Un nou album Pink Floyd în octombrie, după 20 de ani

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 iulie 2014 74 afişări

“Btw Pink Floyd album out in October is called «The Endless River». Based on 1994 sessions is Rick Wright’s swansong and very beautiful”, este tweetul lansat pe 5 iulie, la ora 4:13 PM, de către Polly Samson, scriitoare şi soţia lui David Gilmour, mesaj care în următoarele ore a fost preluat şi răspreluat de media internaţională, on sau offline.

Un nou album Pink Floyd în octombrie, după 20 de ani

Un nou album Pink Floyd nu poate fi decât o mare surpriză într-o lume a muzicii din ce în ce mai populată de pastişe şi marketing nesusţinut de talent, creativitate, temeinicie sau măcar plăcerea de a cânta. The Division Bell sau ceea ce a fost până mai alaltăieri albumul „final” al celor de la Pink Floyd a fost lansat în 1994, în formula David Gilmour, Nick Mason şi Richard Wright, fără Roger Waters.

Site-ul oficial al formaţiei a confirmat ştirea, iar vocalista Durga  McBroom, care a cântat cu formaţia o bună bucată de vreme, a adăugat noi informaţii: sunt înregistrări din perioada conceperii albumului The Division Bell, este vorba de proiectul cunoscut drept The Big Spliff, proiect pomenit în cartea lui Nick Mason Inside Out, iar cântecele, cele mai multe instrumentale, nu au mai fost lansate până acum. Rick Wright, membru fondator al formaţiei şi principalul compozitor al noului album, a murit de cancer în 2008, la 65 de ani. Conform informaţiilor de până acum, David Gilmour a introdus partituri vocale la câteva cântece,pentru a depăşi, poate, eticheta iniţială de „muzică instrumentală/ambientală”.

Mai trebuie spus că se pare că nu există posibilitatea reparării rupturii dintre echipa David Gilmour/Nick Mason şi Roger Waters, basistul plecat pe drumul său după apariţia albumului The Final Cut din 1983. Waters este arhitectul multor construcţii muzicale ale formaţiei, cu o contribuţie covârşitoare la succesul comercial al albumului The Wall, de exemplu.

Mai trebuie spus că Pink Floyd este una dintre cele mai influente şiputernice nume din rock. Cei de la Rock & Roll Hall of Fame cred că Pink Floyd a făcut în muzică ceea ce au făcut George Orwell sau Ray Bradbury în literatură, translatând rockul într-o zonă mult mai cerebrală, mai conceptuală decât a fost vreodată. Asta nu a speriat oamenii, care le-au cumpărat albumele cu îndârjire: au vândut peste 250 de milioane de albume, în lumea întreagă.

Albumele de studio ale Pink Floyd

The Piper at the Gates of Dawn (1967)

A Saucerful of Secrets (1968)

More (1969)

Ummagumma (1969)

Atom Heart Mother (1970)

Meddle (1971)

Obscured by Clouds (1972)

The Dark Side of the Moon (1973)

Wish You Were Here (1975)

Animals (1977)

The Wall (1979)

The Final Cut (1983)

A Momentary Lapse of Reason (1987)

The Division Bell (1994)

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/muzica/un-nou-album-pink-floyd-in-octombrie-dupa-20-de-ani-12916435
12916435
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.