Vodafone mizează pe video. Compania a încheiat un parteneriat cu Netflix, iar Zonga aduce 36 de milioane de melodii abonaţilor

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 12 octombrie 2016 573 afişări

Vodafone mizează pe video. Compania a încheiat un parteneriat cu Netflix, iar Zonga aduce 36 de milioane de melodii abonaţilor

Operatorul de telefonie mobilă Vodafone şi-a făcut intrarea în gama serviciilor TV şi conţinut video online prin lansarea 4GTV+. România este a unsprezecea ţară în care Vodafone lansează serviciul de televiziune în parteneriat cu Netflix, iar aplicaţia dezvoltată de operator include şi 36 de milioane de melodii, printr‑un acord încheiat cu Zonga. Lista de parteneriate rămâne însă deschisă.

„Fiica mea de 15 ani nu ştie ce înseamnă televiziunea clasică“, spunea Ravinder Takkar, preşedinte şi CEO al Vodafone România, în cadrul evenimentului în care a anunţat lansarea aplicaţiei 4GTV+. Îmbrăcat casual, cu blugi, Takkar a făcut o prezentare în care a folosit argumente, cifre şi studii pentru a arăta felul în care se schimbă comportamentul consumatorilor, cât de mare este apetitul pentru servicii video online şi cât de mult sunt folosite mobilele. „Clienţii Vodafone urmăresc 21 de milioane de ore de conţinut video pe lună. Cred că în câţiva ani ani acest număr se va dubla. Sunt încrezător că oamenii vor petrece şi mai mult timp navigând pe internet; nu ştiu dacă va creşte şi numărul de ore petrecut pe social media, dar ar putea avansa şi această zonă“, afirmă CEO-ul Vodafone România.

Pe parcursul prezentării sale, a arătat că în ultimii trei ani numărul de consumatori de conţinut video online, la nivel internaţional, a crescut cu 50%, în SUA. Iar 86% dintre românii care folosesc telefoane inteligente se uită la cel puţin un video pe săptămână, conform unui studiu realizat de EY.

De fapt, Ravinder Takkar a pregătit terenul pentru această lansare, iar la întrebările adresate de jurnalişti cu câteva luni în urmă a spus că Vodafone acordă „atenţie foarte mare pe ceea ce noi credem că este un motor cheie de creştere pentru video: conţinutul. Vom continua să adăugăm lucruri noi, pe lângă cele care le avem în prezent - YouTube şi HBO Go - pe care le vom anunţa pe parcursul anului“. La acel moment, adică în iunie, spune acum Ravinder Takkar, „aveam deja ideea de a face acest proiect şi începuserăm să lucrăm la el. Punerea în aplicare a mai durat câteva luni, astfel încât la finalul lunii proiectul a fost gata. Aplicaţia 4GTV+ nu este un lucru static, nu se opreşte aici, putem adăuga conţinut, alte opţiuni, noi capabilităţi; ideea este să îmbogăţim aplicaţia“.

Primul pas făcut de companie în acest sens a fost lansarea versiunii beta a aplicaţiei 4G TV, pentru teste, în luna iulie a acestui an, prin care compania oferea acces clienţilor la aproape 20 de posturi TV live şi o serie de filme. 4GTV+ oferă acces la o serie largă de canale TV, care acoperă toate tipurile de conţinut, de la ştiri la divertisment, atât local, cât şi internaţional. Serviciul include şi 36 de milioane de melodii oferite prin Zonga, precum şi producţii de succes oferite de parteneri precum Disney Channel, Disney Junior şi Disney Channel On Demand.

Până la lansarea 4GTV+, Vodafone era singurul jucător de top din industria locală de comunicaţii care nu era prezent în niciun fel pe segmentul de servicii TV şi conţinut video. Cei mai mari jucători de pe piaţa locală TV sunt RCS&RDS, Telekom şi UPC, cel mai nou intrat pe acest segment fiind Orange; cele patru companii oferă pe lângă serviciile prin cablu sau satelit şi acces la posturi TV live prin aplicaţii mobile.

Cu 4GTV+, Vodafone contraatacă, punând la dispoziţia clienţilor acces la o colecţie de filme şi posturi TV live, dar exclusiv de pe echipamente mobile - smartphone-uri şi tablete - pentru toţi clienţii Vodafone România care descarcă aplicaţia 4GTV+ din App Store şi Google Play. Aplicaţia este disponibilă din 3 octombrie, iar accesul la tot conţinutul oferit prin acest serviciu este inclus în abo-namentele Vodafone înce-pând cu planul tarifar Red 19 şi pentru clienţii care achiziţionează sau prelungesc un asemenea abonament.

Utilizatorii 4GTV+ pot să urmărească emisiuni difuzate live de canalele TV, dar şi să pună pauză şi să le urmărească mai târziu de la momentul la care le-au întrerupt, precum şi să deruleze de la început cu ajutorul funcţiei „Repornire şi derulare înapoi“. De asemenea, folosind funcţia „Catch-up“, utilizatorii pot viziona emisiuni pe care nu le-au putut urmări live, opţiune valabilă timp de 72 de ore de la momentul difuzării lor. În plus, clienţii beneficiază de experienţa multiecran, care le permite să transfere conţinutul disponibil prin 4GTV+ către ecranul TV şi, în paralel, să îşi folosească telefonul pentru apeluri sau orice alte acţiuni fără a întrerupe vizionarea. Utilizatorii mai beneficiază şi de continuitatea sesiunii de vizionare, opţiune prin care pot întrerupe vizionarea şi apoi relua oricând de la momentul întreruperii.

Chris Whiteley, VP Business Development, EMEA în cadrul Netflix a fost invitatul surpriză al evenimentului la care a fost anunţată lansarea 4GTV+. Dincolo de noutăţile de conţinut propriu şi nu numai, Whiteley a ţinut să precizeze că Vodafone are o ofertă specială pentru abonaţii săi, care pot beneficia de un bonus exclusiv de acces gratuit la Netflix timp de trei luni. „Vodafone este un partener global al Netflix şi extindem această relaţie şi în România“, a declarat Chris Whiteley. El nu a oferit niciun fel de detalii concrete referitor la aşteptările pe care le are de pe urma acestui parteneriat pe plan local; Netflix este prezent pe 190 de pieţe, în care are 83 de milioane de membri; aceştia folosesc serviciul, cumulat, 125 de milioane de ore zilnic.

Spre comparaţie, nivelul de consum înregistrat anul trecut de Netflix era de 43 de milioane de ore; anul acesta, compania oferă peste 600 de ore de conţinut original, disponibil în acelaşi timp la nivelul întregii lumi. „Suntem preocupaţi de inovaţie atât în ceea ce priveşte conţinutul, ce se întâmplă în spatele camerei, dar şi de modalităţile în care ajunge conţinutul la consumatori. Parteneriatul cu Vodafone ne ajută să ajungem la mai mulţi clienţi“, a adăugat Chris Whiteley.

Iar apetitul românilor pentru consumul de video pe telefoanele inteligente este evident. „Românii îşi iubesc mobilele, din fericire. La finalul anului trecut gradul de penetrare a smartphone-urilor în România a ajuns la 63%. Ce fac clienţii noştri cu telefoanele mobile? Conţinutul video reprezintă acum 53% din întregul trafic de date al abonaţilor noştri. Iar consumul video creşte cu o rată incredibilă. În fiecare săptămână este mai mare decât în săptămâna anterioară“, spune Ravinder Takkar. Cum folosesc telefoanele clienţii operatorului? Românii petrec într-o lună 28 de milioane de ore accesând social media pe mobile, iar 23 de milioane de ore sunt dedicate web - browsing-ului; consumul de conţinut video pe mobil a ajuns la 21 de milioane de ore.

Schimbarea comportamentului de consum, cu migrarea consumatorilor spre conţinutul video online, este un fenomen valabil la nivelul întregii lumi. În SUA, pe parcursul ultimilor trei ani, a crescut cu 50% numărul de consumatori pentru serviciile video online; în Europa rata de creştere nu a fost la fel de rapidă, spune CEO-ul Vodafone România. „Este o cantitate uriaşă de conţinut disponibilă, iar uneori este dificil ca un consumator să găsească exact ce îl interesează. Persoanele cu vârste de până în 35 de ani, din SUA şi Marea Britanie, urmăresc conţinut video online, în medie, de 28,5 ore pe lună; spre comparaţie, dedică doar 8,3 ore pe lună pentru a urmări canale TV tradiţionale“, spune Ravinder Takkar, citând din studiul The Shift Report.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.