Toti pentru Scott Pilgrim

Autor: Dobroiu Stefan Postat la 20 noiembrie 2010 55 afişări

Incasarile filmului "Scott Pilgrim impotriva tuturor" (45 de milioane de dolari, la un buget de 60) arata ca traducerea in romana a titlului este cat se poate de potrivita. BUSINESS Magazin va invita sa nu bagati in seama cifrele de box-office si sa mergeti la acest film al lui Edgar Wright. Nu de alta, dar este unul dintre cele mai amuzante si proaspete titluri ale anului.

Dupa ce a inventat romcomzom-ul (un tort delicios cu straturi de comedie, film romantic si film cu zombie) in "Shaun of the Dead" si s-a aventurat la fel de amuzant in lumea thrillerelor politiste cu "Hot Fuzz", Edgar Wright exploreaza acum lumea liceenilor, a supereroilor (sau a baietilor rai) si a jocurilor video cu "Scott Pilgrim vs. The World", ecranizarea unei serii de romane grafice semnate de Bryan Lee O'Malley.

Poate ca descrierea cea mai buna a filmului a fost oferita de Kevin Smith, regizorul scandaloaselor (la vremea lor) "Clerks" si "Chasing Amy": "Spectatorii n-or sa stie ce naiba i-a lovit". Exact asta e senzatia lasata de extravaganta aventura a lui Scott Pilgrim, un surprinzator melanj de umor si aventura ambalat in efecte speciale imprumutate din unele dintre cele mai populare jocuri ale tuturor timpurilor.

Michael Cera se intoarce la rolurile sale de tocilar (oare n-a venit vremea ca actorul de 22 de ani sa se maturizeze si, o data cu el, si repertoriul sau?) pentru a-i da glas lui Scott Pilgrim, un simpatic pierde-vara al carui statut de chitarist al unei trupe rock pe nume Sex Bob-omb il face foarte popular printre liceene. Chiar daca o are ca prietena pe energica Knives Chau, al carei entuziasm dezlantuit i se pare in orice caz cam enervant, Scott se lasa vrajit de Ramona, o misterioasa aparitie cu par violet si calm imperturbabil, de care se indragosteste fara speranta. Interesul Ramonei il ia pe nepregatite pe Scott, doar ca in curand isi va da seama ca, pentru a ramane alaturi de femeia vietii lui, trebuie sa se lupte (sa-i invinga de fapt) pe toti fostii super-iubiti ai acesteia.

Suna ciudat? Chiar si este, iar "Scott Pilgrim impotriva tuturor" intra de la primele cadre in grupul de filme indraznete, de o creativitate debordanta, care trebuie vazute dupa ce tragi bine aer in piept, caci te asteapta un suvoi de poante, atat de limbaj, cat si vizuale. De fapt poantele sunt atat de multe, incat o a doua vizionare nu e doar justificata, ci aproape obligatorie, daca vrei sa savurezi toate glumele in doi peri, comentariile acide si reactiile extreme ale personajelor. Pe langa posibilitatile fara limite date de un subiect in care eroul trebuie sa lupte cu sapte super fosti iubiti, fiecare cu super-puterea sau super-abilitatea sa, "Scott Pilgrim" este plin de omagii sau trimiteri la o multime de filme mai mult sau mai putin cunoscute, de la "Matrix" la seria X-Men. Pentru cinefilul convins, vanarea si recunoasterea acestora va veni cu satisfactia unei goane dupa comori din copilarie.

Nu mergeti la "Scott Pilgrim" cu supereroi in minte sau asteptandu-va la efecte speciale de ultima generatie, pentru ca veti fi dezamagiti. Ne putem gandi la film ca la un film cu supereroi, ultra-independent, cu efecte speciale inspirate de jocurile video pe care poate le-am jucat si noi acum un deceniu sau doua, inainte sa apara consolele portabile. Puterea lui Scott sta in replici si in atmosfera jucaus-serioasa pusa la cale de scenografi si ajutata din plin de interpretarile mucalite ale actorilor. Daca Michael Cera nu mai impresioneaza in rol de "geek" (nu dupa "Juno" sau "Superbad", caci in rolul lui Scott Pilgrim se potriveste perfect), adevarata revelatie se dovedeste Mary Elizabeth Winstead, in rolul imperturbabilei Ramona. Bineinteles, Winstead are in urma o lunga serie de roluri notabile, printre care si cel din "Deathproof" al lui Tarantino, dar in "Scott Pilgrim" dovedeste ca e de urmarit. Daca filmul lui Edgar Wright arata ca actrita poate fi expresiva fara ca macar sa ridice un deget, cu totul altfel stau lucrurile cu "The Thing", prequelul la horror-ul cult al lui John Carpenter din 1982: acolo Winstead va avea de infruntat nu doar frigul Antarcticii, ci si o periculoasa creatura extraterestra.

Farmecul lui "Scott Pilgrim" rezida si in menajeria "fostilor", printre care veti vedea mai multi actori mai bine cunoscuti decat interpretii personajelor principale. Unul dintre ei este Chris Evans, de vazut la anul in "The First Avenger: Captain America", asta dupa ce si-a incercat mana (de supererou) si in cele doua "Cei patru fantastici". Altul este Brandon Routh, cel mai recent Superman, aici mortal (poate niste ghilimele ar fi fost necesare) in rolul unui supererou vegetarian. Cat despre un al treilea inamic, nu vrem sa dam spoilere, dar s-a implicat hotarator in seria de animatii cu Tinker Bell. Cu atatia supereroi si super fosti in preajma, mai e nevoie de vreun argument ca sa vedem cum se ridica "tocilarul" Michael Cera deasupra tuturor?

Extravagantele vizuale si avalansa de gaguri nu fac decat sa confirme un lucru, de care spectatorul fara false asteptari isi va da seama din primele minute ale filmului: "Scott Pilgrim impotriva tuturor" este probabil cea mai placuta surpriza de avut anul acesta la cinema.

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/film/toti-pentru-scott-pilgrim-7711725
7711725
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.