Raiffeisen Capital Management prevede pentru Romania instabilitate politica si proteste ale populatiei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 29 decembrie 2010 18 afişări

Situatia politica din Romania va ramane tensionata in urmatoarele luni, in ciuda motiunilor de cenzura depasite de actualul guvern, pentru ca masurile economice de austeritate vor determina din ce in ce mai multe proteste in randul populatiei, apreciaza expertii fondului de investitii Raiffeisen Capital Management din Viena.

Spre deosebire de moneda Bulgariei, leul romanesc "s-a depreciat semnificativ in contextul crizei", apreciaza austriecii, "fapt care ar trebui sa conduca la o crestere a competitivitatii". Raportul RCM noteaza ca Romania si Bulgaria sunt singurele tari din regiune cu un PIB in scadere, insa pentru anul 2011 in ambele tari este anticipata o crestere a PIB.

In noiembrie, randamentele euroobligatiunilor est-europene au crescut, miscare indusa de agravarea crizei datoriilor din zona euro. In mod deosebit monedele poloneza şi maghiara s-au depreciat: este vorba aici de tarile care au profitat cel mai mult in aceasta toamna de redresarea economica puternica constatata in Europa Occidentala, in special Germania. "Pe termen lung, nivelurile actuale ale randamentelor continua sa fie atractive. Volatilitatea ar trebui sa ramana ridicata atata timp cat temerile legate de indatorarea tarilor periferice ale zonei euro se mentin", considera autorii raportului.

Economiile din Europa Centrala şi de Est continua sa prezinte semne de redresare; este in special cazul Poloniei şi al Cehiei. Situatia este, de asemenea, pozitiva şi in cazul Turciei. Intensificarea eforturilor de consolidare bugetara se va resimti "semnificativ" in anii urmatori la nivelul creşterii economice in Uniunea Europeana, asa incat cererea interna va juca un rol din ce in ce mai important in redresarea economica sustenabila a Europei Centrale şi de Est, apreciaza Raiffeisen Capital Management.

RUSIA

In trimestrul al treilea economia Rusiei a inregistrat o scadere uşoara; la nivel anual, cresterea PIB este acum de doar 2,7%. Piata rusa de actiuni a fost caracterizata in ultimul timp prin lansarea de numeroase oferte publice initiale (in special in constructii, transporturi, internet şi comert). Dezbaterile legate de o reforma in ceea ce priveşte impozitarea sectorului petrolier continua. In ansamblu, schimbarile fiscale cel mai probabil vor inaspri povara impozitarii decat sa o reduca, astfel incat incertitudinile legate de acest aspect vor continua.

UNGARIA

Situatia economica ramane pozitiva, sustinuta fiind de cererea externa robusta care a condus la o creştere a productiei industriale şi a contribuit la mentinerea unei balante comerciale din nou pozitive de la inceputul anului. Perspectivele de creştere economica sunt umbrite de vulnerabilitati structurale, de genul celei evidentiate de cresterea inflatiei peste asteptari, la 4,2%. Pe termen lung, nivelul de randament al obligatiunilor maghiare pare atractiv. Cel mai probabil, randamentele işi vor pastra volatilitatea, in special avand in vedere incertitudinile existente cu privire la reformele viitoare.

POLONIA

Economia Poloniei se mentine solida. Datele privind creşterea economica date publicitatii recent pentru al treilea trimestru din 2010, au surprins printr-o creştere a PIB-ului de 4,2% anual. Trebuie mentionata reducerea dinamicii comertului extern; creşterea economica a fost sustinuta in special de o cerere interna pozitiva şi de refacerea stocurilor. In comparatie anuala, inflatia a crescut la 2,8%, in special datorita majorarii preturilor la produsele alimentare. in cursul urmatoarelor luni, banca centrala ar putea inaspri politica monetara, majorand dobanda de referinta.

CEHIA

Economia ceha continua sa recupereze puternic, sustinuta in special de o cerere externa crescuta. Rata inflatiei a crescut uşor, ajungand la 2%, valoare anuala. Daca acesta valoare corespunde limitei superioare a nivelului dorit de banca centrala, pentru urmatoarele luni nu trebuie sa ne aşteptam la nicio majorare a dobanzii de referinta - cu atat mai mult daca dobanzile de referinta din zona euro işi mentin nivelurile scazute.

TURCIA

In al doilea trimestru din 2010, creşterea economiei Turciei, sustinuta de o cerere interna solida, a fost de 10,3% in valoare reala (valoare anuala). Productia industriala continua un proces de apreciere accentuat, cu 12,9% valoare ajustata raportat la numarul zilelor de lucru (valoare anuala); nivelul de utilizare al capacitatilor a atins aproape valoarea inregistrata inainte de criza. In schimb, rata somajului a continuat sa urce. Rata inflatiei a crescut neasteptat de mult, cu scumpiri in special la alimente ( circa 17% valoare anuala). Inainte de 2011 nu pot avea loc majorari ale dobanzii de referinta.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/raiffeisen-capital-management-prevede-pentru-romania-instabilitate-politica-si-proteste-ale-populatiei-7847335
7847335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.