Ocolul Pământului de la A la Z

Autor: Daniel Nicolescu Postat la 21 octombrie 2012 43 afişări

Dragoş Şerban, autorul albumului pe care vi-l prezentăm, are un suflet nu doar călător (cum ţine să ne anunţe, liric, în subtitlul volumului), ci şi candriu, pentru că trăieşte la cote ardente beatitudinea voiajului. Ocoleşte Pământul în lung şi-n lat, dând senzaţia că fiecare drum este cel dintâi pe care-l face, se bucură autentic şi ştie să-şi comunice bucuria în cuvinte puţine, dar percutante.

Omul este o remarcabilă agenţie de voiaj, cu un singur patron, un singur angajat şi un singur beneficiar: el însuşi. De când a scos, bănuim că în regie proprie, acest jurnal atipic de călătorie, beneficiarii s-au înmulţit. Fiecare dintre dumneavoastră se poate împărtăşi, prin delegaţie, din micile-mari miracole pe care globul şi oamenii lui le-au iscat, dând ordonat paginile acestui registru de bord al aventurosului personaj care chiar le-a contemplat cu ochii lui. Nu ştim cum a ajuns Dragoş Şerban să aibă "tălpi de vânt" (cum spunea Arthur Rimbaud) şi să vadă lumea din nord în sud, şi de la Răsărit la Apus, cum a izbutit să simtă pe pielea proprie apa Caraibelor şi răceala Balticii, florile de cireş ale Japoniei şi palmierii Tunisiei, dar isprava lui, în dimensiunea sa extensivă, este chiar notabilă.

Ce are însă special acest album, unul dintre miile care se tipăresc anual pe toate meridianele, şi, totodată, acest proiect de călătorie ideală (rânduită după criterii pur alfabetice), ne spune chiar autorul în textul său despre Biarritz: "Am preferat întotdeauna să evit locaţiile aglomerate, intens promovate ca destinaţii VIP, precum Monte Carlo, şi să cunosc micile secrete ale ţărilor pe care amajuns să le vizitez". Deci nu conserve turistice, nu fast-food, nu capitale ostenite, nu clişee de vilegiatură, ci locuri proaspete, detalii cu smalţ, fiecare cu şarmul său şi cu măruntul, dar aromatul său ingredient specific. Ajutate de imagini elocvente, textele îmbietoare ale lui Dragoş Şerban sunt o invitaţie la reverie, dar şi o iniţiere în vederea unor călătorii concrete.

Prin urmare, legaţi-vă centurile, şi... engage!

Dragoş Şerban, "Fasten your seat belt!, 189 de locuri ale sufletului meu călător", 2012

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/ocolul-pamantului-de-la-a-la-z-10247123
10247123
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.