Gadget Review: un laptop demn de numele său - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 15 ianuarie 2017 559 afişări

În toamnă, la IFA Berlin, acer a prezentat cel mai subţire laptop din lume, mai subţire de 1 cm! Ei bine, eu nu am avut ocazia să testez acel produs, în schimb mi-am pus mâinile pe fratele ceva mai plinuţ, pe modelul entry level Acer Swift 3. Totuşi asta nu îl face un laptop prost; dimpotrivă, chiar aş putea spune că are un raport calitate/preţ foarte bun. Astfel, nu vei fi nevoit să dai mia de euro pentru un ultrabook portabil şi performant.

Să începem de la exterior. Swift 3 are un look modern, glossy, care-ţi atrage privirea, mai ales modelul cu nuanţă aurie pe care l-am primit la test. Mie mi-a plăcut această variantă, mai ales datorită contrastului cu tastatura neagră. Însă pentru cei mai discreţi există şi varianta argintie. Swift 7 este mai subţire de un centimetru, dar nici Swift 3 nu e departe; are o grosime de doar 1,8 cm şi cântăreşte 1,5 kg. Un alt element de design pe care l-am găsit interesant este balamaua cu care e legat monitorul de tastatură şi care îi dă un look futuristic; însă, din păcate, este realizată din plastic. De asemenea, mi-a plăcut cadrul rotund din jurul camerei foto, însă am rămas dezamăgit de calitatea imaginii capturate de webcam.

Şi la capitolul conectică laptopul stă destul de bine şi are un port HDMI, unul USB 3.0, altul 2.0 şi unul USB Tip-C, dar şi un slot pentru carduri SDHC şi jack pentru căşti; mă bucur că nu toţi producătorii mizează pe aceeaşi strategie ca şi Apple, care elimină tot mai multe porturi.

Ecranul este de tip IPS şi ilustrează culori naturale, vibrante, la o rezoluţie Full HD; este plăcut ochilor şi are unghiuri de vizualizare bune. Astfel, Swift 3 este potrivit pentru muncă, dar şi pentru divertisment. Totuşi, un ecran mai luminos ar putea fi utilizat cu uşurinţă şi afară, în lumina soarelui.

Swift 3 vine şi cu o tastatură iluminată, cu taste moi, uşor adâncite în mijloc, şi oferă o experienţă de scris extrem de plăcută. Iluminarea este bună, nici prea puternică, nici prea scăzută, şi poţi continua munca pe întuneric.

Touchpadul este unul excelent, degetele alunecă cu uşurinţă; nu am avut probleme în utilizare, nu am simţit nevoia să apelez la un mouse pentru munca de zi cu zi şi nici nu a înregistrat gesturi când am mai atins cu podul palmei touchpadul.

Modelul Acer Swift 3 testat de mine are în componenţă un procesor Intel Core i7 - 6500U de 2,5 GHz, 8 GB RAM, un SSD de 512 GB şi placă video încorporată de la Intel, HD 520. Însă în magazine vei găsi şi variante cu i3, i5, 4-8 GB RAM şi stocare de la 128 până la 512 GB SSD.

Modelul cu i7 s-a descurcat foarte bine în utilizarea zilnică şi nu am observat încetiniri ale sistemului de-a lungul perioadei de testare. Poate rula şi câteva jocuri video care nu cer foarte multă memorie video şi am folosit cu succes programe de editare foto şi video. Însă nu la capacitate maximă. De exemplu, în Premiere Pro nu am putut edita video-urile FullHD redate la rezoluţie maximă în caseta de previzualizare, însă dacă scazi calitatea imaginii la jumătate poţi lucra fără probleme cu video, muzică şi text. Totul este fluid şi procesorul alături de SSD se descurcă foarte bine la multitasking; n-am întâmpinat nici probleme de supraîncălzire (laptopul s-a încins ceva mai tare doar când i-am dat mai mult de lucru cu un joc video).

Sunetul este OK pentru o utilizare obişnuită, însă din cauză că boxele sunt amplasate în partea de jos a laptopului sunetul poate fi distorţionat. Sunetul este destul de tare, însă puţin cam ascuţit, metalic pentru gustul meu.

Bateria este de tip Li-Ion, cu patru celule 48 Wh de 3220 mAh şi este destul de bună pentru un model entry level de ultrabook. Acer Swift 3 a dus fără probleme o zi de muncă (8 ore, cu pauze de inactivitate) cu luminozitate la 75%, conectat la Wi-Fi. Asta înseamnă browsing, editare texte, ascultare de muzică şi vizionarea câtorva clipuri video. La capătul opus, o sesiune de gaming la detalii scăzute, cu luminozitate maximă, goleşte bateria într-o oră. Cam două ore şi jumătate  sunt suficiente pentru o încărcare completă. Eficienţa variantei cu i7 mi-a plăcut şi mă duce cu gândul că modelele cu procesoare care consumă mai puţină energie (i3 sau i5) ar duce la o autonomie a bateriei sporită.

Per total, Acer Swift 3 este un model entry level în lumea ultrabook-urilor ce are un raport calitate / preţ foarte bun. Îl recomand celor care sunt interesaţi de achiziţia unui laptop cu o construcţie premium, destul de puternic pentru activităţile zilnice, cu o baterie ce poate susţine o utilizare de 5-7 ore, în funcţie de activitate, reprezentând o alternativă bună pentru laptopuri precum Lenovo IdeaPad 500s sau HP ProBook 440.

CASETĂ TEHNICĂ:

Ecran – IPS, 14 inchi, 1.920×1.080 pixeli

Procesor – dual-core Intel Core i7-6500U tactat la 2,5GHz, cu HyperThreading şi Turbo Boost până la 3,1GHz

Placă grafică – Intel HD520

Memorie RAM – 8 GB

Stocare – SSD Lite-On de 512 GB

Conectică – 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB Tip-C, 1x HDMI, 1 x audio, 1 x slot SDHC

Dimensiuni – 341 x 236,6 x 17,95 mm

Greutate – 1,5 Kg

Sistem de operare – Windows 10 Home

Baterie – Li-ion cu patru celule de 48 Wh, 3.220 mAh

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
laptop,
gadget,
nume,
refuz,
model,
calitate,
video,
acer,
baterie,
varianta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.