Gadget Review: bătălia pe segmentul smartphone-urilor de buget se încinge cu Nokia 5 - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 02 septembrie 2017 1669 afişări

După cum am precizat în articolul despre Nokia 3310 (2017), brandul Nokia, prin firma HMD Global, revine în atenţia consumatorilor oferindu-le, deocamdată, trei modele de smartphone: Nokia 3, 5 şi 6. Noi am testat Nokia 5 şi am fost impresionaţi de calitatea construcţiei telefonului, dar mai puţin de performanţa acestuia.

Nokia 5 se află între Nokia 6 (vârful actualei game) şi Nokia 3 (modelul entry) şi se adresează celor care vor un telefon cu o construcţie premium dar nu vor să cheltuiască prea mult. Totuşi poziţionarea produsului este oarecum ciudată datorită faptului că Nokia 6 este mai bun din toate punctele de vedere decât Nokia 5 (cel puţin pe hârtie), iar diferenţa de preţ este neglijabilă (aproximativ 200 de lei).

Revenind la Nokia 5, telefonul este construit dintr-o bucată de aluminiu, are un display cu o diagonală de 5,2 inchi cu o rezoluţie HD (720 p), 2 GB memorie RAM şi 16 GB stocare internă (extensibilă printr-un card microSD). Telefonul beneficiază de un senzor de amprentă integrat în butonul home capacitive şi de camera foto de 13, respective 8 megapixeli.  Chipsetul care stă la baza lui este Snapdragon 430, un model mid-range produs de Qualcomm, care beneficiază de procesor octa-core la 1,4 GHz. Preţul recomandat de vânzare este 949 de lei, ceea ce-l face să fie un chilipir având în vedere construcţia metalică. Totuşi, performanţa nu este una ideală: telefonul s-a blocat de mai multe ori în timpul testelor, ceea ce face şi mai atrăgător Nokia 6, care vine cu 3/4 GB memorie RAM, un ecran full HD (1080 p), cu camere foto mai bune, dar cu acelaşi procesor.

După cum ziceam, construcţia este una premium, iar Nokia 5 se simte robust şi plăcut la atingere. Telefonul de 5,2 inchi este uşor de manevrat, iar senzorul de amprentă amplasat jos este destul de precis şi rapid. Designul este unul clasic, fără a ieşi din tipare.

Displayul telefonului este surprinzător de luminos, clar, dar cu culori cam şterse. Am folosit telefonul afară, direct în razele soarelui şi nu am avut probleme în a distinge informaţia de pe ecran, lucru care nu este realizat de toate telefoanele premium. Nokia 5 are şi o funcţie prin care creşte lizibilitatea textului în lumină puternică. Nu am observat diferenţe cu sau fără, dar oricum ar fi displayul oferă o experienţă bună de utilizare. Poţi folosi Nokia 5 fără probleme pentru reţele de socializare, mailuri sau ştiri, dar ar fi fost mai bun un display full HD pentru consumatorii de filme sau de jocuri. Este evident că Nokia 5 nu o să fie cel mai performant telefon, însă am rămas surprins de câte ori s-a poticnit atunci când treceam dintr-o aplicaţie în alta sau dacă faci multitasking, iar asta este probabil din cauza faptului că are doar 2 GB RAM.

Totuşi, telefonul este îndeajuns de bun pentru a rula aplicaţiile obişnuite, dar va trebui să aveţi puţină răbdare şi să nu-l suprasolicitaţi după cum tindeam eu să fac. Partea bună este că pentru acest preţ primeşti o experienţă Android curată, fără programe în plus, şi acces la cele mai noi actualizări ale sistemului. De asemenea, atunci când vă uitaţi la un telefon trebuie să ţineţi cont de spaţiul de stocare. în cazul de faţă, Nokia 5 are doar 16 GB, ceea ce în lumea modernă a devenit foarte puţin, iar sistemul de operare cu câteva aplicaţii aproape că vor umple acest spaţiu. Totuşi este bine că telefonul are un slot disponibil pentru un card microSD de până la 256 GB.

La capitolul baterie, telefonul nu stă extraordinar. Deşi are o baterie de 3.000 mAh, în regim de utilizare activ, spre seara aceasta era aproape golită (include ascultare muzică online, browsing, două-trei telefoane şi o sesiune de 10-15 minute de gaming). Dacă sunteţi un utilizator moderat, atunci telefonul ar trebui să ducă o zi fără a fi nevoie să fie încărcat. O problemă este faptul că Nokia 5 se încarcă greu şi nu dispune de tehnologia ”fast charging“, ceea ce înseamnă că trebuie să fii tot timpul atent la baterie înainte să ieşi din casă.

Camera principală a telefonului are un senzor de 13 MP ce surprinde imagini decente, însă am observat că are tendinţa să întunece culorile, chiar şi în modul HDR (High Dynamic Range). Aşadar, când sunt condiţii bune pentru fotografiere, poţi surprinde imagini plăcute cu Nokia 5 (poţi scăpa de culorile întunecate cu ajutorul unor aplicaţii de editare foto precum Lightroom). Situaţia se schimbă atunci când luminozitatea este scăzută, iar telefonul surprinde doar imagini ce pot fi păstrate în arhiva personală, fără pretenţii de fotografiere artistică. De asemenea, Nokia 5 nu dispune de un mod de fotografiere manual sau pro prin intermediul căruia poţi modifica setări precum ISO, timpul de expunere sau deschiderea diafragmei.

Lenovo, prin seria Moto G4 sau G5, conduce segmentul de smartphone-uri de buget, însă asta s-ar putea schimba curând. Nokia oferă telefoane inteligente cu o construcţie metalică la un preţ atractiv, iar cu istoria din spatele brandului Nokia, HMD Global ar putea atrage tot mai mulţi adepţi.

CASETĂ TEHNICĂ

DISPLAY 5,2 INCHI, 720X1280 PIXELI

PROCESOR SNAPDRAGON 430, OCTA-CORE 1,4 GHZ

PROCESOR GRAFIC ADRENO 505

RAM 2 GB

SPAŢIU DE STOCARE 16 GB + MICROSD

BATERIE 3.000 MAH

CAMERĂ FRONTALĂ 8 MP

CAMERĂ PRINCIPALĂ 13 MP

SISTEM DE OPERARE ANDROID 7

DIMENSIUNI (MM) 149,7 X 72,5 X 8

GREUTATE 160 G

PREŢ RECOMANDAT 949 LEI

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.