Accesorii binecuvantate

Postat la 30 aprilie 2007 736 afişări

Ca sa porti crucifixe cu diamante cumparate din Capri sau cercei cu steaua lui David de la Tiffany's, nu trebuie sa spui mereu "Amin" sau sa-ti faci cruce de cate ori vezi o biserica. Nu e vorba de o parada a credintelor religioase, ci doar de moda, iar moda nu tine cont de dogme, cel putin nu intotdeauna.

Se pare ca una dintre "sfintele" modei, Coco Chanel, este printre primele persoane care au purtat cruci malteze, iar in sezonul toamna-iarna 2005-2006 aceleasi simboluri religioase au fost promovate si de Dolce & Gabbana in colectia lor masculina, cu pronuntate influente medievale. Mai mult decat suficient pentru a-i oferi trendului o legitimitate inatacabila, cel putin printre fashion victims.

O alta personalitate celebra mai mult pentru modul in care poarta haine high-end - Elizabeth Hurley a inceput sa se afiseze des cu o cruce din diamante. Acesta a fost semnalul - de aici, cu religia inainte. Putini sunt cei care stiu ca aceste crucifixe malteze au fost simbolul primei cruciade crestine condusa de papa Urban al II-lea in 1095, insa, din nou, accesoriile nu mai semnifica neaparat apartenenta la un cult religios in cazul catolicilor sau originea etnica la evrei. Acum exista crucifixe din platina, aur, din lemn si cristale - de la Kara Ross (New York) sau crucifixele cu ametist si rubine marca Lalaounis, Grecia. Crucifixele incrustate cu pietre pretioase purtate in epoca victoriana sunt de asemenea in trend, iar pentru cei ce doresc modele art deco, colorate si luxoase, designerii au folosit in realizarea lor pietre pretioase.

Pe de alta parte, daca moda nu se vrea ingradita intre dogme religioase, religia poate deveni moda. Bratarile rosii purtate de Madonna si mai apoi de Britney Spears, ambele adepte ale credintei iudaice Kabalah, se vand acum in Statele Unite cu aproximativ 25 de dolari bucata si se gasesc in magazine pentru cine doreste sa se alature cultului. Si bijuteriile simbolice care te protejeaza de rau sunt printre preferatele vedetelor.

Bratari, medalioane sau cercei cu "Ochiul lui Horus" sau ochiul atotvazator sunt purtate de staruri precum Jennifer Lopez si isi au originea in credinta greceasca care spune ca ochiul te protejeaza de fortele intunericului. Si, pentru ca stilul celui care lupta cu raul sa nu-si piarda din stralucire, designerul de accesorii Ileana Makri a creat astfel de bijuterii cu diamante si safire. Dar nu numai femeile iubesc diamantele, ci si barbatii, care cumpara de la designerul britanic Stephen Webster crucifixe in valoare de 675 de lire sterline fara a considera ca savarsesc un pacat.

Barbatii prefera sa poarte steaua lui David (la mare cautare) sau crucifixe pentru ca aceste simboluri sunt mai putin feminine. Daca bling-ul reuseste totusi sa-i sensibilizeze poate si pe cei mai putin credinciosi, exista insa si accesorii religioase problematice, mai ales daca e vorba de Kaffiyeh, salul purtat de palestinieni pe cap (si de adeptii nemusulmani ai acestui trend in jurul gatului), in contextul actual al atacurilor teroriste catre gruparile arabe.

Salurile Kaffiyeh sunt succesoarele tricourilor cu figuri politice controversate, ca Che Guevarra sau Mao, care erau anul trecut in voga in cultura pop. Kaffiyeh pot fi cumparate in mai multe combinatii de culori, insa in realitate combinatia alb si negru este purtata de palestinieni in perioade de conflict (stilul militaresc), alb cu albastru este purtat de catre civili, iar rosu cu alb este purtat pe cap de arabi de sarbatori ca Ramadanul. Desi cei care le poarta ca accesoriu trendy o fac mai putin din simpatie pentru Allah si mai mult de dragul modei, pe fondul problemelor actuale purtarea Kaffiyeh-ului a starnit reactii negative. Brandul american Urban Outfitters a pus in vanzare astfel de saluri, insa in urma unor proteste postate pe blogguri de tineri evrei, marca a ales sa le retraga din magazine. De cealalta parte a Oceanului, in Anglia, Top Shop vinde Kaffiyeh imprimate cu cranii, combinand astfel doua look-uri inca in trend si unii spun ca, pe masura ce purtarea lor va deveni mainstream, aspectul politic si religios va conta mai putin, salurile devenind ccea ce intentionau sa fie inca de la inceput, un simplu accesoriu exotic si putin rebel.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Accesorii,
binecuvantate
/arta-si-societate/lifestyle/accesorii-binecuvantate-4073751
4073751
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.