Locul care promite să îi facă să se îndrăgostească de mare chiar şi pe cei care nu au văzut sau nu au înţeles niciodată frumuseţea ei

Autor: Miruna Diaconu Postat la 02 aprilie 2021 288 afişări

Managerii de hoteluri din Sharm el Sheikh au promis că nu vor ezita să facă loc drapelului României printre cele expuse ale Ucrainei, Rusiei, Marii Britanii şi Germaniei, atunci când turiştii români vor fi în număr mai mare în această destinaţie.

Ce i-ar putea atrage pe români aici?

Pandemia nu doar că ne-a închis în case, dar pe mine m-a făcut să îmi fie dor de mare cum nu mi-a fost niciodată. Am redescoperit marea, dar nu Marea Neagră, ci Marea Roşie, într-o staţiune egipteană numită Sharm El Sheikh, care pe vremuri era un loc exclusivist, unde mergeau doar cei cu mulţi şi foarte mulţi bani. Acesta este pentru mine locul unde m-am reîndrăgostit de mare, nu doar de culoarea turcoaz a sa, ci şi de minunile ce se ascund în ea.

Sharm El Sheikh este un oraş situat în partea de sud a peninsulei Sinai, pe fâşia de coastă între Marea Roşie şi Muntele Sinai, locul unde până acum câţiva ani îşi dădeau întâlnire diferite vedete, oameni politici şi oameni de afaceri.

De ceva vreme, Sharmul a devenit mult mai accesibil turiştilor, astfel că, cei care ajung acolo au o paletă diversă de hoteluri din care să aleagă, cu preţuri pentru toate buzunarele. Şarmul oraşului egiptean este că te plimbă prin frumuseţea mării, fiind al doilea cel mai frumos loc din lume unde merită să faci scufundări, dar îţi oferă şi ocazia de a cunoaşte din cultura egipteană.

„Şarmul Sharmului” e că îi face să se îndrăgostească de mare chiar şi pe cei care nu au văzut sau nu au înţeles niciodată frumuseţea mării. Este locul unde vietăţile subacvatice nu se simt deranjate atunci când omul le invadează mediul. Egiptul trăieşte din turism, iar ospitalitatea a fost ridicată de egipteni la rang de artă. Mulţi dintre cei care lucrează în turism vorbesc rusa pentru că mulţi turişti care ajung acolo sunt ruşi, iar pentru a-i face să se simtă cât mai «acasă» le-au învăţat limba.

La intrarea în complexurile turistice, flutură în vânt drapelurile Ucrainei, Rusiei, Marii Britanii şi Germaniei, fiind ţările care oferă Sharmului cei mai mulţi turişti. M-am întrebat când vom vedea şi drapelul României, iar managerii de hoteluri au promis că nu vor ezita să facă loc României printre cele expuse, atunci când turiştii români vor fi în număr mai mare în Sharm. Dacă Sharmul va fi în topul preferinţelor românilor, poate va fi şi locul unde vom auzi limba română. Cel mai interesant lucru pe care l-am aflat acolo este faptul că turiştii nu vor să audă cuvântul problemă, astfel că toţi cei care lucrează în acest sector economic au învăţat că „nu există probleme”, există doar lucruri de rezolvat. Sharmul m-a făcut să uit de răul pandemiei, mi-a dat ocazia să mă bucur iar de ceea ce are să ne ofere această lume.

Soarele, plaja şi marea fac din Sharm un loc în care să vrei să te mai întorci sau chiar să rămâi. Ana Maria Răduică, ghidul local care se ocupă de turiştii românii care ajung în Sharm el Sheikh, trăieşte de 18 ani acolo şi spune că atunci când a ajuns în oraşul egiptean s-a simţit ca acasă şi acela a fost momentul când a decis să lase Bucureştiul pentru oraşul de la Marea Roşie. Ea spune că egiptenii nu sunt foarte diferiţi de români, iar cele două popoare se aseamănă destul de mult în modul în care abordează lucrurile. Tot ea îmi explică, că în ciuda ideilor preconcepute, Egiptul nu este o ţară în care femeile ocupă un loc inferior in societate faţă de bărbaţi, ba chiar mâna dreaptă a guvernatorului Sinaiului de Sud, Khaled Fouda, este o femeie. Deşi în alţi ani Sharmul era supraaglomerat de turişti, acum m-am bucurat de multe lucruri pe care acest oraş turistic a avut să mi le ofere. Centrul vechi al oraşului, unde se află moscheea Al Sahaba, nu mai este atât de plin de turişti cum era cândva.

Pandemia şi-a lăsat amprenta într-un mod dur asupra Sharmului, din cele 380 de hoteluri, circa 70% dintre acestea sunt închise, dar oamenii nu şi-au pierdut speranţa şi se bucură la fiecare turist nou venit. Cu toate acestea, pentru cei cărora nu le place aglomeraţia, este momentul potrivit să ajungă în Sharm, nefiind foarte mulţi turişti. Sharm El Sheikh atrage atât turişti care vin pentru turism religios, sportiv, dar şi de leisure. Cei care vin în scop religios pot merge pe Muntele Sinai, unde pot vizita şi Mănăstirea Sf. Ecaterina, un lăcaş de cult  greco-ortodox, fiind cea mai veche mănăstire creştină locuită, dar pot ateriza şi în Sharm ca mai apoi să pornească către Ierusalim. Sharmul este cunoscut şi pentru varietatea acitvităţilor sportive, aici venind mulţi profesionişti de scufundări pentru a practica acest sport, dar este şi locul unde se află cea mai mare competiţie de cămile.

Orice turist care ajunge în Sharm El Sheikh ar trebui să meargă şi în Parcul Naţional Ras Mohamed, unde se află Laguna Albă, un petic de pământ în mijlocul mării, o imagine care se întipăreşte pe retină.

Am avut onoarea să îl cunosc pe Khaled Fouda, guvernatorul Sinaiului de Sud, care zicea că România se află pe lista sa de destinaţii în care doreşte să ajungă şi speră că de la două zboruri charter, în prezent, din şi spre România să se ajungă la circa 15-20.

În staţiunea de la Marea Roşie, am dat şi de trei români, Laura şi Lucian, care au venit din Iaşi, şi de Remus, din Bucureşti. Pentru Laura era a treia oară în Sharm, la fel şi pentru Lucian, pe când Remus era pentru prima dată în Egipt. I-am întrebat de ce au ales să vină în Egipt, în loc să meargă într-o vacanţă în ţară. Motivele pentru care au ales Sharmul în locul staţiunilor de pe Valea Prahovei a fost că îşi doreau un loc cu soare şi căldură, iar faptul că Egiptul se află la trei ore de zbor reprezintă un avantaj în alegerea vacanţei. „Ce m-a impresionat aici este că oamenii sunt mult mai prietenoşi, te ajută cu tot ce ai nevoie, pe când în ţară atunci când ai plătit nu îi mai interesează de cum te simţi. Aici, pentru ei feedbackul este foarte important, să te facă să te simţi cât mai bine ca să te întorci, dar şi să recomanzi altor oameni”, spune Lucian, care lucrează în domeniul asigurărilor. 

Sharmul a fost mica mea escapadă în lume de la izbucnirea pandemiei, dar m-a făcut să vreau să mă întorc acolo, iar data viitoare, pe lângă scufundări, voi merge să văd şi răsăritul soarelui de pe Muntele Sinai, dar şi la piramidele din Giza.

Sharm El Sheikh atrage atât turişti care vin pentru turism religiost, sportiv, dar şi de leisure. Orice turist care ajunge în oraşul egiptean ar trebui să meargă şi în Parcul Naţional Ras Mohamed, unde se află Laguna Albă, un petic de pământ în mijlocul mării, dar şi locul cel mai potrivit din zonă pentru a face scufundări.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
turism,
reportaj,
egipt,
hoteluri,
vacanta,
pandemie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.