Cât de util este un smartwatch? Studiu de caz Samsung Gear S2 Classic - FOTO, VIDEO

Autor: Florin Casota Postat la 24 iulie 2016 7187 afişări

La o zi-două după ce am luat acest ceas toată lumea m-a întrebat: ”Este util?„. Eu răspundeam: ”Nu prea„.La sfârşitul perioadei de testare şi eu mi-am pus aceeaşi întrebare. Răspunsul? Acelaşi.

După cum am scris şi în materialul de copertă, smartwatch-urile câştigă teren, mai ales în România, însă ce trebuie să înţeleagă cumpărătorii, în opinia mea, este faptul că în general ceasurile inteligente, la fel ca şi cele clasice, sunt un accesoriu. Doar atât.

Cei care spun că smartwatch‑ul este un telefon la încheietură exagerează utilitatea produsului. Da, primeşti apeluri, însă ai nevoie de telefon pentru a putea vorbi. Da, poţi trimite mesaje, însă nu este comod. Da, poţi citi ştiri, dar nu este ideal. Şi aceste gadgeturi sunt încă puţin prea scumpe pentru ceea ce oferă, iar fără telefon, utilitatea unui ceas scade şi mai mult.

Haideţi să trecem la obiectul în cauză. Avem de-a face cu un Samsung Gear S2 Classic care are un ecran circular cu o diagonală de 1,2 inchi, cu o rezoluţie de 360x360 pixeli şi cu o densitate de 302 ppi. Are un procesor dual core de 1,0 GHz, 512 MB memorie RAM şi o memorie internă de 4 GB, suportă Wi-Fi, Bluetooth şi NFC. Ceasul este unul dintre smartwatch-urile aspectuoase, uşoare (42 de grame) şi vine cu două curele de piele (maro şi neagră). Rotiţa cadranului, deşi foarte utilă în a naviga prin meniuri, nu este foarte atractivă. Ecranul este ceva mai mic decât ceasurile competitorilor, însă are o rezoluţie bună, iar feţele de ceas şi iconiţele se văd bine (fotografiile descărcate din telefon nu erau redate la cea mai bună calitate).

Ceea ce mi-a plăcut, şi smartwatch-urile au un avantaj faţă de ceasurile clasice, este faptul că oricând îi poţi schimba faţa. Vrei un cadran negru, minimalist? S-a făcut. Te-ai plictisit şi vrei ceva fun? Gata. Iar asta se face imediat în câteva apăsări de buton sau pe telefon. Astfel câştigi mai multă funcţionalitate. Majoritatea timpului am purtat un cadran inspirat din jocul video Fallout, însă acel tip de display nu ar fi mers la un eveniment cu dress code business.

Revenind la utilitate. Ce face un smartwatch?

Evident, îţi spune cât este ora. Te anunţă când primeşti mesaje (SMS‑uri sau mesagerie Facebook), apeluri telefonice, notificări de e-mail-uri sau Instagram. Deja te gândeşti că este foarte util. Nu şi în cazul în care ai telefonul lângă tine pe birou şi-l auzi sunând, vibrând.  Şi dacă eşti departe de el? Ghinion, ceasul se conectează la telefon prin Bluetooth şi are o limită de distanţă. Poate sunt prea cârcotaş. Da, câteodată te ajută să vezi dintr-o privire un mail sau un mesaj pe Facebook, fără să mai scoţi telefonul din buzunar. Şi da, mai poţi răspunde prin mesaje scurte preînregistrate („OK“, „Vorbim mai târziu“ etc.) când nu poţi vorbi, dar vrei să răspunzi. Ceea ce am realizat eu de-a lungul acestui test este cât de mult spam primesc pe mail.

Ce mai face un smartwatch? Îţi poate lua pulsul oricând doreşti şi poţi înregistra datele (odihnă, după alergare, stare normală sau le poţi clasifica în funcţie de stări - fericit, trist etc). Teoretic, aici ar fi necesară o perioadă de utilizare mai îndelungată pentru a putea aduna date şi a vedea cum funcţionează inima. Eu am avut mai tot timpul pulsul mai mare decât ar trebui, după cum era indicat de ceas. Ar trebui să-mi fac griji?

Tot cu ajutorul ceasului poţi citi ultimile ştiri în aplicaţii precum Flipboard, CNN sau Bloomberg. Poţi vedea câţi paşi faci într-o zi, iar ceasul te încurajează dacă ai activitate susţinută şi „te trage de mânecă“ dacă ai stat inactiv pentru o oră. Poţi vedea cum este vremea, ce evenimente ai plănuite, asculta muzică (stocată în memoria internă) prin conectarea la căşti Bluetooth, sau îl poţi folosi pentru a te orienta pe străzi, deşi merge destul de greoi. Lucruri pe care le poţi face şi pe telefon, dar mai lejer şi pe un ecran mai mare.

În cazul Samsung Gear S2 poţi seta ca display-ul să fie tot timpul aprins sau să se aprindă doar atunci când te uiţi la el, când îl utilizezi. Cu primul mod, ceasul ţine cel mult o zi, iar cu display-ul stins ajunge până la aproape două zile de utilizare. Interesant cu Samsung Gear S2 este că bateria telefonului nu se mai scurge la fel de repede (nu mai verific toate notificările de pe telefon), dar la sfârşitul zilei am două gadgeturi băgate în priză, nu doar unul.

Samsung Gear S2 nu este nici prea mare, nici prea mic, este plăcut la atingere şi confortabil. Rotiţa cu care vine acest ceas este foarte utilă şi, deşi poţi naviga atingând ecranul ca la Apple Watch sau alte ceasuri cu Android Wear, rotiţa este mult mai plăcut de utilizat. Nu vei bloca imaginea de pe ecran cu degetele şi este foarte precisă. Samsung Gear S2 este compatibil cu mai multe telefoane Android (verificaţi lista de compatibilitate înainte de achiziţie), însă nu are foarte multe aplicaţii utile şi revin spunând că Gear S2 şi smartwatch-urile, în general, trebuie tratate ca accesorii. Deocamdată, cel puţin.

  • Tip display: Circular Super Amoled, 1,2 inchi
  • Rezoluţie (pixeli): 360x360, 302 ppi
  • Telefoane compatibile: Aparate smart cu sistem de operare Android 4.4 (verificaţi pe site-ul Samsung)
  • Durata de funcţionare: 2-3 zile
  • Procesor dual core 1.0 GHz
  • Memorie RAM: 512 MB
  • Memorie internă: 4 GB
  • Greutate: 42 g
  • Dimensiuni: 39.9 x 43,6 x 11,4 mm
  • Conectivitate: Wi-Fi: 802.11, Bluetooth 4.1, NFC
  • Acumulator: 300 mAh
  • Autonomie: 2-3 zile
  • Senzori:  Accelerometru, barometru, giroscop, senzor puls, senzor de lumină ambientală

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.