Bine aţi venit în ecosistemul Apple

Postat la 30 septembrie 2015 751 afişări

Imaginează-ţi următorul scenariu: vii acasă de la serviciu. Telefonul îţi sună, verifici smartwatch-ul şi vezi că este un mesaj de la un coleg de la serviciu care-ţi aducea aminte de un film. Intri în sufragerie şi spui numele filmului. Apple TV te anunţă că l-a găsit şi e gata pentru vizionare. Ceva mai târziu primeşti un mail, îl citeşti pe telefon, apoi îţi dai seama că trebuie să faci ceva mai complicat şi termini mailul pe tabletă. (De precizat că acest scenariu nu este valabil doar pentru produsele americanilor.)

Bine aţi venit în ecosistemul Apple

Gigantul american a lansat recent  cele mai noi produse ale companiei. Terminalele mobile au primit un upgrade şi un „s” în coadă, Apple TV a fost îmbunătăţit, iar noutatea a venit sub forma unei tablete, iPad Pro. Tableta, cea mai mare de până acum din gama Apple, cu ecran de 12,9 inchi, va fi acompaniată de două accesorii: stylusul Apple Pencil şi o nouă tastatură care se aseamănă foarte mult cu tastatura oferită de Microsoft pentru tableta Surface, în urmă cu trei ani. Tableta porneşte de la 799 de dolari pentru versiunea de 32 GB, iar Apple Pencil va avea un preţ de 99 de dolari şi tastatura va costa 199 de dolari.

Noile telefoane iPhone 6S şi 6S Plus vin cu tehnologia 3D Touch, au o carcasă din aluminiu 7000, care face produsele puţin mai groase şi mai rezistente, şi o nouă cameră foto de 12 MP, ce va putea filma în 4K. Noile iPhone-uri au păstrat acelaşi design şi aceeaşi dimensiune faţă de modelele precedente, însă Apple a lucrat sub capotă aducând îmbunătăţiri camerei foto, procesorului şi amprentei digitale.

În cadrul aceluiaşi eveniment compania a prezentat şi versiunea nouă a Apple TV, disponibil de la sfârşitul lunii octombrie. Apple TV este lansat cu propriul sistem de operare, care permite dezvoltatorilor să dezvolte aplicaţii pentru televiziune. Acesta va fi compatibil cu Siri şi va avea o mică telecomandă pentru senzorii de mişcare. De asemenea, Siri va putea efectua căutări în aplicaţiile video, între care HBO, Netflix sau Showtime, pentru găsirea programelor de vizionat. În plus, dispozitivul permite utilizatorilor să joace jocuri video.

Noul Apple TV va fi comercializat cu preţuri cuprinse între 149 de dolari şi 199 de dolari, în funcţie de nivelul de stocare a datelor.

Singura schimbare de design în privinţa telefoanelor este faptul că noile telefoane vor fi disponibile într-o nouă culoare, aşa-zisa Rose Gold. La interior, treaba stă altfel. În primul rând, noul procesor A9 cu care sunt dotate telefoanele este cu 70% mai performant decât vechiul model. Altă schimbare importantă este tehnologia 3D Touch, care oferă o funcţionalitate variată bazată pe cât de ferm este presat ecranul, astfel că utilizatorul va putea previzualiza mailuri şi SMS-uri fără a le deschide. Ai putea asocia această mişcare cu right-click-ul mouse-ului. De patru ani încoace Apple nu a mai umblat la pixelii camerei foto. De data aceasta s-au gândit la un upgrade şi au mărit senzorul la 12 megapixeli, iar camera frontală va avea 5 MP.

Mărimea contează când vine vorba de ecranele tabletelor, iar Apple a făcut un pas în faţă, mărind displayul de la 7,9 inchi (iPad Air) la 12,9. Însă ecranul ar trebui să fie şi mai frumos cu o rezoluţie mai mare şi cu o densitate de 264 de pixeli pe inchi. Pe lângă asta, dispozitivul ar fi şi eficient în conservarea energiei, având abilitatea de a reduce rata refresh-ului de la 60 fps la 30 fps. Cei de la Apple susţin că iPad Pro este mai rapidă decât 80% dintre PC-urile portabile de pe piaţă, ţintind piaţa de business, care este interesată de combinaţia de mobilitate şi performanţă, dar şi pe cei interesaţi de design grafic prin implementarea Apple Pencil.

Ca la orice eveniment Apple din ultimii ani, atât fanii, cât şi presa şi industria îşi fac părerile auzite despre noile produse ale companiei californiene. Analiştii au avut păreri împărţite despre noile produse Apple.

„Lansările de iPhone 6S, Apple TV şi iPad Pro s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor noastre. Considerăm că noile produse Apple, în special iPhone-ul 6S, vor contribui la câştigarea cotei de piaţă pe segmentul high-end al pieţei de smartphone-uri. Însă iPad Pro nu ne schimbă previziunile pentru anul 2016, deoarece vânzările iPad vor înregistra o scădere cu 4%”. au spus analiştii Gene Munster şi Douglas J. Clinton din cadrul firmei de consultanţă Piper Jaffray.

Jim Suva, analist în cadrul grupului financiar Citi, a spus: "Nu ne schimbăm estimările pentru acţiunile Apple. Ne menţinem recomandarea de a achiziţiona acţiunile Apple. Credem că potenţialul limitat de creştere pe termen scurt i-ar putea face pe unii investitori să-şi vândă acţiunile, ceea ce deschide o poartă atractivă pentru investitorii interesaţi de achiziţii pe termen lung. Ne aşteptăm ca Apple să depăşească competiţia în profiturile generate în industrie”.

Iar analiştii Ben Schachter şi John Merrick din cadrul grupului financiar Macquarie şi-au exprimat dezamăgirea în legătură cu evenimentul de lansare. „În mare, au fost mai multe dezamăgiri la evenimentul Apple decât surprize plăcute şi niciun produs sau serviciu revoluţionar. Pe termen lung, continuăm să credem în ecosistemul Apple”, au spus ei.

Fie că e vorba de produse revoluţionare sau doar de îmbunătăţirea gadgeturilor consacrate, Apple ştie să vândă. Precomenzile pentru noile modele iPhone au stabilit un nou record, depăşind 10 milioane de unităţi în primul weekend de la lansare, conform Wall Street Journal. „Reacţia consumatorilor în legătură cu noile telefoane de la Apple este pozitivă, atitudine văzută în precomenzile record făcute din toată lumea”, a spus Trudy Muller, purtătorul de cuvânt al Apple.

De menţionat ar fi şi programul de upgrade al celor de la Apple, valabil doar în Statele Unite. Programul le permite clienţilor să plătească în rate şi să treacă la următorul device în fiecare an, deblocat, disponibil în orice reţea. Astfel este eliminată nevoia clienţilor de a încheia abonamente scumpe la operatori pentru a avea acces mai ieftin la telefoanele mai scumpe. Poate că produsele lansate anul acesta nu sunt atât de revoluţionare precum cele din anii trecuţi, însă Apple şi-a întărit poziţia în piaţă şi vrea să atace mai multe tipuri de ecrane, indiferent că vorbim de telefoane mobile, tablete, laptopuri sau televizoare.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/bine-ati-venit-in-ecosistemul-apple-14770024
14770024
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.