Companiile care pun vântul la treabă. Ce soluţie au găsit producătorii de ambarcaţiuni pentru un transport maritim sustenabil

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu, Ioana Matei Postat la 26 septembrie 2021 89 afişări

Companiile care pun vântul la treabă. Ce soluţie au găsit producătorii de ambarcaţiuni pentru un transport maritim sustenabil

În încercarea de a proteja cât mai mult mediul înconjurător, se caută soluţii şi pentru transporturi, iar unele companii se inspiră din trecut, reuşind să pună vântul la treabă, scrie New York Times.

Au revenit astfel în atenţie vasele cu pânze, existând companii în Europa care deja le folosesc de câţiva ani, iar în alte părţi ale lumii deja sunt firme care au trecut la repararea unor vase de altădată pentru a le folosi pentru transport ecologic. Transportul cu pânze a ajuns şi în Statele Unite ale Americii, unde doi întreprinzători au achiziţionat un schooner fabricat în 1946 pe care l-au recondiţionat şi apoi l-au lansat la apă. Schoonerul numit „Apollonia” face curse între Valea Hudson şi Portul New York, iar proprietarii săi se laudă că mărfurile sunt livrate cu metode ecologice, folosind pe lângă vasul cu pânze şi biciclete electrice cu panouri solare ori, acolo unde se poate căruţe cu cai, pentru a finaliza transportul către clienţi.

Bineînţeles, un transport cu un vas cu pânze durează mai mult decât unul cu mijloace moderne, ceea ce înseamnă că nu se poate folosi în cazul unor mărfuri care necesită temperatură controlată ori perisabile. În plus, astfel de ambarcaţiuni nu au nici o capacitate foarte mare de transport. În ciuda acestor neajunsuri, clienţii care apelează la proprietarii „Apolloniei” susţin că recurg la această metodă de transport nu numai din dorinţa de a proteja mediul înconjurător, ci şi pentru a evita încurcăturile care apar la transportatorii mari, când marfa lor nu ajunge unde trebuie, fiind trimisă, din greşeală, altundeva. Chiar dacă exploatarea „Apolloniei” nu este încă profitabilă, proprietarii ei doresc să continue afacerea şi să o dezvolte cât de mult pot. Aceştia nu sunt singurii care cred în transportul de marfă cu vase cu pânze, existând deja o organizaţie internaţională care reuneşte companii care oferă acest servicii, Sail Cargo Alliance. Un exemplu de investiţie în transportul ecologic prin intermediul vaselor cu pânze îl reprezintă Sailcargo Inc din Costa Rica, aceasta construindu-şi o flotă în pe care plănuieşte s-o lanseze la apă în 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.