Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers: Cred ca peste un an criza va fi depasita

Postat la 15 septembrie 2009 96 afişări

Radu Stoicoviciu, partener senior in cadrul PricewaterhouseCoopers, considera ca vom iesi din criza in urmatorul an, in sensul ca nu vom mai inregistra scadere economica

"Descresterea economica globala era deja evidenta in momentul caderii Lehman Brothers. Cu sase luni inainte avusese loc un eveniment similar - Bear Stearns, cu deosebirea ca acea firma a fost «salvata» printr-o preluare. Cu 10 luni inainte de evenimentul cu Lehman Brothers ii auzeam deja pe colegii din Europa de Vest folosind termenul de «credit crunch», ce indica incetinirea creditarii din pricina unei piete supraincalzite. Cu toate acestea, caderea Lehman Brothers a fost o surpriza, avand in vedere ca reprezenta unul dintre simbolurile din investment banking.

Pentru aria in care lucrez, cel mai dificil lucru a fost schimbarea de conceptie («mindset»): organizatia inainta intr-o anumita directie, cu oamenii pregatiti sa realizeze anumite categorii de servicii - aliniate la o economie aflata in crestere. Domeniul din care fac parte este caracterizat, in general, de o adaptabilitate relativ buna, prin care serviciile sunt aliniate la nevoile clientilor. Cu toate acestea, schimbarea serviciilor cerute de clienti nu este brusca, ci mai degraba intr-o continua evolutie. Criza a adus cu ea o schimbare radicala la nivel de prioritati ale clientilor si ne-a pus in situatia de a accelera propria schimbare.

Daca e sa ne referim la ritmul pietei, respectiv la numarul de tranzactii sau la valoarea medie per tranzactie, lucrurile sunt clare: piata este intr-o scadere accentuata. Cauzele sunt multiple si au fost deja analizate (apetenta scazuta pentru risc a investitorilor, lipsa de finantare, nealinierea viziunilor de pret intre cumparatori si vanzatori, o piata dezechilibrata etc.).

Cu toate acestea, tranzactii de tip M&A (fuziuni si achizitii) exista in continuare, numai ca presupun o dinamica schimbata sau uneori imbraca alte forme («distress M&A», adica tranzactionarea unor firme aflate in dificultate). Nevoia de capital de tip «equity» (capitaluri proprii implicate in afacere de actionari) este mare (o buna parte dintre firmele aflate in dificultate necesita «injectii» de equity), iar raritatea acestei categorii de capital il face sa fie scump. Din aceasta perspectiva, ritmul tranzactiilor de tip M&A il pot caracteriza ca fiind mult mai intens, pentru ca, de exemplu, in cazul mandatelor de vanzare, aria de selectie a potentialilor cumparatori trebuie marita, solutiile de structurare a tranzactiei trebuie sa includa abordari inovative si flexibile care pot sa presupuna procese iterative etc.

In schimb, preluarea firmelor de dimensiuni mai mici este mai realizabila si chiar si accesul la finantarea de tip «equity» pentru acest tip de firme este mai facil astazi, dintr-un motiv simplu: limitarea puternica a finantarii de tip «acquisition finance», capitaluri de tip imprumut furnizat in general cumparatorilor de catre banci. In consecinta, multi cumparatori trebuie sa se limiteze la capitalurile proprii sau (oricum) la linii de credit de dimensiuni mai reduse. Totusi, trebuie mentionat ca firmele foarte atractive, de dimensiuni mai mari, vor avea sanse mai bune pentru a fi tranzactionate in continuare. Gradul mare de atractivitate este legat de sector, de pozitie si cota de piata, de posibilitatile spectaculoase de crestere, de management performant. Cu alte cuvinte, cumparatorii «de profesie», fie strategici cu politici agresive de crestere prin achizitii si cu acces la linii de finantare, fie financiari de tip «private equity», prefera firme de dimensiuni mai mari.

Sunt totusi optimist si cred ca peste inca un an criza va fi depasita, in sensul ca nu vom mai avea scadere economica. Multi analisti compara criza actuala cu cea din anii '30 si cred ca nu gresesc din perspectiva amplorii. Dar cred ca dinamica si maniera in care se fac afaceri azi sunt mult diferite, iar capacitatea de recuperare este mult mai buna. Semne de intrebare se mentin insa in special in ce priveste rapiditatea recuperarii, a momentului in care vom ajunge din nou la nivelul atins inainte de criza."

Cititi si Cover Story-ul editiei curente: Confesiunile managerilor dupa anul de criza

Cititi mai jos cum au trait anul de criza si alti manageri si antreprenori locali:

Liliana Solomon, Vodafone: Nu am fost niciodata un consumator exagerat

Claudiu Cercel, BRD: Recesiunea nu trebuie privita ca o calamitate pentru Romania

Brent Valmar, Porsche Romania: Au existat oferte de pret sinucigase in piata

Dragos Simion, Flamingo: A fost acelasi sentiment pe care l-am avut la 11 septembrie 2001

Mariana Gheorghe, Petrom: Cred cu tarie in masurile dure si nepopulare

Bogdan Georgescu, Colliers: Cand mi-am concediat colegii a fost cea mai grea zi din viata mea

Tinu Sebesanu, Trend Hospitality : Cei care merg in minus ar trebui sa-si numere pierderile si s-o ia la goana!

Cornel Marian, Oresa: Am prins ultimul tren pentru o tranzactie leveraged buy-out

Bogdan Enoiu, McCann: Evident ca am si pierdut dar privesc cu multa relaxare problema asta

Alexandru Costin, Adobe: Am investit nesabuit si m-am supraindatorat

Marius Sfintescu, 3TS Capital: Au fost multe proiecte de investitii private equity abandonate

Radu Georgescu, Gecad: Problema mea e ca lumea nu accepta starea de disperare

Dorin Boboc, Allianz-Tiriac Pensii: Nu ne imaginam vreodata ca se va ajunge la aceasta amploare

Florian Libocor, BRD: Sistemul bancar din Romania este unul solid

Florin Talpes, Softwin: Industria IT din Romania a scazut cu 40% - 60%

Radu Timis, Cris-Tim: Criza va mai dura cel putin inca doi ani si jumatate

Razvan Pasol, Intercapital: Au fost zile de groaza la BVB

Adrian Stanciu, Human Synergistics: M-am speriat destul de rau

Marius Stancescu, Riff Holding: Nu am putut anticipa amploarea dezastrului

Toni Iordache: Lumea se astepta ca urmatoarea victima sa fie salvata

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/radu-stoicoviciu-pricewaterhousecoopers-cred-ca-peste-un-an-criza-va-fi-depasita-4894494
4894494
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.