Marele iaht al discordiei

Postat la 14 iulie 2009 32 afişări

Miliardarul rus Boris Berezovski, care si-a vandut recent mega-iahtul, nu se poate bucura in tihna de bani. Berezovski, care s-a mutat din Rusia in Marea Britanie in anul 2000, si-a vandut toamna trecuta iahtul aflat inca in constructie unui miliardar din Emiratele Arabe Unite, pentru circa 250 de milioane de euro, castigand aproximativ 54 de milioane de euro de pe urma lui.

Rusul nu se poate bucura insa linistit de bani, deoarece ca urmare a acestei tranzactii a intrat in conflict cu un cunoscut intermediar de astfel de ambarcatiuni, Nicholas Edmiston, cu care a colaborat in trecut la achizitionarea de iahturi, dar care acum l-ar putea actiona in judecata, pentru a primi comision in valoare de aproximativ 15 milioane de euro de pe urma tranzactiei. Edmiston este foarte cunoscut printre detinatorii de superiahturi, pe lista sa de clienti aflandu-se inclusiv Larry Ellison, directorul general al Oracle, cunoscut ca navigator pasionat.

El a intermediat diverse tranzactii cu iahturi pentru miliardarul rus si considera ca i se datoreaza comision si pentru vanzarea ultimului capriciu al lui Berezovski, pe motiv ca el a fost cel care i-a prezentat superiahtul cumparatorului. Miliardarul rus dorea sa aiba o ambarcatiune capabila sa rivalizeze cu cea a altui oligarh in exil, Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal Chelsea. Acesta i-a starnit invidia cu superiahtul sau “Pelorus”, o ambarcatiune de peste 100 de metri lungime, dotata cu tot confortul si bine aparata de intrusi, astfel incat Berezovski si-a comandat si el unul de la acelasi designer, care i-a creat un adevarat hotel plutitor, cu sapte punti, heliport, sala de sport, cinema, infirmerie si piscina, printre alte dotari.

Ambarcatiunea sa, cunoscuta sub denumirea de “Proiectul Darius”, are cele mai bune sisteme de aparare disponibile pentru o nava particulara. Miliardarul, care dezminte zvonurile ca ar fi pierdut sume importante de bani din cauza recesiunii, si-a vandut toamna trecuta iahtul catre Abdullah al-Futtaim, un important distribuitor auto din Emirate, neplatind insa niciun comision intermediarului Edmiston, deoarece, asa cum declara purtatorul sau de cuvant, nu acesta a reusit sa-l vanda. Berezovski i-a intentat proces lui Edmiston pentru a scapa de plata comisionului respectiv.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
panorama,
iahturi,
boris berezovsky,
lux
/arta-si-societate/panorama/marele-iaht-al-discordiei-4639551
4639551
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.