Secretele stăpânului roboţilor. Cum a reuşit un român să construiască de la zero o companie evaluată la miliarde de euro

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 07 aprilie 2021 764 afişări

Cel mai spectaculos start-up tech creat până acum în România, UiPath – liderul global al nou createi industrii a roboţilor software, a început să-şi dezvăluie secretele odată cu publicarea unui proiect al prospectului de listare la New York, acolo unde se află acum sediul companiei. Documentul de peste 1.000 de pagini creionează o imagine a exploziei UIPATH, DAR  şi a averii pe care le-a adus-o şi le-o va aduce fondatorilor şi acţionarilor. Sunt cifrele unei poveşti cum industria de IT din România nu a mai avut.

Daniel Dines, fondatorul UiPath - cel mai de succes proiect hitech din istoria industriei de IT din România, mai are un pachet de acţiuni în valoare de aproape 2 miliarde de dolari în companie şi a încasat deja 160 de milioane de dolari prin vânzarea de acţiuni la producătorul de roboţi, arată documentul care le prezintă investitorilor cum arată afacerile UiPath.

Daniel Dines, fondatorul UiPath - cel mai valoros start-up tech pornit vreodată din România, mai deţine 110.653.498 de acţiuni clasa B, respectiv un pachet de 5% din cele 2,1 miliarde de acţiuni emise de producătorul de roboţi software, conform calculelor ZF realizate pe baza documentelor publicate de companie în vederea listării la New York.

Având în vedere cea mai recentă evaluare a UiPath - de 35 de miliarde de dolari - pachetul de acţiuni pe care îl deţine Daniel Dines are o valoare de 1,75 de miliarde de dolari. O listare la o evaluare mai mare, scenariu extrem de probabil, va duce automat la o creştere a averii lui Dines.

De notat este că o singură acţiune clasa B, cum sunt cele deţinute de Dines, poartă drepturi de vot cât 35 de acţiuni clasa A, conform sursei menţionate. Documentul nu oferă deocamdată detalii despre puterea pe care Daniel Dines o va avea în companie pentru listare.

De asemenea, el a obţinut deja 160 de milioane de dolari prin vânzarea de acţiuni către UiPath, în doi ani de zile, mai arată documentul. „În anii 2018 şi 2019 compania a răscumpărat de la angajaţi 13,8 milioane de acţiuni clasa A şi 25,4 milioane de acţiuni clasa B, pentru o sumă totală de aproximativ 268,8 milioane de dolari. Din această sumă, 160 de milioane de dolari au fost încasate de Daniel Dines, care a vândut companiei în 2018 / 2019 aproape 26 de milioane de acţiuni clasa B, după cum urmează: - în martie 2018 - 10,08 mil. acţiuni în valoare de 27,19 mil. dolari; în octombrie 2018 - 10,18 mil. acţiuni în valoare de 64,99 mil. dolari;  în aprilie 2019 - 5,17 mil. acţiuni în valoare de 67,8 mil. dolari”, potrivit documentului.

„Avem o poziţie foarte bună pe piaţă şi sunt puţine şanse ca un competitor să mai crească atât de repede”, le-a scris Dines investitorilor.

„Să creezi o companie pe o piaţă mică, unde nu există clienţi, este o situaţie care generează nişte avantaje ascunse: te obligă să gândeşti global din ziua 1. În loc să respectăm norma - de a perfecta modelul de business într-un teritoriu, noi ne-am extins rapid la nivel global, simultan, şi în Asia, şi în SUA, şi în Europa.(…) Ceea ce am făcut noi nu poate fi copiat rapid, avem o prezenţă globală şi o bază largă de clienţi ce reprezintă avantaje competitive pe care puţine alte companii le mai au în perioade similare de dezvoltare. De la 10 oameni într-un apartament din România în 2015 am ajuns în 6 ani o afacere multinaţională cu veniturile anuale recurente ale UiPath de 580 de milioane de dolari, fiind astfel una dintre companiile de soft pentru companii care a înregistrat una dintre cele mai rapide creşteri din istorie”, scrie Daniel Dines în scrisoarea către investitori.

Compania condusă de fostul angajat al Microsoft a avut în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie 2021 venituri totale mai mari cu 81%, de 607,6 milioane de dolari, în timp ce pierderile nete s-au redus semnificativ de la 520 de milioane de dolari, la 92 mil. dolari.

În februarie, compania a strâns 750 de milioane de dolari într-o rundă de finanţare care a evaluat-o la 35 de miliarde de dolari, de peste trei ori mai mult decât o evaluare într-o rundă de investiţii în iulie anul trecut.

Investitorii din ultima rundă au inclus nume ca: Alkeon Capital, Coatue, Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global şi fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates Inc.

UiPath se va lista la New York sub simbolul „PATH”. Morgan Stanley şi JPMorgan sunt principalii aranjori ai ofertei.

Publicarea documentului a adus în faţa publicului şi alte informaţii, cum ar fi, spre exemplu, aceea că salariul de bază anual al lui Daniel Dines este de 106.044 dolari, iar suma include şi costuri de 66.500 de dolari pentru: servicii de securitate personală, costuri de asigurări de sănătate, taxe de membru la săli de sport, cheltuieli legate de mese şi evenimente personale, cheltuieli legate de servicii de pregătire a declaraţiilor către autorităţile fiscale.

Şeful UiPath nu are cel mai mare salariu din companie: vicepreşedintele Ted Kummert are un salariu anual de bază de 404.384 dolari SUA, cu posibilitatea de a primi un bonus de până la 50% din acesta, conform documentului.

Potrivit datelor din prospectul de listare, la 31 ianuarie 2021, UiPath avea 2.863 de angajaţi full-time, dintre care 122 în New York şi alţi 727 în Bucureşti, iar restul în altă ţări în care compania îşi desfăşoară activitatea.

Listarea nu doar îi va face milionari pe unii dintre angajaţii UiPath, care au acţiuni în cadrul companiei, ci îi va îmbogăţi la rate record şi pe cei care au avut încredere în proiect de la început. Astfel, conform calculelor realizate de Sifted, un portal deţinut de FT, cele trei fonduri de venture capital care au investit în prima rundă de finanţare a UiPath ar urma să obţină un randament de 220.000%.

Fondul de investiţii Earlybird Digital East a condus în 2015 o rundă de finanţare de 1,6 milioane de dolari în ceea ce era atunci o companie românească mică şi puţin cunoscută, dar cu perspective mari. Ceilalţi doi investitori care au participat în această rundă sunt Seedcamp şi Credo Ventures.

Conform calculelor Sifted, cei trei investitori iniţiali au păstrat puţin peste 10% din companie, iar UiPath a fost evaluată recent la 35 de miliarde de dolari.

Astfel, investiţia de 1,6 milioane de dolari din 2015 valorează astăzi 3,5 miliarde de dolari, după şase ani, ceea ce ilustrează un randament de 220.000% sau un multiplu de 2.200x.

Pe atunci însă, după cum scria ulterior Dan Lupu de la Early Bird Capital, investitorii aveau şi ei dubiile lor în legătură cu UiPath. „Când am investit, compania era formată din 12 persoane înghesuite împreună într-un apartament din Bucureşti. Încă nu exista o prezentare a produsului. Modelul comercial şi planurile tarifare erau încă pe lista lucrurilor de testat cu clienţii.” În aceste condiţii, ideea schimbării lui Dines se conturase dar nu a apucat să fie pusă în practică, a povestit Lupu, care a lăudat evoluţia spectaculoasă a lui Dines. „Lăsând deoparte cifrele, de departe cea mai uimitoare parte a acestei călătorii a fost evoluţia lui Daniel Dines, fondator şi CEO al UiPath. Când l-am întâlnit pentru prima dată, el părea că respectă toate stereotipurile pe care le puteai avea în minte atunci când te gândeai la antreprenorii din Europa de Est: geeky, cu o voce liniştită, plăcută, fără experienţă, care nu arăta multă încredere în sine. Ochiul nostru priceput, de «investitori cu experienţă», a văzut ocazia de a aduce la bord «un CEO adecvat» pentru UiPath. Chiar şi Daniel părea deschis acestei idei. Din fericire, piaţa ne-a luat cu totul sub asalt, împiedicându-ne să urmărim această oportunitate. Astăzi, Daniel conduce o companie care a crescut la sute de angajaţi răspândiţi la nivel global în 14 birouri, inclusiv New York, Tokyo, Singapore, Londra, Paris, München, Bengaluru şi Bucureşti”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.