Retrospectiva 2010 - Lupta cu insolventele. Scapa cine poate

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 30 decembrie 2010 40 afişări

Statisticile spun ca doar 5% scapa. E vorba despre companiile intrate in insolventa care reusesc sa ocoleasca falimentul si sa o ia de la capat. Peste 53.000 de firme au fost lovite pana acum de insolventa si cele mai multe dintre victime sunt facute chiar in 2010.

Lipsa lichiditatilor, datoriile acumulate la banci sau furnizori si dificultatile antreprenorilor si managerilor de a-si stabiliza afacerea si a reveni pe crestere au impins de-a lungul ultimilor ani peste 53.000 de companii in stare de insolventa. In 2003, a existat un singur caz, potrivit datelor Coface Romania, iar pana in 2007 nivelul s-a mentinut destul de redus. Din 2008, cand criza a lovit practic piata din Romania, numarul a sarit la aproape 15.700 si de atunci n-a facut decat sa creasca.

Pana in octombrie, 17.500 de firme au fost declarate insolvente, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, iar mai multi specialisti din piata apreciaza ca anul va fi incheiat cu mai multe insolvente decat in 2009, cand in aceasta situatie au fost aproape 20.000 de firme, mai ales ca experienta a demonstrat ca ultimele doua luni ale anului sunt cele mai grele. De altfel, doar in luna octombrie au fost inregistrate alte aproape 4.000 de cazuri, dat fiind ca la finalul lunii septembrie 13.700 de companii erau in insolventa, potrivit unui document al Ministerului Justitiei. In total, linia ar putea fi trasa chiar si cu 30.000 de firme in aceasta situatie, dupa estimarile din vara ale risk managerului Coface Romania, Anca Catrina.

Cele mai afectate domenii in 2010 au fost comertul, constructiile, transporturile si apoi zona HoReCa, ordine care se regaseste partial si in topul celor mai mari insolvente din acest an. Dincolo de falimentul retailerului K Tech - Ultra Pro care, desi a fost demarat in 2009, a fost finalizat de-abia in prima parte din 2010, in fruntea clasamentului ar fi doua firme de distributie de medicamente ale grupului Relad, cu afaceri totale de 350 de milioane de euro, insa insolventa nu a fost inca pronuntata in instanta, decizie care va fi luata in ianuarie. Altfel, cea mai mare insolventa din economie ramane cea a distribuitorului de bunuri de larg consum Astral Impex detinut de fratii Ioan si Floare Cuc.

In total, sase dintre cele mai mari 100 de companii detinute de romani din economie au intrat anul acesta in insolventa, situatie care se reflecta asupra a mii de angajati. Aproape 5.000 sunt doar cei din firmele controlate de Cristian Burci - Astra Vagoane, Romvag si Meva, toate in clasamentul celor mai mari insolvente cu datorii de peste 120 de milioane de euro. Pe lista se regasesc si doua firme ale lui Octavian Radu, anume Diverta si TCE, insa printre cele mai surprinzatoare au fost anul acesta insolventele in randul mall-urilor, City Mall fiind cap de lista. Iar in 2011, este de asteptat ca proiecte imobiliare de 500 de milioane de euro sa ajunga in insolventa sau chiar sa dea faliment, dupa estimarile lui Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
insolventa,
faliment
/analize/servicii-financiare/retrospectiva-2010-lupta-cu-insolventele-scapa-cine-poate-7827789
7827789
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.