Asus Padfone - telefon, tabletă şi ceva în plus

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 18 iulie 2012 123 afişări

Telefoanele mobile şi tabletele devin din ce în ce mai mult dispozitive fără de care viaţa de zi cu zi nu ar mai fi la fel. Însă ce faci atunci când călătoreşti mult şi nu poţi lua cu tine multiple gadgeturi? Te limitezi doar la unul sau alegi o jucărie care îmbină armonios conceptele de telefon, tabletă şi laptop într-un singur produs, un Asus PadFone?

De PadFone am auzit pentru prima dată acum mai bine de un an, când Asus a prezentat telefonul care se putea "transforma" în tabletă. Încet, încet, mult prea încet chiar, conceptul s-a transformat într-un produs finit, astfel că undeva pe la mijlocul acestei veri PadFone-ul va ajunge şi în România.

Pe scurt, PadFone-ul se învârte în jurul unui telefon mobil performant, care se conectează la un dispozitiv cu un ecran de 10 inci, împreună funcţionând ca o tabletă. Toate componentele hardware necesare funcţionării PadFone-ului se ascund în telefon, "tableta" oferind doar ecranul, o baterie şi câteva alte elemente pe care nu le vom aminti aici. Pentru această combinaţie, Asus a pregătit şi o serie de accesorii, precum o tastatură andocabilă şi un headset în formă de stylus, ce poate fi folosit pentru a controla elementele de pe ecran sau pentru a răspunde convorbirilor.

Să vorbim puţin despre telefon, deoarece întregul PadFone se învârte în jurul său. Avem de-a face cu un terminal construit pe o platformă hardware de ultimă generaţie, un ARM Qualcomm Snapdragon S4, ce rulează Android 4.0 IceCream Sandwich. Astfel, telefonul Asus îşi poate compara performanţele în utilizarea zilnică cu telefoanele cu Android de top ale momentului, precum Samsung Galaxy S3 sau HTC One S. Ecranul telefonului are 4,3 inci, o dimensiune pe care personal o consider ideală pentru utilizarea de zi cu zi, însă rezoluţia sa nu este la nivelul rezoluţiei 720p oferite de unii concurenţi. În plus, telefonul oferă o cameră foto de 8 MPx capabilă să filmeze FullHD şi ar trebui să asigure autonomia necesară unei întregi zile de utilizare.

Când veţi dori să aveţi la dispoziţie ecranul de 10 inci, trebuie doar să scoateţi la iveală corpul tabletei şi să introduceţi telefonul în locaşul special de pe spate. Aspectul aduce aminte de cel al tabletei Asus Transformer de prima generaţie, lansată acum mai bine de un an. Întregul dispozitiv este astfel cam butucănos, dacă e să îl comparăm cu cele mai bune tablete ale momentului, însă în acelaşi timp PadFone-ul va fi şi performant şi va rula fără probleme aplicaţiile uzuale, conţinut multimedia sau jocuri.

Ecranul de 10 inci are o rezoluţie de 1.280 x 800 de pixeli, iar sistemul ştie să facă de cele mai multe ori trecerea cursivă de la rezoluţia telefonului la cea a tabletei şi invers, atunci când interconectaţi cele două părţi. Cu alte cuvinte, dacă urmăriţi un film sau citiţi un articol pe telefon, conectându-l la tabletă, întreaga interfaţă va trece automat la rezoluţia mai mare a acesteia, de cele mai multe ori fluent, iar voi vă veţi putea continua activitatea.

În plus, corpul tabletei conţine un acumulator de mare capacitate, ce va încărca bateria telefonului când cele două sunt conectate, dar şi propriile antene GPS şi 3G, astfel încât veţi putea naviga pe net sau efectua convorbiri şi când telefonul sălăşluieşte în interiorul tabletei. În cazul convorbirilor, va fi util accesoriul de care vorbeam mai la început, acel headset stylus.

Iar în cazul în care vreţi să folosiţi întregul dispozitiv şi pentru lucru, Asus vă oferă un docking station asemănător celor oferite pentru liniile lor de tablete Transformer, ce include o tastatură, un trackpad, porturi USB, un cititor de carduri SD şi o baterie suplimentară, care încarcă bateria tabletei şi automat şi pe cea a telefonului.

Astfel, totul unitar obţinut în final este competent şi ar trebui să facă faţă cu brio utilizării în multe situaţii, oferind într-un dispozitiv relativ compact şi uşor, un telefon, o tabletă şi un posibil înlocuitor de laptop (zic posibil, pentru că acesta este limitat la aplicaţiile şi funcţionalităţile oferite de Android în acest moment). Totuşi, aspectul şi unele dintre dotările PadFone-ului îmi lasă impresia unui produs ajuns prea târziu pe piaţă, unul ce ar fi creat o mult mai bună impresie dacă ar fi fost lansat la scurt timp după ce a fost anunţat, adică la finalul anului trecut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ASUS,
Telefoane,
tabletele
/business-hi-tech/asus-padfone-telefon-tableta-si-ceva-in-plus-9858792
9858792
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.