Poze de razboi inedite. Album cu Hitler si militari nazisti (GALERIE FOTO)

Postat la 17 iulie 2011 2050 afişări

Dupa ce The New York Times si Der Spiegel au publicat o serie de fotografii din al Doilea Razboi Mondial, descoperite la New York, dar al caror autor era necunoscut, o cititoare din Germania l-a identificat in doar cateva ore pe fotograf.

Albumul, cuprinzand in total 214 fotografii, prezinta cladiri intregi si bombardate la Minsk (Belarus), Danzig (actualul Gdansk), Konigsberg (actualul Kaliningrad), autobuze naziste in drum prin Belarus, prizonieri rusi si evrei cu steaua lui David pe haine, imagini cu nazisti si scene cazone, Adolf Hitler intalnindu-se cu Horthy la Marienburg, un autoportret al fotografului, dar si imagini cu o femeie - presupusa a fi prietena sau ruda cu fotograful. Albumul, legat in coperta de piele si cu panglica de matase, s-a conservat foarte bine.

Din 214 poze cuprinse in album, doar una avea si legenda ("Bregenz, 01/01/1942"), precum si numele celor zece militari germani imortalizati; in rest, nici numele fotografului, nici alte date nu existau. Proprietarul albumului, un batran om de afaceri american din industria modei care a dorit sa ramana anonim, l-a primit de la un prieten din New Jersey, intre timp decedat, care si-a achitat astfel o datorie pentru care nu avea bani de plata.

Omul de afaceri a oferit spre publicare o selectie de poze cotidianului The New York Times, spre a determina valoarea albumului. Atat The New York Times, cat si Der Spiegel au publicat la 21 iunie o selectie de fotografii din album. In cateva ore, o cititoare din Hamburg, Harriet Scharnberg, de profesie istoric, a identificat originea albumului.

Fotograful necunoscut era Franz Krieger, austriac de origine (1914-1993), iar femeia era Frieda Krieger, sotia lui. Atat ea, cat si fetita de doi ani a cuplului au murit la 17 noiembrie 1944, cand aviatia americana a bombardat Salzburgul.

Conform lui Harriet Scharnberg, care si-a postat comentariul pe blogul Lens al cotidianului The New York Times, Krieger a insotit unitatile militare naziste de propaganda in expeditia de pe frontul de est din 1941, pana la Minsk, unde i-a fotografiat pe prizonierii de razboi sovietici si pe evreii din ghetou. Ulterior s-a intors la Berlin, iar in drum l-a fotografiat pe Hitler intalnindu-l pe amiralul fascist ungar Horthy la Marienburg (azi Malbork, Polonia).

Sursa foto: Der Spiegel

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
razboi,
fotografie,
album,
Hitler,
frontul de est,
nazisti
/arta-si-societate/poze-de-razboi-inedite-album-cu-hitler-si-militari-nazisti-galerie-foto-8501779
8501779
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.