Scad pierderile la BVB

Postat la 14 martie 2008 6 afişări

Semnalele de recuperare a pierderilor inregistrate in 2008 s-au inmultit in cursul saptamanii bursiere ce tocmai s-a incheiat. Cu indicele compozit si cel al blue-chipsurilor in crestere fata de saptamana trecuta se poate spune ca BVB s-a decorelat de mersul pietelor de pe continentul nostru. Bursele europene nu si-au terminat inca saptamana, dar in acest moment sunt in scadere. Americanii se mentin deocamdata in usoara urcare.

Stirile pozitive se aduna in economia romaneasca pe masura ce deciziile Bancii Nationale a Romaniei incep sa isi arate efectele pozitive. Deficitul de cont curent este in scadere, sustinut de o crestere a exporturilor peste cea a importurilor si de nivelul ridicat al investitiilor straine. Chiar si rata anualizata a inflatiei s-a mentinut in asteptarile analistilor si in estimarile BNR, posibilitatea de reducere a acesteia in partea a doua a anului fiind tot mai mare.

De la extern informatiile sunt amestecate, pietele reactionand in consecinta. Anuntul marilor banci centrale din lume de a sustine pietele financiare printr-o injectie de capital de 200 miliarde dolari a saltat cu peste trei procente pietele mature de capital intr-o singura sedinta, pentru ca a doua zi aprecierea sa se desumfle ca un balon din cauza mai vechilor posibilitati de recesiune in economia SUA.

Vocile care sustin evolutia individuala a burselor au inceput, de asemenea, sa se inmulteasca. In primul rand sunt mentionate pietele emergente, considerate profitabile inclusiv in sectorul financiar, iar apoi este sustinuta decorelarea iminenta a Europei de America, indiferent de directia in care se va indrepta economia SUA. "O economie cu crestere apropiata de zero, una cu aprecieri de 2% si alta cu 6% nu pot merge la nesfarsit impreuna. La un moment dat decorelarea pietelor de capital este necesara pentru a putea evalua corect fiecare emitent in parte", considera analistii.

La Bucuresti, lucrurile par sa mearga chiar mai bine. Achizitiile persoanelor initiate se mentin la cote ridicate, iar oamenii de afaceri anunta lansarea unor noi fonduri de investitii de sute de milioane de euro. Presiunile de modificare a trendului par sa se acumuleze, fiind necesar doar un eveniment important care sa declanseze aprecierile.

Indicele BET a reusit sa recupereze saptamana aceasta aproape trei procente, ceea ce face ca scaderea de la inceputul anului sa fie de 23,7%. BET-C, indicele compozit, a castigat 2,4% fata de perioada anterioara, pierderea din 2008 fiind acum de 21,1%. Societatile de Investitii Financiare au evoluat ceva mai slab in aceasta perioada, depreciindu-se in medie cu 3,2%, valoarea indicelui BET-FI fiind cu 27% mai mica decat cea de la sfarsitul anului trecut.

Nivelul pierderilor de la inceputul anului este astfel tot mai apropiat de cel al burselor vecine. Bursa de la Sofia a reusit chiar sa ne depaseasca usor, principalul indice SOFIX consemnand o pierdere de 24% de la inceputul anului, in timp ce indicii Europei Centrale si de Vest inregistreaza deprecieri de 16-17 procente. Cei mai importanti indici americani se mentin la valori mai scazute de coborare. Dow Jones Industrial Average a scazut circa 11% de la inceputul anului, iar S&P 500 aproximativ 12%.

Saptamana viitoare va avea loc si sedinta Rezervei Federale, pe 18 martie, in care se va decide mentinerea sau scaderea actualului nivel al ratei dobanzii de referinta. In proportie de peste 90%, analistii considera ca Fed va decide o noua reducere a dobanzii de cel putin jumatate de punct procentual, masura fiind necesara pentru a sustine sectorul financiar american. Ultimele probleme aparute au implicat institutia financiara Bear Stearns, care anuntase initial ca nu mai are pierderi din cauza crizei ipotecare.

Fondul american s-a trezit insa ca nu mai are aproape deloc lichiditati, iar pentru a evita intrarea intr-o criza si mai mare a primit ajutor din partea JP Morgan Chase si a New York Federal Reserve. Valoarea sumelor primite nu a fost inca facuta publica, dar este aproape sigur ca in aceste conditii Fed va reduce rata dobanzii.

O noua ieftinire a dolarului american nu poate decat sa ne bucure, la fel ca si pe brokerii americani. Marirea posibilitatilor de investitie este benefica pentru pietele de capital, iar un trend ascendent pe pietele mature nu face decat sa ajute si la cresterea emitentilor BVB. In caz contrar, speram intr-o decuplare cat mai rapida de la situatia internationala. Oricum ar fi, sperantele pentru o perioada pozitiva si saptamana viitoare sunt tot mai mari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/scad-pierderile-la-bvb-2455237
2455237
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.