26% dintre atacurile ransomware DIN 2017 au vizat companiile

Autor: Florin Casota Postat la 30 noiembrie 2017 57 afişări

Conform datelor Kaspersky Lab, 26,2% dintre cei vizaţi de ransomware în 2017 au fost companii, comparativ cu 22,6%, în 2016. Acest lucru se datorează, în parte, celor trei atacuri de amploare, care au ţintit reţele corporate şi au schimbat pentru totdeauna perspectiva asupra ameninţării tot mai mari reprezentate de ransomware.

26% dintre atacurile ransomware DIN 2017 au vizat companiile

În 2017, ameninţările ransomware au evoluat rapid şi spectaculos, iar autorii ameninţărilor au vizat companii din toată lumea folosind o serie de atacuri distructive, al căror scop final rămâne un mister. Aceste atacuri includ WannaCry, din 12 mai, ExPetr, de pe 27 iunie, şi BadRabbit, de la sfârşitul lunii octombrie.

Toate au folosit exploit-uri create cu scopul de a compromite reţelele corporate. Companiile au fost vizate şi de alte atacuri ransomware, iar Kaspersky Lab a reuşit să prevină infectările cu ransomware a peste 240.000 de utilizatori corporate.

În total, aproape 950.000 de utilizatori unici au fost atacaţi în 2017, comparativ cu aproximativ 1,5 milioane, în 2016. Diferenţa dintre ele reflectă, în mare, schimbări în metodologia de detecţie (de exemplu, programele asociate adesea cu cryptomalware-ul sunt acum detectate mai bine prin tehnologii euristice, deci nu mai sunt clasificate împreună cu verdictele de ransomware colectate de instrumentele noastre de telemetrie).

A existat un declin accentuat în ceea ce priveşte noile familii ransomware: 38 în 2017, în scădere faţă de 62, în 2016, dar cu o creştere a numărului de variante ale programelor ransomware existente (peste 96.000 noi variante detectate în 2017, comparativ cu 54.000, în 2016). Creşterea numărului de versiuni poate să reflecte încercările atacatorilor de a ascunde ransomware-ul, având în vedere că soluţiile de securitate se perfecţionează în detectarea lor.

65% dintre companiile care au fost afectate de ransomware în 2017 au declarat că au pierdut accesul la o parte semnificativă sau chiar la toate datele lor. În plus, una din şase companii care a plătit nu şi-a mai recuperat vreodată datele. Aceste cifre sunt, în mare, similare cu cele din 2016.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.