Rozalia Pal, UniCredit: Romania va ajunge abia in 2013-2014 la o crestere economica de 4-5%

Postat la 20 septembrie 2010 37 afişări

Recuperarea Romaniei dupa criza va marca un decalaj destul de important fata de tarile dezvoltate: o crestere a economiei la nivelul PIB potential, respectiv de 4-5%, ar urma sa fie posibila doar in 2013-2014, a declarat pentru BUSINESS Magazin Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank.

"Problemele structurale interne fac ca relansarea economiei Romaniei dupa criza sa se produca mai lent, in conditiile in care multe state si-au reluat deja cresterea. In Romania, reformele structurale vor necesita timp, dar pun baza unei cresteri sustenabile pe termen lung", a comentat Pal.

Ultima prognoza a UniCredit pentru economia Romaniei vizeaza o scadere de 2,5% pentru 2010, ceea ce situeaza banca in tabara pesimistilor, alaturi de Erste sau Raiffeisen, care prevad o restrangere a PIB cu 3%. Estimarea FMI, insusita si de autoritati, are in vedere o scadere de 2%.

Au fost mai multi factori care au contribuit la o astfel de situatie, enumera Rozalia Pal: stoparea brusca a exporturilor, in conditiile socului crizei asupra cererii din Europa, iar prin efectele de runda a doua, criza globala a generat efecte vizibile in tara, anumite segmente, precum cel imobiliar, fiind foarte afectate. Din punctul de vedere al comparatiei cu alte state, tarile baltice au reprezentat un caz similar, intrand in criza cu acelasi gen de dezechilibre ca si Romania, in timp ce Slovacia reprezinta exemplul pozitiv, reusind sa intre in zona euro, cu o economie echilibrata, apreciaza economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

Prognoza din iunie a Bancii Mondiale indica, pe ansamblul EuropeiCentrale si de Est si al tarilor din Asia Centrala, doar doua tari unde economia ar urma sa scada in acest an - Romania, cu 0,5%, si Letonia, cu 3,5%. Semnificativ este ca economia romaneasca a scazut anul trecut cu 7,1%, in timp ce Letonia s-a remarcat printr-o prabusire economica de 18%, de departe cea mai mare din Europa.

Zona euro a revenit insa deja pe crestere, pentru acest an fiind estimat un avans de 1,6%. Pentru SUA, estimarea de crestere pentru acest an este de 2,9%. "Cu putine exceptii - Spania sau Grecia, care se confrunta cu dezechilibre interne - statele dezvoltate si-au reluat cresterea", remarca Pal.

In privinta sanselor de reluare a creditarii, reprezentanta UniCredit crede ca segmentul de creditare pentru companii isi va relua avantul inaintea celui de retail, pe masura ce bancile isi orienteaza mai mult atentia catre sectorul productiv. "In orice caz, perioada de cresteri alerte s-a incheiat, iar boomul creditului de retail s-a oprit."

UniCredit Tiriac Bank, banca aflata in top 10 in functie de active, a avut venituri de 657 milioane de lei in prima jumatate a anului (in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut), iar profitul net calculat dupa standardele contabile internationale a fost de 36 de milioane de lei, mai mic cu 18%. In aceeasi perioada, soldul creditelor acordate a urcat cu 11%, iar depozitele au scazut cu 10%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
banci,
previziuni,
estimare,
UniCredit,
recesiune
/analize/servicii-financiare/rozalia-pal-unicredit-romania-va-ajunge-abia-in-2013-2014-la-o-crestere-economica-de-4-5-7325995
7325995
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.