NATO a adormit investitorii

Postat la 04 aprilie 2008 7 afişări

O saptamana cum nu se poate mai calma la Bursa de Valori Bucuresti tocmai s-a incheiat. Printre performantele negative se poate numara sedinta cu cea mai scazuta lichiditate pe piata principala a BVB, dar altfel cotatiile au crescut usor fata de perioada anterioara.

Summitul NATO si-a pus amprenta si asupra pietei de capital, numeroasele zile de vacanta ale companiilor cu birouri in zona cu circulatie restrictionata ducand la miscorarea numarului de tranzactii de la BVB. Saptamana a oscilat in jurul valorilor din perioada anterioara, incheind chiar cu un avans mic.

Singurul eveniment notabil al pietei bursiere a fost anuntarea oficiala a ofertei publice initiale a Teraplast Bistrita, a carei perioada de subscriere ia startul luni, 7 aprilie, si se va incheia pe 17 aprilie. Pretul de vanzare al actiunilor Teraplast va varia intre 1 si 1,4 lei si poate fi considerat mare daca se iau in calcul doar rezultatele auditate ale companiei.

Conform calculelor analistilor Raiffeisen Capital&Investment, intermediarul ofertei, in care sunt incluse si profiturile preliminare pentru 2007, estimarile pentru 2008 si valoarea terenului ce urmeaza a fi valorificat dupa relocarea activitatii, pretul titlului nu mai este scump. Dupa aceste date rezulta un PER ce variaza intre 11 si 14, ceea ce indica o actiune subevaluata.

Saptamana a fost asemanatoare si pe pietele internationale, desi acestea nu au fost influentate de summit. Cateva procente de crestere fata de perioada anterioara au fost inregistrate de catre majoritatea burselor, cu investitorii in asteptarea principalilor indicatori economici ai SUA (evolutia Produsului Intern Brut pentru primul trimestru al anului). In Europa a fost publicat nivelul ratei inflatiei anualizate in zona euro, care a ajuns la nivelul de 3,5%, cu o evolutie mai negativa decat preconizau analistii, insa reducerea somajului, 7,1% - cea mai redusa cifra din ultimii ani, a redus influenta negativa asupra burselor.

Bursa de la Bucuresti a reusit sa recupereze aproape doua procente in anasmblu, prin indicele compozit BET-C, ceea ce reduce pierderile de la inceputul anului la 23,5%. In ultimele patru saptamani BET-C a pierdut doar 0,8%, ceea ce arata ca pierderile au fost realizate aproape in totalitate in primele doua luni ale anului. Indicele BET a recuperat 3,15% in saptamana NATO, iar scaderea de la inceputul anului este de 27%.

Indicele societatilor de investitii financiare (SIF), BET-FI, a urcat, la fel ca si BET-C, doar 2%. Pierderile din 2008 se ridica insa la 30,3%, cea mai mare depreciere inregistrata de un indice al BVB. SIF-urile au ajuns la preturi cu discount foate mare in acest moment, asteptarile brokerilor fiind pentru o revenire spectaculoasa in momentul intoarcerii trendului.

Cresterile sunt prevazute sa continue si saptamana viitoare, cu posibilitatea unor aprecieri mai semnificative in cazul in care situatia de pe pietele internationale se mentine favorabila. De asemenea, perioada de asteaptare cauzata de summitul NATO se va incheia, cu rezultate pozitive ce pot insemna stabilitate pentru o piata emergenta. Semnalele raman pozitive, iar perioada urmatoare va fi in cel mai rau caz de consolidare, cu aprecieri mici si volume in urcare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/nato-a-adormit-investitorii-2520589
2520589
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.