Ploiesti, Ziua Z

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 08 octombrie 2010 42 afişări

“Experienta Ploiesti” din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial are si acum o rezonanta grea, care pastreaza ceva din aerul irespirabil al cosmarului. Jay A. Stout, istoric si militar american, restituie lumii intregi adevaratele semnificatii ale episodului.

A fost unul dintre momentele-cheie ale razboiului, hotarator in multe privinte pentru schimbarea destinelor lumii contemporane, privite nu doar din perspectiva Aliatilor, ci si din acelea ale Istoriei mari. 5.446 de iesiri de bombardiere si 3.498 de iesiri de avioane de vanatoare de escorta, desfasurate pe parcursul a douazeci si patru de misiuni si a multe luni (mai precis de la Ziua Z, 1 august 1943, si pana la 19 august 1944). Acestea sunt cifrele celei mai importante campanii de bombardament efectuate de fortele americane in Romania din anii razboiului. Obiectivul concret: uriasul complex de rafinarii petroliere de la Ploiesti.

Pana sa ajunga o gramada de cenusa si de metale contorsionate, uriasul ansamblu a constituit unul dintre punctele strategice vitale ale supravietuirii ofensive a trupelor hitleriste. Armatele celui de-al treilea Reich depindeau de echipamente mecanizate moderne; le-o cereau strategiile si tacticile. Insa tancurile si avioanele erau inutile fara combustibilul care sa le puna in miscare. Iar la sfarsitul razboiului, tancurile si avioanele germane au devenit complet inutile. Mii de vehicule au ramas nemiscate, atunci cand soldatii germani le-au abandonat si s-au retras pe jos sau calari. Or, acest lucru, echivalent cu o victorie capitala si cu schimbarea soartei razboiului, nu a fost posibil fara distrugerea "izvorului" petrolier de la Ploiesti.

Pilot (cu 37 de misiuni la activ in operatiunea "Furtuna in desert"), inginer si dascal in ale aviatiei, Jay A. Stout nareaza, pasional, aceasta campanie si aduce sub ochii cititorilor nu doar franturi de arhive si elemente documentare colectate din presa, ci si experienta directa a supravietuitorilor acestui terifiant front romanesc de lupta, pe care i-a chestionat de-a lungul mai multor ani.

Jay A. Stout, "Fortareata Ploiesti", Editura Meteor Press, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ploiesti-ziua-z-7440196
7440196
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.