Gadget Review: laborator foto la tine acasă - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 01 octombrie 2017 874 afişări

Digitalul câştigă tot mai mult teren, Însă unele lucruri rămân înrădăcinate în lumea fizică. Unul dintre acestea este fotografia agăţată pe perete sau sprijinită pe birou. Pentru asta este nevoie de o imprimantă foto, iar noi ne-am jucat şi am testat imprimanta Epson L810.

Până nu de mult, fotografia avea două componente foarte importante: prima era fotografierea propriu- zisă, iar a doua era developarea fotografiilor în camera obscură. Astăzi, în lumea digitală, după ce ai apăsat butonul de declanşare, poţi să trimiţi poza prin Wi-Fi către smartphone apoi direct pe Facebook sau Instagram. Ceea ce nu este un lucru rău, dar fotografiile sunt menite să fie printate.

Experienţa de vizionare este complet diferită atunci când te uiţi la o fotografie printată faţă de una pe un monitor, chiar unul mare. De aceea este satisfăcătoare privirea tablourilor sau a fotografiilor - astfel operele capătă o altă viaţă. În plus, pentru amatorii de fotografie, este importantă imprimarea doarece atunci se pot observa detalii care-ţi scapă când o priveşti pe un monitor. Poţi vedea dacă zonele luminoase sunt supraexpuse sau dacă imaginea este prea întunecată.

În al doilea rând, fotografiile capătă o nouă viaţă atunci când se află în faţa ta, când poţi simţi textura hârtiei şi vedea strălucirea acesteia. Acesta este şi un motiv pentru care mulţi dintre noi ne împânzim casele cu fotografii, fie ele din vacanţe, cu rude sau cu prieteni.

Soluţia o reprezintă mersul periodic la magazinul de printare sau achiziţionarea unei imprimante foto. Pentru asta nu trebuie să investeşti masiv într-o imprimantă industrială, ci te poţi mulţumi cu una dedicată consumatorilor individuali. Soluţiile sunt multiple. Noi am testat imprimanta foto Epson L810.

Imprimanta este mai mare decât mă aşteptam şi ocupă un spaţiu consistent pe birou. Instalarea se face foarte uşor: se conectează la PC printr-un cablu USB şi la priză, apoi totul este gata. Poţi să printezi fotografiile fie din calculator, fie de pe un CD/DVD sau de pe un card de memorie. Imprimanta are un ecran LCD, nu este tactil, dar este util pentru a printa fotografii fără să te mai conectezi la PC. L810 are recipiente de cerneală de 70 ml, amplasate în lateral, dar integrate în imprimantă. L810 utilizează cerneala Epson originală şi tehnologia Epson Micro Piezo şi promite imprimări de calitate, dar şi cu o viteză mare. Epson susţine că poate imprima până la 1.800 de fotografii de 15x10 cm, cu o singură încărcare a cartuşelor.

În urma perioadei de testare, am observat că imprimanta scoate fotografii frumoase şi destul de rapid, cu condiţia să utilizezi setările înalte de imprimare (high). Atunci imaginea este contrastantă, frumos saturată, iar hârtia glossy face ca fotografia să strălucească şi să prindă viaţă. Culorile sunt redate fidel, iar calitatea imprimării este foarte bună pe hârtia Epson Premium Glossy. Culorile peisajelor sunt redate fidel şi imaginea arată bine, indiferent de hârtia folosită. Astfel, Epson L810  oferă rezultate foarte bune pentru o imprimantă consumer şi are un raport preţ/calitate bun.

Totuşi, atunci când printezi la o calitate standard, imaginea nu mai este la fel de impresionantă, culorile ieşind cam şterse, vizibil, în special, pe hârtia A4. De menţionat, după ce am printat în jur de 30 de fotografii (de mărimi diferite) imprimanta a avut nevoie de o scurtă întreţinere înainte de a reda corect din nou imaginile. Am făcut două proceduri de curăţare, apoi totul a mers ca uns.

În concluzie, dacă sunteţi amatori de fotografie şi nu mai vreţi ca sutele de poze să zacă undeva într-un folder pe hard disk şi vreţi să le printaţi, Epson L810 ar putea fi o soluţie.

Casetă tehnică

Tehnologie de printare Inkjet

Rezoluţie (dpi) 5.760 x 1.440

Interfaţă USB

Imprimare CD Da

Alimentare hârtie 100 coli

Cititor de carduri Da

Dimensiuni mediu printare A4, A5, A6, B5, C6, Envelope DL, Envelope COM10,  Letter, 9 x 13 cm, 10 x 15 cm, 13 x 18 cm,  13 x 20 cm, 20 x 25 cm, 100 x 148 mm

Consumabile compatibile: T6736 - cartuş light magenta, T6731 - cartuş negru, T6732 - cartuş cyan, T6733 - cartuş magenta, T6734 - cartuş galben, T6735 - cartuş light cyan

Putere consumată (W) 4,1

Dimensiuni (W x D x H mm) 542 x 386 x 196

Greutate (Kg) 8,2

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.