Retrospectiva anului economic 2012, BURSA - Indicii pe plus, încrederea pe minus

Autor: Roxana Pricop Postat la 18 decembrie 2012 55 afişări

Bursa încheie un an al extremelor: majoritatea acţiunilor au crescut, oferind suficiente motive de satisfacţie investitorilor, însă lichiditatea a scăzut la cote de avarie, brokeri mari şi-au închis porţile, statul a continuat să amâne privatizările promise, iar scandalul declanşat de brokerul fugar Cristian Sima a şters din bruma de încredere pe care o au românii în piaţa de capital.

Cu două săptămâni înainte de închiderea anului, principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti sunt pe plus. BET, principala referinţă pentru că reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii, afişează un plus de 11% de la începutul anului, iar indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a crescut cu aproape 30%, susţinut de achiziţiile făcute de investitori după ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor. Mai mult, acţiuni ale companiilor mari şi lichide precum Fondul Proprietatea, Petrom şi cele cinci SIF-uri au crescut cu 20-40%, şi au răsplătit investitorii cu dividende consistente. Anul trecut, indicele BET a pierdut 17,6%, iar indicele BET-FI s-a corectat cu 12%, din cauza turbulenţelor din zona euro.

Pe de altă parte, în 2012, valoare medie a tranzacţiilor zilnice (lichiditatea) a scăzut cu 23% până la 30 milioane de lei, plasând piaţa locală pe ultimele locuri în regiune. Deşi unii investitori au ieşit mai bogaţi din 2012, piaţa de capital a ieşit mai săracă. Combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş, a treia companie după capitalizare, a ieşit de la tranzacţionare după ce a fost preluată de grupul elveţian Ameropa. Acţiunile Azomureş au fost cele mai performante titluri de pe bursa românească de la înfiinţarea acesteia, multiplicând banii investitorilor de la sfârşitul anului 1998 de 187 de ori. A urmat apoi intrarea în insolvenţă a producătorului Hidroelectrica, programat iniţial pentru listare în 2012. Amânate au fost şi listările Romgaz, Nuclearelectrica şi Tarom şi oferta secundară de acţiuni de la Transgaz. Doi dintre cei mai mari brokeri, ING şi UniCredit, şi-au închis operaţiunile pe piaţa locală.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/retrospectiva-anului-economic-2012-bursa-indicii-pe-plus-increderea-pe-minus-10398734
10398734
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.