Limbaj mai bogat pentru 800 elevi cu deficienţe de auz sau vorbire, prin programul Logopedia

Autor: Andra Stroe Postat la 20 februarie 2018 105 afişări

Peste 800 de elevi cu deficienţe de auz sau de vorbire şi 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi au participat în perioada mai-decembrie 2017 la proiectul Logopedia, prin care s-a avut în vedere dezvoltarea limbajului în limba română a acestor elevi.

Limbaj mai bogat pentru 800 elevi cu deficienţe de auz sau vorbire, prin programul Logopedia

Logopedia, o platformă digitală educaţională dezvoltată de Organizaţia Salvaţi Copiii, face parte dintr-un proiect derulat la nivel naţional şi este disponibilă pe www.logopediadigitala.ro. Aceasta pune la dispoziţia specialiştilor care lucrează cu copii cu deficienţe de auz şi de vorbire 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru. Iniţiativa s-a realizat cu sprijinul financiar primit din partea Fundaţiei Orange, prin fondul de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, dedicat îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere şi de auz.

„Salvaţi Copiii consideră că tehnologia utilizată în mod sigur şi constructiv poate reprezenta o şansă spre dezvoltarea copiilor aflaţi în situaţii de risc sau care se confruntă cu dificultăţi de integrare socială, iar proiectul Logopedia vine în întâmpinarea acestor nevoi. Reacţiile copiilor şi cele ale specialiştilor implicaţi în proiect ne-au dovedit că activităţile au fost utile şi, astfel, au încurajat demersul de a deschide platforma către publicul larg, începând cu anul 2018”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În total, platforma a înregistrat deja peste 53.000 de accesări, iar 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare şi ateliere, dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia şi a putea derula activităţile educaţionale, individuale şi de grup.

„Cu ajutorul Logopedia, aceşti elevi au şansa integrării prin tehnologie şi promisiunea unui traseu cât mai apropiat de cel al copiilor fără deficienţe de auz.”, susţine Amalia Fodor, director executiv al Fundaţiei Orange.

Pe parcursul anului 2018, platforma va fi deschisă publicului larg, pentru ca toţi cei care doresc să îmbunătăţească limbajul şi comunicarea verbală a copiilor cu deficienţe de auz sau de vorbire să poată beneficia de materialele suport.

În România, sunt 28,694 de copii care au handicap mental, auditiv şi asociat, care implică întârzieri sau dificultăţi în achiziţia limbajului, conform Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.