Pariati pe euro! De ce nu?

Postat la 20 mai 2010 22 afişări

Dupa ce euro a atins minimul pe patru ani in raport cu dolarul, cei mai multi investitori si analisti continua sa prevada caderea monedei europene si un deznodamant nefericit pentru zona euro. Altii prefera sa parieze insa contra curentului.

Euro a ajuns miercuri in Asia la un nou record negativ - 1,2143 dolari, cel mai scazut nivel din aprilie 2006, insa si-a revenit ulterior, iar in tranzactiile de la New York a inchis la 1,2429. Joi, la deschiderea burselor din Asia, fluctuatiile au continuat: cresterea a aparut pur si simplu in urma zvonului ca Banca Centrala Europeana (BCE) va interveni pe piata ca sa stopeze declinul accelerat al monedei, iar scaderea a fost cauzata de vanzarile de active legate de euro, in contextul fugii de risc a fondurilor de investitii.

Deprecierea euro are drept cauza temerea de o incetinire a cresterii economice in eurozona, insa pietele financiare se comporta irational, a comentat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului (grupul ministrilor de finante ai eurozonei). "Exista asteptari de incetinire a cresterii in zona euro, din cauza eforturilor noastre de a reduce deficitele. Exista o anumita reticenta in a crede ca Grecia poate depasi criza actuala. Nu cred insa ca pietele se comporta intr-un mod rational", a spus Juncker.

Eticheta de irationalitate nu e fara temei. De-a lungul ultimelor luni, pietele au trecut de la un motiv la altul de a paria pe un deznodamant nefericit in zona euro. Mai intai a fost temerea ca Grecia va cadea, iar dupa ce UE si FMI au intervenit cu creditul de 110 miliarde pentru Atena, au luat in vizor alte state din zona euro, pana ce UE si FMI au anuntat, la 9 mai, mecanismul de sustinere de 750 de miliarde de euro, capabil sa faca fata si nevoilor altor tari cu probleme. In acelasi timp, pietele au inceput sa speculeze ca ar putea aparea la nivelul bancilor o criza de lichiditate similara celei de la momentul falimentului Lehman Brothers din 2008, aproape silind BCE sa intervina pe piata si sa cumpere obligatiuni ca sa previna o penurie de bani.

Ironia face ca noile teme de speculatie intorc pe dos exact ceea ce investitorii cereau inainte de 9 mai: interventia BCE, salutata atunci, o considera acum drept o dovada ca banca si-a pierdut credibilitatea (pentru ca reglementarile zonei euro nu permit decat in caz exceptional interventia directa cu mijloace monetare in apararea unui stat membru), iar pachetul de 750 de milioane de euro, conditionat de restrictii fiscale dure, il considera drept un mod de a frana cresterea economica si de a impovara si mai tare cu datorii tarile cu probleme (Grecia si grupul celorlalte "PIIGS" - Spania, Portugalia, Irlanda, Italia).

"ASTA E ISTERIE MORALISTA"

Comentariul lui Juncker despre irationalitatea pietelor a fost sustinut de ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, care s-a declarat "convins ca pietele sunt realmente in afara oricarui control. Avem nevoie de reglementari cu adevarat eficiente, de un mecanism de piata care sa functioneze corect".

Inevitabil insa, orice incercare de a limita speculatiile pe piata duce la o noua escaladare a "irationalitatii". Cea mai noua dovada in acest sens a venit dupa decizia de marti a Berlinului de a interzice tranzactiile cu "naked short selling" pe actiunile bancilor germane, pe obligatiuni emise de tari din zona euro si pe CDS-uri (contracte de asigurare contra nerambursarii unui credit). "Naked short selling" reprezinta pariurile pe scaderea unor titluri, facute in conditiile in care traderul vinde titluri pe care nu numai ca nu le are, dar nici nu s-a asigurat ca are de unde sa le imprumute. Acest tip de tranzactii a fost interzis in 2008 si de Rezerva Federala a SUA, intrucat potentialul lor speculativ a contribuit din plin la caderea pe rand a bancilor in acel an, culminand cu Lehman Brothers.

Pentru autoritatile germane, decizia a fost un inceput al planului lor de impunere a unor reglementari noi pe pietele financiare; pentru investitori insa, mai ales pentru fondurile speculative, masura a starnit iritare si a stat la baza caderii de miercuri a monedei europene si a majoritatii pietelor de actiuni. Reprezentantii fondurilor au umplut presa, indeosebi cea americana, cu declaratii alarmiste, cu amenintari ca vor iesi de pe activele riscante (inclusiv de pe euro adica) si cu acuzatii ca Germania dinamiteaza stabilitatea pietei europene (desi in realitate tranzactiile "naked selling" reprezinta numai o mica parte din tranzactiile totale).

"Asta e isterie moralista", a zis Charles Dumas, director de cercetare la firma de consultanta Lombard Street Research. "Daca Angela Merkel incepe sa preseze pentru o extindere a interdictiei in toata Europa, aceasta va insemna o groaza de necazuri."

"Este sarcina noastra istorica. Daca euro cade, cade si Europa", motivase Merkel, incriminand direct pietele financiare "distructive". "Euro e in pericol. Daca nu evitam acest pericol, consecintele pentru Europa sunt incalculabile si consecintele in afara Europei sunt incalculabile." Inutil de spus ca insasi aceasta declaratie a contribuit la valurile de vanzari de euro si la caderea monedei europene: intai, fiindca Angela Merkel a spus ca tara ei e gata sa actioneze chiar de una singura, fara sprijinul partenerilor europeni; apoi pentru ca - cel putin pana vineri, cand ministrii de finante europeni vor discuta planul de masuri propus de cancelarul german - Germania e chiar singura, intrucat nici Franta, nici alte tari din zona euro nu vor deocamdata sa-i urmeze exemplul.

UN PIC DE RATIUNE

In tot acest concert furios, in mod surprinzator apar si cateva voci linistite, care cauta sa castige de pe urma euro pariind contra curentului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zona euro,
merkel,
obligatiuni,
juncker
/analize/servicii-financiare/pariati-pe-euro-de-ce-nu-6138772
6138772
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.