"Big Brother" pentru "big people"

Postat la 06 octombrie 2008 11 afişări

Ca si cum nu ar exista deja atatea tehnologii care atenteaza la spatiul personal, un absolvent al Royal College of Arts din Marea Britanie, Benjamin Males, a venit cu ideea de a monitoriza persoanele care sufera de obezitate. Inventia sa se numeste SOLA si functioneaza foarte simplu: este o camera ascunsa, foarte subtire, care poate face o fotografie in format jpeg unui om care se plimba pe strada. Apoi, dispozitivul inventat de Males calculeaza indicele de masa corporala (IMC) al persoanei fotografiate si publica aceste rezultate si poza in diverse retele pentru a putea fi vazute de toata lumea. Scopul dispo?zitivului este ridicarea unor semne de intrebare in legatura cu rolul pe care tehnologia de supraveghere il poate avea in domeniul medical si cum ar putea ajuta o astfel de baza de date.

Pro si contra SOLA

Pro

poate fi un dispozitiv util, pentru uz privat, pentru cei care vor sa-si monitorizeze greutatea.

daca va fi folosit de asiguratori, ar putea sa ii inspire pe cei supraponderali sau obezi sa slabeasca pentru a nu fi in postura de a fi refuzati de companiile de asigurari de sanatate.

avand o camera video instalata esti ferit de infractiuni sau cel putin ajuta la identificarea infractorilor.

Contra

poate fi folosit impotriva persoanelor obeze, ca acestea sa fie respinse de companiile de asigurari de sanatate.

in plus, spun avocatii drepturilor omului, SOLA ar putea intr-o zi sa creeze o baza de date cu persoane obeze, ce ar putea fi trimisa magazinelor si restaurantelor care vor refuza sa-i serveasca pe acei consumatori cu mancare nesanatoasa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
\"Big,
Brother\",
pentru,
\"big,
people\"
/business-hi-tech/new-media/quot-big-brother-quot-pentru-quot-big-people-quot-4074377
4074377
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.