să îşi asume nişte responsabilităţi pe care înainte de această experienţă nu le avea bine definite – „să scriu cod lizibil, să-mi testez codul”. Laura Dumitrel consideră că cea mai mare realizare o reprezintă faptul că a ajuns să contribuie semnificativ într-un proiect cu mare vizibilitate în Adobe. În schimb, cel mai plin de provocări consideră că este, de departe, proiectul la care a lucrat în ultimele luni, Audit, unde a şi învăţat cele mai multe lucruri, tocmai datorită complexităţii sale.

Tânăra este de părere că cel mai important produs din portofoliul companiei este Adobe Photoshop, prin prisma impactului pe care l-a avut şi continuă să îl aibă pe piaţă şi pentru nivelul de răspândire şi cunoaştere de care se bucură. Are totuşi şi o viziune clară despre ce alt produs i-ar plăcea să fie lansat de companie: „Mi-ar plăcea ca Adobe să dezvolte un program sau platformă mai bine zis, în care utilizatorii să-şi poată crea propriul board game online, pe care să îl joace cu prietenii. Cred că ar fi foarte frumos, dar şi util mai ales în perioada aceasta.”

Ca model în carieră l-a avut pe Steve Jobs, pe care îl admiră pentru revoluţia tehnologică pe care a creat-o prin intermediul companiei Apple, dar şi pentru modul său de gândire şi calităţile de prezentator. Una din ideologiile acestuia, care spune că a inspirat-o dintotdeauna este: „Atunci când nu-ţi place cum merg lucrurile, schimbă-le. Altfel, te vor afecta”. „Consider că evidenţiază foarte bine ideea că atunci când lucrurile merg într-o direcţie pe care noi nu o agreăm, stă în puterea noastră să le schimbăm.”

În opinia Laurei Dumitrel, pentru ca o persoană să fie împlinită din punct de vedere profesional sunt esenţiale două lucruri: să încerce cât mai multe lucruri încât să îl găsească pe acela care îi place, dar şi devotament, care cel mai probabil va veni de la sine atunci când facem ce ne place. „De asemenea, cred că într-un CV cele mai importante sunt activităţile extra, în special proiecte personale. Oricât de mici şi în orice stadiu de dezvoltare, ele arată dorinţa de a descoperi şi învaţa mai multe.”

În echipele din care a făcut parte i-au plăcut multe aspecte: de la tema proiectelor până la oamenii cu care a lucrat. În primul rând, cea mai importantă consideră că este partea de comunicare, „deoarece mereu am găsit suport când mă blocam pe un task şi voiam să discut cu echipa pentru a înţelege cum aş putea să continuu”. Partea de documentaţie crede că este importantă deoarece, în ceea ce o priveşte, a putut să găsească suficient de uşor orice informaţie de care a avut nevoie. „Mă consider norocoasă că am întâlnit oameni deschişi, dornici să mă ajute şi să aibă încredere în mine, să mă susţină şi să contribuie la dezvoltarea mea.”

În momentul de faţă, este destul de sigură că peste zece ani va fi tot în România şi tot în zona de development, mai ales că, spune ea, nu a fost atrasă până acum de partea de management.

În timpul liber, Laurei Dumitrel îi place în primul rând să călătorească, iar în zilele în care vremea nu e prielnică, preferă să picteze şi să facă puzzle-uri, o altă pasiune pe care se concentrează fiind fotografia.

Despre pandemie, „deşi cred că toţi o considerăm o perioadă mai urâtă sau mai dificilă din viaţă noastră”, crede că a avut şi o parte bună, „tocmai datorită domeniului în care lucrăm: am petrecut mult mai mult timp acasă, cu familia”. Însă, crede tânăra, poate să devină plictisitor, „motiv pentru care este bine că a existat şi posibilitatea lucrului de la birou din când în când, pentru cei care vor să mai schimbe contextul.”

Cariere cu impact global este un proiect editorial creat de Adobe România în parteneriat cu Business Magazin, despre oameni care dezvoltă produse folosite la nivel de mondial de milioane de utilizatori. Echipele Adobe România lucrează la produse Adobe de top și folosesc tehnologii de ultimă generație. Concepte precum machine learning, AI, big data și cloud sunt utilizate zilnic pentru a crea și îmbunătăți produse cu impact global. Cultura organizației și beneficiile oferite membrilor echipei plasează Adobe în topul celor mai doriți angajatori și al companiilor cu cei mai fericiți angajați. Mai multe detalii despre oportunitățile de carieră și pozițiile deschise în Adobe România, aici https://adobe.wd5.myworkdayjobs.com/external_experienced.

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.