Sport extrem la BVB

Postat la 09 noiembrie 2008 24 afişări

Investitiile la Bursa au ajuns in ultimele saptamani un sport recomandat mai degraba amatorilor de senzatii tari, volatilitatea extrema facand ca distanta dintre un castig de 10% si o pierdere similara sa fie de cateva minute.

Preturile mici la care au ajuns actiunile listate la Bursa, dar si oscilatiile de pret care au atins cote maxime, ofera investitorilor posibilitatea de a obtine castiguri spectaculoase intr-un timp extrem de scurt, insa riscurile unor pierderi enorme sunt la fel de mari. Volatilitatea medie zilnica pentru ultimele 20 de sedinte de tranzactionare, unul dintre indicatorii care masoara riscul investitiilor pe Bursa, a atins maxime istorice in ultima luna pentru majoritatea actiunilor listate.

In cazul indicelui BETFI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, valoarea acestui indicator, care masoara amplitudinea medie a cresterilor sau scaderilor zilnice, se apropie de 8,5%, fata de un nivel mediu de circa 2%, in perioada septembrie 2005 - septembrie 2008. Acest indicator este insa doar o confirmare a ceea ce se vede de aproape doua luni pe Bursa, cand au fost zile cu scaderi de 15% urmate de sedinte de cresteri cu 15%.

De altfel, cele mai mari patru scaderi zilnice ale indicelui BET-FIde la lansarea acestuia in 2000 au fost inregistrate in octombrie, iar primele trei cresteri zilnice s-au inregistrat in aceeasi perioada. Volatilitatea se manifesta si pe parcursul unei sedinte, fiind tot mai frecvente cazurile cand dupa scaderi de 4-5% in deschidere, actiunile au inchis cu cresteri de 4-5% sau invers.

Cum ii ajuta insa aceasta volatilitate pe investitori? Brokerii sustin ca mai mult ii incurca. “Pe investitorii mici volatilitatea ii tine departe de Bursa. Volatilitatea inseamna pe de o parte amplitudini mari ale miscarii pietei, dar si schimbari dese de directie care fac imprevizibile miscarile Bursei”, explica Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta in investitii bursiere KTD Invest.

Cu toate acestea, pentru cineva care are nervi suficient de tari si o inclinatie catre sporturile extreme, suisurile si coborasurile bursei se pot transforma intr-o buna oportunitate de castig. Asta pentru ca dupa scaderi accentuate de cateva zile, Bursa poate inregistra reveniri bruste care sa aduca castiguri substantiale celor care au avut intuitia sa cumpere pe minime.

Astfel s-a intamplat saptamana trecuta, cand in primele doua sedinte de tranzactionare Bursa a inregistrat cresteri de pana la 20% pe SIF-uri. Preturile mici ale actiunilor fac si mai usoara obtinerea unor castiguri substantiale cu sume mici. Astfel, 1.000 de lei investiti in actiuni SIF Moldova vineri, 31 octombrie, ar fiadus un castig de 200 de lei, marti, 4 noiembrie. Cu o investitie similara in actiuni Petrom, castigul ar fifost de 250 de lei, iar la Azomures, chiar de 300 de lei.

Astfel de castiguri erau aproape imposibile in urma cu un an, cand oscilatiile zilnice depaseau rar 3% pe zi, astfel ca pentru un castig de 200 de lei in doua zile, suma investita ar fitrebuit sa fie de circa 4.000 de lei, iar pentru 300 de lei, un investitor ar fitrebuit sa puna la bataie 6.000 de lei. Pe de alta parte, riscul de a inregistra pierderi mari este, de asemenea, extrem de ridicat, deoarece dupa ascensiuni puternice vin, de obicei, momente in care speculatorii care au castigat deja 10-15% tind sa-si marcheze profiturile, iar miscarile acestora pot determina scaderi la fel de puternice, avand in vedere ca ei sunt majoritari in piata.

Un exemplu in acest sens sunt tot actiunile Azomures, care dupa o crestere de 30% in primele doua zile ale saptamanii trecute, au pierdut 24% in urmatoarele doua zile. Astfel, pentru cineva care ar ficumparat actiuni Azomures in valoare de 1.000 de lei marti, 4 noiembrie, pana joi pierderea ar fiputut fide 240 de lei. “Riscurile sunt mari pentru ca actiunile sunt ieftine, dar poti sa te trezesti la un moment dat ca devin si mai ieftine”, spune Iulian Panait.

Oscilatiile mari nu sunt doar dificil de speculat pe termen scurt, ci ingreuneaza si luarea unor decizii pe termen lung, putand da semnale false investitorilor. Cu toate acestea, investitorii locali au devenit mult mai activi in ultima perioada, in luna octombrie achizitiile nete ale acestora atingand un nivel de 16 milioane de euro, in conditiile in care vanzarile fondurilor straine au dus preturile la valori cu pana la 50% mai mici decat in septembrie.  

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
BVB,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/sport-extrem-la-bvb-3455239
3455239
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.