GADGET REVIEW: Samsung A8, luptător de categorie mijlocie cu pretenţii - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 04 martie 2018 1011 afişări

Samsung A8 este un telefon de clasă mijlocie cu aspiraţii de categorie grea. Reuşeşte acesta să se autodepăşească sau rămâne „în banca lui“?

+DESIGN PREMIUM

+ AUTONOMIE SATISFĂCĂTOARE

+ SPAŢIU DE STOCARE

- CAMERELE NU AU STABILIZARE OPTICĂ

- PREŢUL ESTE PUŢIN CAM MARE PENTRU UN MID-RANGE

Atunci când testam acest telefon, nu încetam să mă gândesc la metafore din box. Ştiţi acel individ care pare să nu aibă şanse contra favoritului, dar reuşeşte să învingă sau cel puţin să piardă onorabil (ştiţi, cum să nu, doar aţi văzut cel puţin unul din filmele Rocky). Mă gândeam în felul asta la A8 deoarece are un design premium: o bucată de aluminiu şi sticlă, cu un ecran copiat din linia de design a lui Samsung S8 (dar fără marginile curbate), 4 GB de RAM, rezistent la apă şi la praf şi un sistem de cameră duală frontală pentru selfie-urile alea numai bune de pus pe reţelele de socializare. Elemente care până nu demult aparţineau categoriei grele (ca să continuu analogia cu boxul), nicidecum celei de mijloc.

Seria Samsung A prin A8 arată mai bine ca niciodată şi coreenii au decis să aducă câteva dintre caracteristicile telefoanelor din vârful de gamă pentru cele din mijloc. Aşadar, avem de-a face cu un telefon frumos, îmbrăcat în sticlă, ce vine dotat cu acel ecran infinity de pe modelul menţionat anterior. Le-am pus unul lângă celălalt şi diferenţele sunt mici: S8 are marginile curbate şi este ceva mai îngust, iar A8 este mai dreptunghiular şi finisajele nu sunt la fel de bune (marginea unde se îmbină banda de aluminiu cu sticla se simte mai dur pe A8 decât pe S8).

Telefonul vine şi cu un senzor de amprentă şi de data aceasta este amplasat unde trebuie – pe spate, sub camera foto.

Telefonul are o diagonală de 5,6 inchi, iar ecranul are o rezoluţie de 1.080 x 2.220 pixeli, este foarte luminos şi are o densitate de pixeli bună (441 ppi). Imaginile sunt clare, frumoase şi unghiurile de vizualizare bune. La fel ca şi în cazul lui S8, pentru unele aplicaţii şi clipuri de pe YouTube va trebui să apeşi încă un buton pentru ca imaginea să se întindă pe toată suprafaţa disponibilă.

Telefonul nu beneficiază de tehnologie de încărcare wireless precum fraţii mai mari, dar are un port USB de tip C, ceea ce înseamnă că se încarcă destul de repede (50% în 30 de minute şi 100% în 1 oră şi 30 de minute cu internetul pornit). Totuşi, am sesizat că nu se încarcă foarte repede atunci când îl foloseşti. M-am uitat la un serial pe el şi se încărcase puţin deşi stăteam de ceva vreme cu el în priză. Am testat acelaşi lucru pe un telefon de generaţie mai veche (iPhone 5s) şi telefonul Apple s-a încărcat mai repede în aceleaşi condiţii de utilizare. Bateria este una satisfăcătoare (3.000 mAh) şi se consumă într-o zi de muncă în regim de utilizare normal.

La nivel de performanţă, nu am întâmpinat probleme în aplicaţii, jocuri sau în multitasking şi l-am  utilizat cu succes în toate zilele de test. Sigur, în termeni de performanţă pură, un telefon vârf de gamă îl vaînvinge, dar în utilizarea normală nu am simţit diferenţe (sigur, acestea pot apărea mai trâziu, pe măsură ce dispozitivul îmbătrâneşte).

La nivel foto-video, deja încep să sun ca o moară stricată care zice acelaşi lucru; când vorbesc despre telefoanele mid-range, spun mai mereu că acestea fac fotografii bune pe timp de zi, dar nu şi seara. Acest lucru este valabil şi în cazul lui A8: atunci când este soare afară sau lumină puternică, telefonul poate surprinde portrete, peisaje bine, însă dacă lumina nu este ideală trebuie să ai mâini de fier sau să foloseşti bliţul pentru a obţine o poză ce nu este ”mişcată“. Sistemul de cameră frontală duală, format din una de 16 MP şi una de 8 MP, este util, practic ceea ce făcea Samsung cu Note 8, dar numai că acum utilizează camera din faţă. Camerele surprind atât subiectul, cât şi fundalul, iar asta permite software-ului să înceţoşeze fundalul încât să imite tipul de portret obţinut cu un DSLR performant. Totuşi, în cazul de faţă, sistemul funcţionează numai când iluminarea este bună. Am încercat să obţin acele selfie-uri frumoase în situaţii de luminozitate mai puţin dorite şi imaginea a ieşit ”mişcată„. Asta din cauza faptului că telefonul nu are stabilizare optică a imaginii.

La final, despre acest telefon spun ce le răspundeam şi prietenilor când mă întrebau cum e: recomand Samsung A8 pentru cei care preferă telefoanele Samsung, dar care nu vor sau nu îşi permit să cumpere un S8 sau un Note 8.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY 5,6 INCHI, 1.080 X 2.220 PIXELI, 441 PPI

PROCESOR OCA CORE (2,2 GHZ DUAL+ 1,6 GHZ HEXA)

MEMORIE 4 GB RAM

SPAŢIU DE STOCARE 32 GB (+ MICROSD PÂNĂ LA 256 GB)

PROCESOR GRAFIC MALI-G71

CAMERĂ PRINCIPALĂ 16 MP (F/1.7)

CAMERĂ FRONTALĂ SISTEM DUAL 16 MP + 8 MP (F/1.9)

BATERIE 3.000 MAH

SISTEM DE OPERARE ANDROID 7.1.1 + SAMSUNG EXPERIENCE 8.5

DIMENSIUNI 149,2 X 70,6 X 8,4 MM

GREUTATE 172 G

PREŢ RECOMANDAT 2.200 DE LEI

Exemple fotografii:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.