Romania arata inca onorabil

Postat la 01 decembrie 2008 7 afişări

Victor Capitanu este partener al casei de investitii Capital Partners, unde conduce divizia de investitii personale

Chiar daca nu se gandeau la o criza economica internationala, cu falimente aproape incredibile si nationalizari ale unor simboluri capitaliste, multi au anticipat scaderile de astazi. Si noi (Capital Partners â€" n.r.) asteptam scaderi (am lichidat inca de anul trecut investitiile de real estate din afara Bucurestiului), dar nu stiu cine a prevazut un impact general de asemenea magnitudine. Multi au crezut ca nu vor fi afectati; acum isi dau seama ca e doar inceputul.

Cifrele s-au inrautatit treptat pentru toata lumea si gravitatea situatiei se va vedea si mai clar in trimestrul patru, pentru ca romanii or sa ia in serios austeritatea (sunt obisnuiti cu crizele). Insa asa cum se profileaza acum, probabil ca in patru-sase luni piata cre­ditului se va dezmorti - finantarile nu s-au oprit de tot si proiectele solide primesc in continuare bani (noi am inchis de curand o refinantare de

48 de milioane de euro pentru un proiect al lui Marius Ivan).

Un singur lucru pare cert: pentru cine este destul de "lichid", 2009 poate fi un an bun. Despre asta e vorba acum, sa stii sa observi avantajele, pentru ca ele exista. Poate nu chiar azi si cu siguranta nu in toate sectoarele, dar lucrurile inca se misca. E drept, real estate-ul a cazut; finantarile au scazut ca volum, dar au crescut fee-urile (pentru ca piata e dificila, se finanteaza doar proiectele mari si concurenta pe proiecte este imensa - inainte de falimentul Lehman aveam 20 de finantari in lucru.

Am ramas cu cinci, mai importante, ce compenseaza insa prin valoare); pe M&A se mai inchid deal-uri, chiar daca pe la jumatatea anului multi nu-si ajustasera preturile la realitate si riscam un eventual blocaj. Bineinteles, valorile au scazut, dar lumea pare acum mai conectata la realitate, mai constienta, si asta ma face sa cred ca tranzactiile se vor relua cel mai tarziu in primavara-vara, cand omul va intelege ca afacerea lui nu mai valoreaza 5 milioane, ci 2,5 milioane (avem deja deal-uri unde oamenii s-au "deblocat mental" si discuta chiar la jumatate din valoarea initiala).

In ce priveste investitiile, aici toti sunt in expectativa, pentru ca, teoretic, nu e un moment bun pentru exit. Dar si aici depinde de la "deal" la "deal". Unii vor alege sa vanda, chiar si la preturi mici, altii vor alege sa primeasca in afacere un alt partener. Oricum, investitorii trebuie sa fie deschisi: Capital Partners are cash, avem si investitori cu cash si impreuna observam piata. E vremea pentru pozitionare. Cine este aici pe termen lung, cum suntem noi, nu se va speria de o perioada mai grea, ci va incerca sa profite.

E o mare oportunitate si pentru atragerea unor oameni de valoare (noi suntem in discutii cu o persoana specializata in Vest numai pe distrest assets) si pentru a te gandi la noi directii de business. Pentru ca Romania este inca atractiva. E drept, investitorii straini au facut o "repatriere a banilor", dar asta s-a intamplat doar pe Bursa, unde multi au fost obligati sa-si lichideze pozitiile indiferent de pret. Toata lumea a avut de pierdut din asta. Insa in economia reala investitorii sunt aici pe termen mai lung; pot slabi ritmul investitiilor, le pot amana, dar nu cred ca vor exista retrageri masive. Din piata vor pleca mereu "hot money", banii speculativi.

Schimbarea cea mai importanta mi se pare aceea de ansamblu; piata se schimba fundamental, ca structura: devine o piata a angajatorului (dupa ani de "avantaj angajat"); nu mai este piata vanzatorului, ca pana acum, ci a cumparatorului; modelul cu overleverege-ul nu a functionat si acum toata lumea urmareste sa-si micsoreze procentul de indatorare; sistemul cu imprumutul la imprumut si oamenii care traiesc o viata pentru a-si plati ratele si dobanzile la banca nu a fost nici el in regula (credite cu buletinul s.a.). eu cred ca daca guvernul va avea ca prioritate infrastructura, economia va reveni pe crestere, pentru ca suntem inca atractivi si pentru investitorii straini, chiar daca nu mai aratam neaparat ca o tara emergenta.

Excelent pentru Romania ar fi sa termine anul cu o crestere de 3-4% si sa nu pateasca ce au patit tarile baltice - de la cresteri de 11%, la scaderi de â€"1%. Eu cred ca pe noi criza ne-a prins prea devreme pe scara evolutiei. E motivul pentru care acum am putea scapa mai ieftin. Insa urmatoarea criza ne va prinde, ca efect, 100% corelati.

Eu n-am inteles niciodata, prin ochiul investitorului, algoritmul urmator: in Romania riscul e mai mare, deci dobanda la credite si return-ul sunt mai mari decat in Vest; mie mi s-a parut ca aici riscul a fost mereu mai mic. La noi s-a pus problema cat castigi, nu daca si cat poti pierde. Si inca aratam onorabil.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Romania,
arata,
inca,
onorabil
/arta-si-societate/lifestyle/romania-arata-inca-onorabil-4074456
4074456
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.