Raiffeisen: Economia a scazut cu circa 1,5% in trimestrul al treilea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 octombrie 2010 27 afişări

Ultimele date statistice despre productie industriala si constructii consolideaza asteptarile privind o evolutie mai slaba a economiei in trimestrul al treilea decat in al doilea, cu o scadere de circa 1,5% fata de perioada aprilie-iunie, apreciaza analistii Raiffeisen Bank Romania.

Productia industriala a ramas aproape de stagnare, cu 0,1% crestere in serie ajustata in august fata de iulie, "ceea ce inseamna ca rata de crestere pe tot trimestrul va fi substantial redusa fata de trimestrul al doilea, cand a fost de 3,7%. Aceasta inseamna o contributie mai mica la PIB total". Lucrarile de constructii s-au redus cu 1,3% in august, dupa o prabusire cu 27,6% in luna precedenta, ceea ce are tot un efect negativ asupra dinamicii PIB trimestrial. In fine, vanzarile din retail si-au revenit in august (5,2% fata de iulie), dupa ce in iulie consemnasera o cadere cu 10%, cea mai mare pe ansamblul UE.

"Singura veste buna vine din agricultura, unde recoltele de cereale par sa fie mai bune in 2010 fata de anul trecut", noteaza Nicolae Covrig, analist al Raiffeisen. El nu exclude, asadar, ca in situatia unei performante bune in agricultura, evolutia economiei sa fie mai buna decat estimarea de -1,5% a Raiffeisen.

In perioada aprilie-iunie, PIB a crescut cu 0,3% fata de ianuarie-martie, in date ajustate sezonier, insa fata de trimestrul al doilea din 2009, a scazut cu 0,5% (serie bruta), respectiv cu 0,6% (serie ajustata sezonier). Datele au generat interpretari diferite: unii comentatori, mai ales din sfera politica, au conchis ca Romania a iesit din recesiune, in timp ce altii, mai apropiati de lumea financiara, au vazut in ele o exceptie de la un context de criza si masuri de austeritate care ar urma sa se perpetueze cel putin in acest an.

CE SPUNE STATISTICA

Productia industriala a scazut in august fata de luna precedenta cu 14,2% (serie bruta) si a crescut ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,1%, a comunicat Institutul National de Statistica. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 5,7%, respectiv cu 4,9%.

In primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 5,3%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,1%.

Volumul lucrarilor de constructii a crescut in august fata de luna iulie cu 5,9% ca serie bruta, dar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a scazut cu 1,4%. Fata de luna august 2009, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 19,8% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 18,8%.

Pe primele opt luni, volumul lucrarilor de constructii a scazut ca serie bruta cu 17,2%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate s-a redus cu 16,1%.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/raiffeisen-economia-a-scazut-cu-circa-1-5-in-trimestrul-al-treilea-7457544
7457544
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.