Tabletele şi omul de afaceri modern

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 04 iulie 2012 72 afişări

Chiar dacă sunt cele mai populare dispozitive mobile ale momentului, tabletele sunt destinate în primul rând distracţiei şi consumului de conţinut multimedia. Cu toate acestea, pot fi ele utilizate cu brio şi în mediile business, suplinind sau chiar înlocuind clasicele de acum laptopuri pentru omul de afaceri modern?

Desigur, nu se poate da un răspuns clar unei astfel de întrebări, deoarece, ca mai toate dispozitivele electronice, tabletele au propriile puncte forte şi dezavantaje.

Fiind subţiri şi foarte uşoare, tabletele sunt extrem de comod de luat în deplasări. În plus, cu o autonomie medie de circa 8 ore în utilizarea zilnică, modelele de top nu vă vor lăsa baltă în mijlocul zilei de lucru. Pe lângă aceasta, dispozitivele actuale pot fi scoase din geantă şi trezite la viaţă în doar câteva secunde, iar prin intermediul conectivităţii 3G integrate de anumite modele, ele permit accesul la internet de oriunde şi oricând (atât timp cât vă aflaţi într-o zonă acoperită de operatorul de telefonie al cărui abonat sunteţi).

Astfel, tableta este un ideal partener de drum. Toate aceste lucruri enumerate mai sus pot fi îndeplinite şi de un telefon mobil modern, dar tabletele au de partea lor un atu important: oferă un ecran de dimensiuni ceva mai mari, ce este mult mai uşor de utilizat pentru realizarea task-urilor zilnice. Pentru că până la urmă acesta este aspectul spinos al problemei: sunt tabletele momentului capabile să ofere răspuns problemelor pe care le puteţi întâmpina sau nu? Iar pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să avem în vedere câteva aspecte.

Vorbim într-o primă fază de dotările integrate de respectiva unitate, porturile accesibile (USB sau cititor de carduri pentru conectarea unui stick/card cu anumite date, HDMI pentru redarea conţinutului unei prezentări pe un ecran mai mare) sau modalităţile de introducere a datelor şi comenzilor (ecran ce suportă utilizarea unui stilou digital pentru a realiza schiţe, desene, pentru a semna anumite documente direct de pe tabletă sau o tastatură fizică integrată). Iar în acest moment există pe piaţă modele capabile să bifeze mare parte dintre aceste aspecte.

În al doilea rând vorbim despre modul în care tableta se comportă în utilizarea zilnică, despre cât de fluent este ea capabilă să realizeze acţiunile utilizatorului. Iar mai apoi vorbim despre aplicaţii şi suport pentru programele pe care un posibil utilizator business este obligat să le folosească în utilizarea zilnică. Iar aici lucrurile sunt puţin mai complicate.

Tabletele actuale oferă acces la diverse servicii de gestiune a mailurilor şi documentelor, cele construite pe platformă Android oferă un browser destul de versatil, capabil să ruleze conţinut Flash şi scripturi complexe, oferă aplicaţii ce îţi permit să fii oricând la curent cu noutăţile din anumite domenii şi aplicaţii special concepute pentru a putea fi utilizate în anumite medii (precum în spitale sau şcoli). Însă, cum în multe corporaţii se lucrează exclusiv cu anumite softuri ce rulează de multe ori doar pe anumite versiuni de Windows, acestea nu vor putea fi în cea mai mare parte accesate pe o tabletă modernă, ele fiind fie incompatibile, fie doar parţial funcţionale, fie funcţionale, dar foarte greu de utilizat datorită neoptimizării pentru ecranele tactile. Există desigur şi excepţii, precum arhicunoscuta platformă SAP care oferă şi un client de iOS, însă acestea se pot număra în general pe degete.

În final, ar mai fi de menţionat şi aspectul securităţii datelor, unul atât de important în mediile de afaceri. Mulţi dintre cititori cunosc probabil politicile de securitate ale companiilor mari, care nu permit accesarea anumitor date decât dacă se folosesc active-key-uri sau metode menite să menţină acele date în deplină siguranţă, care în majoritatea cazurilor nu sunt compatibile cu tabletele actuale, oricare ar fi ele.

Aşadar, trăgând linie, tabletele momentului pot fi în multe cazuri mai mult decât dispozitive utilizate pentru a răsfoi ziarul de dimineaţă sau a urmări filme şi asculta muzică. Există modele ce oferă funcţii şi dotări suplimentare, pe care clienţii din mediile business le vor aprecia şi folosi, sprijinite desigur de o gamă de aplicaţii utile. Iar aici putem menţiona Lenovo-ul ThinkPad Tablet, prima tabletă business lansată pe piaţă acum ceva timp, modelele celor de la Asus din gama Transformer, ce oferă un docking station util, cu un număr impresionant de porturi, o tastatură fizică modernă şi o autonomie de invidiat sau, de ce nu, iPad-urile, care beneficiază de cele mai multe şi cele mai bine puse la punct aplicaţii.

Aşadar, pentru realizarea îndatoririlor de zi cu zi, tabletele pot în destul de mare măsură înlocui un laptop în ciuda modului puţin mai complicat în care realizează multitaskingul între diverse aplicaţii. Însă aceasta doar dacă există aplicaţii suficient de bine dezvoltate pentru tablete pentru a putea răspunde nevoilor utilizatorului. Atunci când se doreşte utilizarea anumitor aplicaţii dedicate, lucrurile încep să scârţâie, tabletele actuale nefiind în multe cazuri capabile să ruleze cu brio acele softuri, care sunt fie incompatibile cu platformele utilizate de tablete sau pur şi simplu neoptimizate pentru ele.

Să nu uităm însă că tabletele nu au apărut pe piaţă de foarte mult timp, iar odată cu avansarea conceptului de computer modular şi intrarea puternică pe piaţă a sistemului de operare Windows 8, menit să fie prietenos cu ecranele tactile, mă aştept ca tabletele să fie din ce în ce mai prezente în tot mai multe domenii, printre care şi cele business.


Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business hi-tech,
tablete,
business,
laptopuri
/business-hi-tech/tabletele-si-omul-de-afaceri-modern-9796151
9796151
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.