Recolta buna si pastrarea subventiilor la caldura vor mentine inflatia anuala sub 5% - ING Bank

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 iulie 2011 20 afişări

Inflatia va cobori la 4,7% la finele anului daca statul va renunta pana atunci la subventiile pentru caldura, respectiv la 4,2% daca renuntarea la subventii se va amana, estimeaza analistii ING Bank Romania.

Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, economistul-sef al bancii, a explicat ca prognoza ING privind inflatia anuala a fost redusa puternic, de la 6,1% la 4,7%, pornind de la previziunea ca in agricultura vor fi rezultate posibil mai bune decat asteptarile, precum si de la decizia autoritatilor de a nu majora in acest an pretul gazelor, in urma acordului cu FMI. Prognoza BNR pentru inflatia la finele anului este 5,1%.

Pentru luna iulie, ING se asteapta la o inflatie anuala de 5,2%, in conditiile unei stagnari a preturilor de consum in iulie fata de iunie si ale efectului de baza statistic (disparitia din calcule a raportarilor la preturi care nu inglobau TVA majorata din iulie 2010).

In iunie, ultima luna pentru care inflatia anuala s-a calculat raportat la preturile din urma cu un an fara TVA majorata, cresterea anuala a preturilor de consum a fost de 7,93%, in conditiile in care preturile alimentelor, care pana atunci impinsesera constant in sus inflatia, au scazut cu 1,3%.

In conditiile unei recolte foarte bune in agricultura, in special la legume, precum si ale efectului de baza, "ne asteptam ca inflatia anuala sa ajunga la 3,3% in martie 2012, dar ulterior sa creasca spre 4,8% la finele anului", afirma Chidesciuc. Explicatia tendintei de crestere a inflatiei pe termen lung se leaga de calendarul de liberalizare a preturilor administrate, care in ciuda amanarilor de pana acum va trebui totusi onorat in cele din urma, asa cum o cer FMI, UE si investitorii straini din sectorul de utilitati.

Avand in vedere ca 2012 este an electoral, "credem ca multe ajustari ale preturilor reglementate vor fi amanate pentru 2013", adauga Chidesciuc. Ca atare, inflatia in 2013 "ar putea fi sensibil mai mare si decat in 2011, si decat in 2012, chiar peste 6% la nivelul lunii decembrie 2013".

Inflatia anuala cea mai scazuta in Romania a fost consemnata in martie 2007 - 3,7%, gratie unei recolte agricole foarte bune si aprecierii leului fata de euro. Pentru 2012, analistii ING Bank prevad o apreciere a leului fata de euro de circa 2%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/recolta-buna-si-pastrarea-subventiilor-la-caldura-vor-mentine-inflatia-anuala-sub-5-ing-bank-8488210
8488210
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.