David Neacsu: Cu picioarele pe pamant si capul in nori

Postat la 04 august 2008 393 afişări

Cel putin asta trebuie sa fi simtit David Neacsu cand a ajuns pentru prima oara pe varful Everest, in 2003, dupa o expeditie de trei luni care a stabilit un nou record pentru Romania, dar "pe care n-as mai repeta-o in ruptul capului, era sa ma coste viata".

Neacsu a realizat in total 29 de expeditii pe toate continentele - "mai putin Antarctica, unde voi ajunge in decembrie", a urcat pe cei mai inalti munti din lume, a privit cum izvoraste din piatra Amazonul si a baut ajacuzca cu samanii in jungla. Dar, cand se intoarce la Bucuresti, exploratorul revine la casa sa din Otopeni unde a adunat suveniruri din toata lumea si redevine proprietarul full time al magazinelor Himalaya (echipamente sportive). "Eu nu sunt totusi comerciant, vreau sa-mi vand afacerea si sa revin la meseria mea initiala de ghid. Sunt alt om cand calatoresc decat atunci cand sunt in oras, viata trebuie traita nu consumata."

Exista intr-adevar o diferenta intre omul din spatele biroului din magazinul Himalaya si cel care vorbeste despre triburile din Amazon si despre serile in hamacul de pe terasa sa, la o ceasca de cafea la ibric, in bucataria luminata a casei din Otopeni.

"Seara vin acasa, ma pun in hamacul pe care l-am adus din Guadalajara (deasupra hamacului e asezata o rugaciune budista pentru pacea in lume), fumez un trabuc si beau drambuie si ascult greierii care ajung sa nu ma mai ia in seama si sar pe mine. O sa mai pun aici, pe terasa, o masa mare cu scaune si o canapea."

De altfel, casa in care Neacsu sta din octombrie anul trecut e inca in amenajare? de 4 ani de zile. "Casa e construita in intregime de mine dupa un model de locuinta din Quito, Ecuador, unde am fost intr-o expeditie in anul 2000. Mi-a placut foarte tare, am desenat- o pe un servet si patru ani mai tarziu o construiam. Insa amenajarea interioara am lasat-o pe mana unei echipe, a fost finalizata anul trecut in toamna, cand eu eram plecat si cand m-am intors am gasit ceva diferit fata de ce imi doream. Prin urmare i-am concediat, am adus alta echipa si am luat totul de la inceput."

La parterul casei se afla o sauna "pe care mi-am dorit-o dintotdeauna si am construit practic casa in jurul ei", un living mare cu mobila din bambus si geamuri mari si pereti goi in asteptarea tablourilor din Malaiezia, a mastii din Borneo si a corpurilor de iluminat infasurate inca in celofan.

"Nici gresia asta nu?mi place, o sa o scot si o sa pun piatra pe jos, iar corpul acesta din faianta va fi din lemn si va avea cate un compartiment diferit ca marime pentru fiecare dintre statuetele de abanos pe care le am in dormitor deocamdata."

Cele doua dormitoare amenajate la etaj sunt aranjate in acelasi stil asiatic, cu mobila neagra si mult bambus si ascund in sertare cani din Peru, sculpturi din margele din Mexic si scoici din Bali, o palarie de paie din Panama pe raft si un morman de carti despre Himalaya langa pat.

"Imi place sa iau ceva din fiecare loc - din Himalaya am luat cutite de la taietorii de iaci, mai am un cutit si o sabie de la luptatorii indieni, o cruce incasa si o statueta din Machupichu care reprezinta mai multe animale si in ansamblu simbolizeaza "doctor" in cultura incasa. Dar piesa mea preferata se afla in magazin si e o scoica pe care am descoperit-o in Everest (varful care s-a inaltat din mare) si care e veche de 7 milioane de ani dupa spusele geologului Marcian Bleahu."

Din nou in bucataria care pastreaza inca aroma cafelei si a trabucului d-abia aprins, Neacsu povesteste despre coltul de mistret imbracat in argint care sta pasnic pe masa.

"In 2000, eram in jungla, in Amazon si, la un moment dat, ghidul cu care eram a ridicat mana stanga (pe munte cand ridici mana stanga inseamna pericol) si ne-am retras in spatele unui copac cat casa. Era o liniste mormantala si nu intelegeam de ce ne-am oprit cand o turma de mistreti a navalit pe langa noi, ne-ar fi calcat cu siguranta in picioare daca nu eram la adapost. Coltul asta e de la unul dintre mistreti, iar in 2005, cand am fost intr-un oras in sudul Mexicului unde e cea mai mare mina de argint din lume, am imbracat coltul in argint si acum il port la gat ca amuleta."

Dar asta este doar una dintre alte zeci de povestiri si "toate aceste experiente te afecteaza, dar la un moment dat trebuie sa nu mai pui intrebari si doar sa observi. Exista lucruri fantastice in lume si cred ca nimic nu e la intamplare si ca exista lucruri mai presus de noi. Ultima calatorie care m-a schimbat foarte mult a fost o simpla calatorie de patru zile la muntele Athos unde m-am intalnit cu un calugar, fost alpinist pe care il stiam de 20 de ani si care de 8 ani s-a calugarit. Am mers impreuna pe muntele Athos si am facut bivuac (au dormit sub cerul liber)".

Despre urmatoarea sa aventura, in Antarctica, David Neacsu spune ca "plec in decembrie si vreau sa ajung pe cel mai inalt munte de pe continent, Vilson,unde sunt temperaturi de minus 40-50 de grade. Am inceput deja sa ma pregatesc, de patru luni merg in fiecare weekend pe munte, de doua ori pe saptamana ma duc la sala sa lucrez anumite grupe de muschi si am fost in Franta doua saptamani la catarat".

De ce si acolo? "Pentru ca sunt curios ca orice om de pe planeta..."

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
David,
Neacsu:,
Cu,
picioarele,
pe,
pamant,
si,
capul,
in,
nori
/arta-si-societate/lifestyle/david-neacsu-cu-picioarele-pe-pamant-si-capul-in-nori-4074317
4074317
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.