Saptamana agitata la bursa

Postat la 25 ianuarie 2008 1 afişăre

Investitorii bursieri au trecut de la agonie la extaz in saptamana ce tocmai s-a incheiat. Dupa ce au fost atinse minimele anului, valori care au mai fost inregistrate in urma cu doi ani, bursa a trecut pe plus in ultimele doua sedinte si a recuperat o mare parte a pierderilor. Saptamana a fost incheiata totusi pe minus, dar mult mai putin decat parea ca se va ajunge initial, exceptie facand BET-FI, care s-a apreciat cu 0,2%.

Sedinta de miercuri a fost ziua minimelor la BVB, toti indicii ajungand la valori aferente anului 2006. BET a coborat pana la 7.425 puncte, dar a recuperat peste in ultimele doua zile 6,5% pentru a incheia saptamana la 7.915 puncte. Indicele compozit BET-C a atins 5.150 de puncte la limita inferioara de miercuri, si a recuperat mai bine de sase procente pana la 5,472 puncte. O revenire mai puternica a fost inregistrata de BET-FI, care a atins un minim de 58.426 puncte, dar a urcat aproape 12% in ultimele doua sesiuni de tranzactionare, ajungand la 65.330 puncte. De la inceputul anului, BET a coborat 19,4%, BET-C 17,9%, iar BET-FI 17%.

Capitalizarea BVB a evoluat in acelasi mod. Miercuri a atins o limita inferioara de 66,7 miliarde lei (17,7 miliarde euro), a recuperat joi si vineri nu mai putin de 7,8 miliarde lei, ajungand la valoarea de 74,5 miliarde lei (19,8 miliarde euro). Valoarea capitalizarii a fost ajutata si de listarea la Categoria I a BVB a companiei Transgaz Medias din 24 ianuarie, joi, cand a inceput si tranzactionarea pe piata spot a actiunilor TGN. Capitalizarea Transgaz se ridica la aproape 900 milioane euro.

Saptamana a fost bogata si in evenimente financiare importante. Valul de stiri privind o posibila recesiune a economiei americane a crescut pana a devenit un veritabil tsunami, obligand conducerea Federal Reserve (Banca Centrala a SUA) sa intervina inainte de termen pentru a linisti piata financiara. Federal Reserve a decis reducerea cu 0,75% a dobanzii de referinta pentru a da posibilitatea institutiilor financiare sa se refinanteze mai ieftin. Dobanda de numai 3,5% este asteptat sa mai coboare 0,25 – 0,5 procente si luna viitoare.

Bursele au reactionat imediat si au inceput recuperarea pierderilor. Dow Jones Industrial Average (DJIA) a trecut pe plus cu 2,2% (inainte de inchiderea sedintei de vineri) fata de saptamana precedenta. Fata de inceputul anului, DJIA a pierdut 6,8 procente. Principalul indice al zonei euro, DJ STOXX 50, nu a reusit sa recupereze prea mult din pierderi si a incheiat saptamana cu un minus de 5,3%. La fel si indicele german DAX, care s-a depreciat inca 6,7% in cursul saptamanii. Fata de inceputul anului DJ STOXX consemneaza o depreciere de 14%, iar DAX de 15,4%.

O stire importanta a aparut joi, anuntata de banca Societe Generale. A doua banca franceza dupa valoarea activelor a facut publica o frauda de 4,9 miliarde euro, rezultata din operatiunile cu contracte la termen ale unui trader din Paris. Banca a acoperit integral pierderea printr-o majorare de capital social in valoare de 5,5 miliarde euro, subscrisa integral de bancile americane JP Morgan si Morgan Stanley. Actiunile Societe General listate la bursa pariziana au pierdut patru procente in sedinta de joi.

Titlurile Bancii Romane pentru Dezvoltare, al carei actionar majoritar este Societe Generale, nu au fost afectate de problemele din Franta. In cursul zilei de joi, dupa ce au reluat tranzactionare, titlurile s-au apreciat 1,5%, iar in ultima sedinta a saptamanii au urcat 3%.

Volumul mare de tranzactionare din utimele zile da sperante investitorilor pentru o mentinere a corectiei pozitive si in cursul saptamanii viitoare. Brokerii si analistii se feresc sa mai faca estimari asupra trendului pe termen scurt, majoritatea declarand ca directia s-ar putea intoarce dupa publicarea rezultatelor financiare ale companiilor pentru anul 2007. Cele mai multe reportari vor fi publicate in cursul lunii viitoare.

Afla si ponturile bursiere

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/saptamana-agitata-la-bursa-2350200
2350200
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.