Books of Leaders

Călătorii lunare în universul lecturii

26 oct 2020 Autor: Andra Stroe
Este soţie, mamă şi antreprenoare full time, dar nu neglijează nici lectura, o activitate pe care o îndrăgeşte şi căreia îi dedică serile libere. Una dintre cele mai admirate personalităţi feminine din businessul românesc, RUCSANDRA HUREZEANU, fondatoarea companiei IVATHERM, este cea care ne-a povestit în această ediţie, pentru proiectul #BooksofLeaders, realizat în parteneriat cu Libris.ro, ce opere literare o ajută să evadeze din cotidian, în ce cărţi îşi găseşte inspiraţia şi ce titluri au format-o în liderul de astăzi.

Rucsandra Hurezeanu este cea care a pus bazele primei companii româneşti de dermatocosmetice, Ivatherm, business care a ajuns, anul trecut, la venituri de peste 16,5 milioane de lei, potrivit datelor publice disponibile. Înainte de izbucnirea pandemiei de COVID-19, antreprenoarea obişnuia să călătorească cel puţin o dată sau de două ori pe lună în Asia sau în Orientul Mijlociu, unde brandul este Ivatherm este prezent de câţiva ani. În paralel cu călătoriile de business însă, obiceiurile executivului le includ şi pe cele literare.

În opinia sa, lectura e importantă pentru orice om care îşi pune întrebări despre rolul lui în societate şi în lume. „Încurajez discuţiile despre cărţi la Ivatherm şi mulţi dintre colegii mei citesc zilnic.” De altfel, cărţile i-au schimbat şi modul de a conduce compania şi echipa Ivatherm. „Sunt un manager mult mai bun acum decât eram în urmă cu 15 ani, când am devenit antreprenor. Am mai multă încredere, curaj, sunt mult mai relaxată. Mă bucur de tot ceea ce fac în fiecare zi. Am devenit mai atentă la ceilalţi, ascult şi am grijă de oameni, dar nu pierd din vedere obiectivele mele şi sunt fermă când este nevoie.” Obiceiul său de lectură cuprinde citirea a 2-3 cărţi lunar, seara, şi cu preponderenţă în weekend. „Dacă sunt «lăsată» tot weekendul pe canapea cu o carte, sunt fericită, nu-mi lipseşte nimic. Cel mai mult îmi place literatura – romanele, dar şi biografiile.”

Antreprenoarea spune că îşi alege cărţile mergând des în librărie, dar citeşte şi recomandările oamenilor pe care îi admiră sau pe cele ale prietenilor. „Caut scriitori moderni, actuali. Aşa am descoperit-o pe Elif Shafak, cea mai citită scriitoare de origine turcă. I-am citit aproape toate romanele, de la «Bastarda Istanbulului», care a făcut-o celebră, la toate celelalte. O altă autoare căreia îi aştept cu nerăbdare cărţile este Guzel Yakhina, o tânăra scriitoare rusă al cărei titlu de debut, «Zuleiha deschide ochii», i-a adus nenumărate premii, şi care a publicat recent «Copiii de pe Volga». Este considerată urmaşa clasicilor ruşi.”


LECTURI DIN LISTA ANTREPRENOAREI:

Bastarda Istanbulului – Elif Shafak

Zuleiha deschide ochii – Guzel Yakhina

Copiii de pe Volga – Guzel Yakhina

Omul în căutarea sensului vieţii – Victor Frankl


Printre cărţile copilăriei Rucsandrei Hurezeanu se regăsesc multe titluri – „toţi clasicii ruşi şi francezi”. În general, executivul spune că îşi alege lecturile în funcţie de starea în care se află. „Am mereu multe romane pe noptieră şi alternez genurile. Urmăresc noile descoperiri şi tendinţe în nutriţie şi biohacking. Mai nou am devenit pasionată de felul în care reuşim prin stilul de viaţă şi alimentaţie să ne menţinem o stare de energie şi performanţă maxime reuşind, în acelaşi timp, să încetinim procesul de îmbătrânire.” În prezent, antreprenoarea citeşte „Omul în căutarea sensului vieţii”, scrisă de Victor Frankl, autor care a trăit experienţa lagărelor de concentrare naziste timp de 3 ani şi, în ciuda acestor provocări, a reuşit „să îşi dezvolte o viziune psihoterapeutică pentru găsirea motivaţiei, a bucuriei, a sensului vieţii, chiar şi în suferinţă". Cartea este inclusă în categoria „cele mai influente zece cărţi ale Americii”, motiv pentru „demult pe lista mea de lecturi”, povesteşte Ruxandra Hurezeanu. În ceea ce o priveşte, spune că preferă romanele tipărite, „dar dacă sunt pe drum ascult audiobooks sau citesc pe Kindle. Nu cred că vor dispărea cărţile în format fizic, cititorii pasionaţi vor prefera tot timpul o carte tipărită.”

În zona de business, scriitorii pe care îi recomandă sunt: Malcolm Gladwell, Dale Carnegie, Jack Trout şi Seth Godin. Spune însă că îi plac şi lecturile din sfera spiritualităţii, a conexiunii cu Dumnezeu, precum şi cele psihologie, printre scriitorii favoriţi din această nişă numărându-se Eckhart Tolle, Deepak Chopra, Brene Brown şi Marianne Williamson. De asemenea, antreprenoarea studiază, lunar, revistele profesionale ale industriei cosmetice. „Domeniul în care activez este foarte dinamic, apar ingredienţi activi inovanţi în fiecare zi. În plus, urmăresc cu atenţie tendinţele în ceea ce priveşte obiceiurile şi preferinţele consumatorilor.” Dacă ar putea lua masa cu un scriitor pe care îl admiră, spune că i-ar plăcea să stea de vorbă cu Elif Shafak. „Aş întreba-o despre relaţia ei cu scrisul, care e sursa creativităţii sale, ce ritual de muncă are. Aş fi curioasă să aflu dacă ştie dinainte ideea cărţii şi unde vrea să ajungă sau dimpotrivă, se lasă dusă de inspiraţia zilei şi deznodământul e neprevăzut. Sunt fascinată de oamenii foarte creativi care par a avea un har ce le vine din altă lume.”


SCRIITORI DIN ZONA DE BUSINESS RECOMANDAŢI DE RUCSANDRA HUREZEANU:

     Excepţionalii – Malcolm Gladwell      The Tipping Point – Malcolm Gladwell

 


 Cum schimbarea aduce succesul  Dale Carnegie


Trout despre strategie – Jack Trout


  Triburi. Avem nevoie de tine să ne conduci

   Permission Marketing – Seth Godin

 


Acest articol face parte din proiectul #BooksOfLeaders lansat de Libris.ro cu scopul de a aduce în atenţia cititorilor importanţa şi rolul definitoriu pe care îl are lectura în dezvoltarea şi menţinerea unui business.

#BooksOfLeaders este despre oameni, business-uri de succes şi lecturile care au lăsat o amprentă puternică în parcursul şi dezvoltarea acestora. Este despre felul în care lectura construieşte succesul cu fiecare pagină. Asumarea evoluţiei continue prin lectură reprezintă pasul de început pentru un lider, iar cărţile stau la baza formării expertului în domeniul ales. Proiectul îşi propune să evidenţieze rolul cărţilor în viaţa şi afacerile liderilor de succes din România şi să ofere inspiraţie celor care îşi doresc să exploreze un stil de viaţă bazat pe cunoaştere. 

În ultimele luni, probabil cea mai provocatoare perioadă traversată de mediul de business din România, vânzările online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%. Interesul pentru lectura de business dovedeşte faptul că mediul de afaceri caută în cărţi idei, soluţii şi abordări eficiente la problemele curente. În acest context, o privire către poveştile liderilor locali şi cărţile pe care ei le recomandă în cadrul #BooksOfLeaders este deopotrivă aspiraţională şi interesantă. 

În peste 11 ani de activitate, Libris.ro a devenit una dintre destinaţiile favorite ale publicului român avid de lectură. Prin misiunea sa asumată, încurajează lectura prin campanii susţinute, având ca ţel să atingă de fiecare dată un public nou, care să descopere importanţa dezvoltării continue prin lectură.

O campanie Business Magazin si Libris

O campanie Business Magazin si   

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.