Unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi oameni de ştiinţă ai secolului XX. A salvat miliarde de vieţi, dar a şi contribuit la uciderea a milioane de oameni

Postat la 24 februarie 2016 792 afişări

Unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi oameni de ştiinţă ai secolului XX. A salvat miliarde de vieţi, dar a şi contribuit la uciderea a milioane de oameni

Fritz Haber este unul dintre cei mai importanţi şi controversaţi oameni de ştiinţă ai secolului XX. A fost numit: "un geniu al ştiinţei", "criminal de război", "evreu" ş.a.m.d. Cert este că de numele lui sunt legate descoperirea îngrăşământului, dar şi inventarea armelor chimice.

Fritz Haber (9 decembrie 1868-29 ianuarie 1934) a fost un chimist evreu-german laureat al Premiului Nobel pentru chimie (1918). Alături de Carl Bosh, Haber  a demonstrat în premieră o metodă economic viabilă de fixare artificială a azotului (din amoniacul sintetic se obţin uşor atât îngrăşăminte chimice cât şi explozibili).De asemenea,"Procesul Haber-Bosch" a reprezentat de asemenea punctul de pornire al chimiei (industriale) de înaltă presiune. Acest lucru a făcut posibil hrănirea a miliarde de persoane.

Pe de altă parte, Hbaer a fost autoul unui proiect de cercetare militară în urma căreia Germania a folosit, în cea de-a doua bătălie în Ypres (Flandra, Belgia), o armă chimică bazată pe răspândirea atmosferică a unui gaz toxic (clor).

Aliaţii l-au numit criminal de război şi au cerut extrădarea acestuia. Haber trăia în Elveţia în 1919. Acesta a pledat pentru utilizarea armamentului chimic până la moartea sa în 1934. Într-un final, Aliaţii l-au scos de pe lista criminalilor de război, iar Haber s-a întors la Berlin ca un erou de război. Fritz Haber nu s-a potolit şi a continuat să facă cercetări în domeniul armamentului chimic.

Haber a obţinut un produs comercial (Ziklon A) care a fost utilizat în Europa occidentală şi America de nord ca insecticid şi dezinfectant, dar care era derivat din acidul cianhidric (cianură de hidrogen), care este substanţă bilogic activă în Ziklon B, alt insecticid comercializat de industria chimică germană, dar care a fost folosit şi de nazişti ca mijloc de exterminare în lagăre.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/lifestyle/unul-dintre-cei-mai-importanti-si-controversati-oameni-de-stiinta-ai-secolului-xx-a-salvat-miliarde-de-vieti-dar-a-si-contribuit-la-uciderea-a-milioane-de-oameni-15084923
15084923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.