Soarele de la miezul noptii

Postat la 03 noiembrie 2008 441 afişări

In Finlanda natura joaca dupa reguli diferite, iar ciclul clasic rasarit - apus este intrerupt o perioada, cand soarele refuza sa iasa din scena, iar finlandezii isi iau zile libere pentru a sarbatori minunea.

Exista locuri in lume unde o singura zi dureaza doua luni, iar cerul este animat de un spectacol de lumini si culori ce pare orchestrat de un specialist in efecte speciale. Joaquin Bonilla, managing partner la agentia de publicitate Wunderman, a calatorit in putin peste 24 de ore de la Bucuresti pana la Cercul Polar, unde a avut parte de o zi intreaga de soare fara intrerupere. Managerul a asistat la un eveniment national in Finlanda, cunoscut sub numele de Midnight Sun, cand soarele nu apune 24 de ore, iar finlandezii lasa totul pentru a sarbatori minunea naturii.

In functie de locul in care te afli, ziua poate dura intre 24 de ore (la Rovaniemi, Kittila) si doua luni (Utsjoki). Bonilla spune ca cea mai dificila parte a excursiei a fost drumul pana in Finlanda care a implicat un zbor la primele ore ale diminetii din Bucuresti spre Amsterdam, cateva ore de asteptare in aeroportul Amsterdam Schiphol, 3 ore de zbor spre Helsinki, un zbor de o ora din Helsinki spre Kitilla si o calatorie cu autobuzul pana la destinatia finala.

O astfel de calatorie prin trei tari cu escale in 2 aeroporturi are si cateva avantaje. "Ador moda si shoppingul si aterizand in aeroportul Amsterdam Schiphol e ca si cum ai ateriza intr-un mall. Am petrecut acolo doua ore si jumatate, suficient pentru a face cumparaturi de la cateva branduri preferate." Desi senzatia de mall a disparut pe aeroportul din Helsinki, decorul fiind mai degraba auster (lemn combinat cu elemente de arhitectura contemporana), magazinele duty free tipic finlandeze au fost o sursa la fel de nesecata pentru un pasionat de moda. Mai ales ca aici se regasesc produsele Marimekko, unul dintre designerii de top care se implica atat in moda, cat si in designul pentru ustensile de bucatarie.

"Imi amintesc ca, la un moment dat, ma aflam pe aeroportul din Helsinki, iar sentimentul de oboseala se combina cu senzatia ciudata ca intr-adevar este tarziu, am parcurs kilometri intregi prin aeroporturi si inca nu am ajuns nicaieri!"

Bonilla spune ca dispozitia s-a schimbat in terminalul de plecari nationale din Helsinki cand s-a trezit in mijlocul unui grup hotarat sa sarbatoreasca fenomenul natural, un amestec de limbi, culturi si infatisari diverse.

Iar resursele de energie s-au refacut cu adevarat la Kittila, unde managerul, un mexican care "reprezenta cu mandrie Romania", s-a amestecat printre turistii veniti din toate colturile lumii, din Venezuela pana in Emirate. "Am realizat ca ma aflu intr-una dintre cele mai faimoase statiuni, printre lacuri si copaci, iar grupurile intregi de reni completau peisajul idilic." In Finlanda, renii sunt considerati comori nationale, iar soferii sunt aspru amendati in cazul in care accidenteaza un exemplar.

Atmosfera era dominata de un "aer pur, proaspat, rece, dar nu inghetat? as putea sa-l denumesc un aer inghetat de vara!". Bonilla atrage atentia ca, alaturi de hainele calde si confortabile, spray-ul pentru tantari este esential, pentru ca "sunt peste tot!!!".

Managerul isi aminteste ca se afla in autobuz si privea drumul, renii, oamenii care se pregateau pentru sarbatoare, cand, dintr-odata, s-a trezit in mijlocul pustietatii.

"Am fost nevoiti sa continuam calatoria pe jos, prin padure si prin namolul cauzat de zilele ploioase dinaintea marii nopti! Totul in jur era invaluit in liniste si aer pur si ma simteam ciudat, mai ales ca veneam dintr-un oras galagios, cum este Bucurestiul."

Semnalul de start al petrecerii a fost dat de un sunet de tobe, la inceput estompat, apoi din ce in ce mai puternic. "Era ora 9 seara, iar afara era la fel de luminos ca in orice alta zi. La un moment dat am fost intampinati de un om al padurii, un ?shaman?."

Bonilla spune ca scena petrecerii a constat in corturi, unde erau amenajate mese din lemn si un bar de gheata urias, unde unii dintre cei mai buni barmani din lume isi aratau maiestria preparand cocktailuri din fructe proaspete si votca Finlandia.

"La miezul noptii, cand soarele era inca pe cer, toata lumea a fost invitata la marginea lacului pentru a fi martora la marele foc, Midnight Sun, un moment de bucurie si de inlaturare a spiritelor rele."

Spectacolul solar a fost pus in valoare de muzica de chitara, interpretata de un cantaret aflat pe o platforma plutitoare. "S-a asternut o liniste adanca, fiecare traia diferite reactii cu privire la impacarea cu trecutul, iar focul a fost pregatit de un om care in prealabil a asezat vreascurile sub forma unui cort. Tin minte ca focul s-a aprins, iar dintr-o data linistea a fost intrerupta de strigate de bucurie si apoi de muzica, un mix intre folk si ritmuri contemporane."

Petrecerea a durat ca in basme, pana dimineata, cu mancare, cocteiluri si muzica. "Bucataria finlandeza a fost prezenta inca de la inceput, cand alaturi de shot-ul de Finlandia am primit o supa fierbinte si o lingura de lemn. Apoi invitatii s-au desfatat cu somon proaspat la gratar sau cu tocanita de ren." Bonilla spune ca renul este pregatit in diverse feluri, sub forma de tocanita sau carnati, care pot fi gatiti la gratar.

Un adevarat pasionat de shopping, managerul sustine ca este "imposibil sa te intorci acasa fara un ren de plus, un magnet de frigider sau orice alt obiect care sa aiba legatura cu renii". Mai ales ca Laponia este tinutul lui Mos Craciun. Desi vara saniile sunt puse la pastrare, alaturi de snowmobile (care se regasesc in fata fiecarei case), renii sunt peste tot. Bonilla isi aminteste ca a decolat chiar de pe aeroportul oficial al Mosului, din Rovaniemi, lasand in urma un paradis natural, unde totul este realizat din materiale de baza, austere pe alocuri. "O astfel de calatorie nu trebuie combinata cu diverse branduri de moda. Imbracamintea trebuie sa fie confortabila, infatisarea relaxata, mai ales ca drumul implica agitatia din aeroporturi, lupta impotriva timpului, cumparaturile din ultimele momente, sosirea la hotel, graba spre autobuz, mersul prin padure, petrecerea. Toate acestea le-am trait intr-o pereche noua de pantofi Gucci? nu a fost cea mai buna idee!"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Soarele,
de,
la,
miezul,
noptii
/arta-si-societate/lifestyle/soarele-de-la-miezul-noptii-4074445
4074445
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.