Momentul adevarului

Postat la 31 martie 2009 16 afişări

Controversele privind nevoia Romaniei de a contracta un imprumut extern au fost transate saptamana trecuta, cand s-a anuntat oficial ca acest acord va fi incheiat. Impactul uriasului imprumut, fara precedent in istoria tarii, ramane insa de evaluat de acum inainte.

 

“Stiam inca din toamna ca avem o mare dependenta de capitalul strain, dar nu am banuit cat e de ”, spune guvernatorul Mugur Isarescu, explicand ca Romania a ajuns in situatia de a se imprumuta de la organismele internationale in primul rand din cauze externe. Exuberanta investitorilor straini, care au creditat in fiecare din ultimii doi ani economia romaneasca cu circa 20 de miliarde de euro, s-a risipit dupa prabusirea Lehman Brothers de toamna trecuta.

Strainii au devenit pesimisti si tematori, iar banii s-au evaporat. Treptat a devenit evident ca nici Romania nu va scapa de un imprumut de la Fondul Monetar International pentru a putea sa acopere golul lasat de plecarea investitorilor straini, asa cum n-au putut sa o faca nici Letonia, Ungaria, Serbia, Ucraina sau Belarus.

 

La sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce delegatia FMI a plecat din Romania, a venit anuntul oficial si s-au aflat detaliile. Romania va imprumuta un pachet total de 19,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Anuntul n-a surprins, pentru ca discutiile referitoare la atragerea acestui imprumut dureaza de multa vreme; acum este important ce efecte va avea el asupra economiei.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banci,
imprumut,
FMI,
BNR
/analize/servicii-financiare/momentul-adevarului-4122350
4122350
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.