Scapa cine poate!

Postat la 20 iulie 2008 13 afişări

Panica si sange la Bursa! Nimeni nu si-ar mai fi inchipuit ca dupa ce a pierdut 35% in primul semestru, Bursa mai are unde sa scada. Realitatea a aratat ca se poate si in mai putin de doua saptamani, actiunile s-au mai ieftinit cu 15%.

Stirile negative de pe pietele straine care au adus din nou pesimismul in piata, panica si lipsa de experienta a micilor investitori locali au culminat saptamana trecuta cu doua zile in care Bursa a pierdut aproape 10%.  Volatilitatea a atins cote maxime pe piata de la Bucuresti, fiind aproape imposibil de prognozat in ce directie o va lua in continuare. Majoritatea brokerilor mizeaza pe o revenire si spera ca prin scaderile de saptamana trecuta s-a atins "fundul gropii". La fel s-a intamplat insa si in aprilie si, dupa o scurta revenire in mai, Bursa si-a reluat caderea si mai puternic.

Desi trendul de scadere de la Bursa tine deja de un an, interval in care indicii bursieri au pierdut circa 50% fata de maximele de anul trecut, nu se intrevede o schimbare semnificativa atat timp cat din SUA continua sa vina stiri privind falimentele unor banci. Ba mai mult, criza pare sa se fi extins destul de puternic si dincoace de ocean, Spania fiind zdruncinata de prabusirea unor giganti imobiliari.

Pusi in fata acestui scenariu sumbru, jucatorii la Bursa au de ales intre a-si scoate banii din piata si a se refugia in plasamente mai sigure sau a se transforma in investitori pe termen lung, dispusi sa-si imobilizeze investitiile pe o perioada de cativa ani. Ultimele zile arata insa ca majoritatea au ales prima varianta, motto-ul fiind "scapa cine poate".

"Cei care au vandut in ultima perioada au fost micii investitori. Fondurile straine nu intra la vanzare cand piata este dominata de panica", sustine Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de brokeraj IFB Finwest din Arad.

Pentru majoritatea investitorilor locali aceasta este prima criza mare cu care se confrunta, reactia lor fiind emotionala. Probabil ca mai exista inca destui investitori care au intrat in piata chiar in urma cu un an, purtati de val, cand piata era pe maxime. Cei care au asteptat pana acum o revenire a pietei au pierdut deja peste 50% din bani. Pierderea e insa virtuala atat timp cat investitorii pastreaza actiunile in portofoliu. Cei mai multi isi pierd insa rabdarea si transforma pierderea virtuala intr-o pierdere reala, iar dupa o astfel de experienta probabil nu se vor mai apropia o buna perioada de piata de capital.

"In momentul de fata este multa disperare in piata. Evolutia Bursei nu are legatura cu nimic, nu este justificata economic, ci merge doar pe baza impulsurilor si a fricii. Este prima criza mare cu care ne confruntam si din pacate nu stim cum sa reactionam in astfel de situatii", descrie situatia de la Bursa Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest.

Statisticile indica o schimbare radicala a perceptiei investitorilor de la Bursa fata de vara anului trecut. Atunci, indicele BET inregistra intr-o luna si jumatate (1 iunie - 17 iulie) 23 de sedinte de crestere din 32, castigand circa 30%. In aceeasi perioada a acestui an, BET a inregistrat scaderi in 23 de sedinte din 32 si a pierdut 30%.

"Morala acestor scaderi este ca pe Bursa se investesc bani disponibili pe termen lung. Nu trebuie sa intri in nebunia celorlalti, ci sa fii rational si sa iti bazezi strategia de investitii pe analiza fundamentala - acestea ar fi invatamintele pe care le pot trage investitorii", sustine Nicolae Pascu, presedintele STK Financial, firma care administreaza fondul de investitii STK Emergent.

Panica unora este un moment bun de facut bani pentru altii, scaderile din ultima perioada ducand cele mai lichide actiuni din piata la minimele ultimelor doi ani, nivel la care nimeni nu isi imagina sa le mai vada in urma cu un an. Daca in cazul societatilor din sectorul financiar scaderile sunt justificate de criza in care se afla sectorul financiar la nivel mondial, exista si companii care au scazut la Bursa fara niciun fel de motivatie fundamentala.

Actiunile companiei de transport al energiei electrice Transelectrica (TEL) au atins saptamana trecuta un minim istoric, coborand sub pragul de 20 de lei, pentru prima data de la listarea companiei in august 2006. Scaderea vine in contextul in care compania a raportat un profit net de 82 de milioane de lei, de doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut.

Actiunile celeilalte companii din sectorul utilitatilor, Transgaz Medias (TGN), au scazut sub pretul din oferta publica initiala derulata la sfarsitul anului trecut. In oferta Transgaz s-a inregistrat cea mai mare cerere de actiuni din istoria Bursei de la Bucuresti, in conditiile in care investitorii au subscris actiuni in valoare de 1,8 mld. euro, de 28 de ori valoarea ofertei.

Cel mai mult au suferit insa actiunile companiilor care au derulat in acest an majorari de capital, cum sunt Broker Cluj (BRK) sau Banca Transilvania (TLV). Cei doi emitenti au crescut cu ajutorul pietei de capital, finantandu-se in fiecare an de la listare prin majorari de capital. In ultimul an, insa, perceptia investitorilor fata de aceste operatiuni s-a schimbat radical, multi investitori evitand companiile care ofera actiuni "gratuite".

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut circa 30% de la inceputul lunii iunie, in ciuda profitului cu 40% mai mare raportat pe primul semestru. "In momentul de fata actiunile sunt foarte ieftine, insa si riscurile si incertitudinea sunt foarte mari. Pentru cei care doresc o investitie pe termen lung si foarte lung, de exemplu pentru 10 ani, este un moment bun de cumparare. Din pacate nu avem multi investitori pe termen lung, ci doar investitori locali pe termen scurt si cateva fonduri straine care fac plasamente pe termen mediu", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Exemplul este ipotetic si probabil ca pietei nu-i va trebui 10 ani sa-si revina. Un lucru este insa sigur: investitorii trebuie sa invete ca este nevoie si de rabdare ca sa castigi bani la Bursa. Daca nu, scapa cine poate

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/scapa-cine-poate-2797024
2797024
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.