Liber la visare

Postat la 20 mai 2008 14 afişări

Rezultatele in crestere ale principalelor companii de pe Bursa, semnalele pozitive la nivel macro si linistea aparenta de pe pietele externe au reaprins sperantele investitorilor la Bursa, insa nimeni nu se grabeste sa proclame revenirea pietei.

Cele mai mari companii de pe Bursa au reusit ca prin rezultatele anuntate in ultima perioada sa mai alunge din temerile investitorilor privind noi scaderi si chiar sa atraga bani de la fondurile straine, spun brokerii din piata de capital romaneasca, tot mai multi sustinand ca “s-a ajuns deja la fundul gropii”. Dupa primele raportari pozitive venite de la Petrom si Banca Transilvania, alte nume mari de pe Bursa, printre care BRD si Transelectrica, au prezentat rezultate in crestere saptamana trecuta, declansand un val de cresteri in toata piata.

“In mod cert rezultatele raportate de companii pe primul trimestru au avut un impact pozitiv in piata. BRD si Transelectrica sunt principalele exemple in acest sens, raportand rezultate foarte bune, astfel ca oricat ai fi de circumspect, le cumperi”, spune Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a societatii de brokeraj IFB Finwest.

BRD, cea mai mare banca listata, a castigat saptamana trecuta 10% in doar trei sedinte de tranzactionare, in conditiile in care a raportat o crestere a profitului net cu 41% in primul trimestru, la 70 de milioane de euro.

Transportatorul de energie electrica Transelectrica a castigat 11% in doua zile dupa ce a anuntat un castig pe primele trei luni mai mare decat nivelul bugetat pentru tot anul. Comparativ cu primul trimestru din 2007, profitul Transelectrica s-a majorat cu aproape 80%.

“Rezultatele bune au inceput sa aduca investitorii inapoi in piata. Majoritatea companiilor importante au avut rezultate foarte bune, mai ales cele din sectorul financiar”, sustine Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Companiile cu rezultate mai slabe, precum producatorul de aluminiu Alro Slatina, care si-a redus profitul cu 32%, si transportatorul de gaze Transgaz Medias (TGN), care a stagnat, au fost taxate de investitori, inregistrand scaderi sau cresteri mai mici decat media de pe Bursa.

Companiile din esalonul al doilea, precum producatorii de ingrasaminte chimice Azomures si Amonil, compania de servicii petroliere Rompetrol Well Services si Santierul Naval Orsova, au sustinut insa revenirea din piata, raportand cresteri spectaculoase de profit. In cazul Azomures, profitul de aproape 15 milioane de euro din primul trimestru, care reprezinta aproape jumatate din valoarea de piata a companiei, a determinat un avans cu peste 20% al actiunilor.

Cu toate acestea, investitorii raman circumspecti si nu se mai avanta la cumparare cum o faceau in urma cu un an, fiind mai atenti la alegerea actiunilor.

“Investitorii sunt mai selectivi. Toti intreaba inainte de a cumpara ce rezultate au companiile, nu se mai arunca la orice”, sustine Octavian Dragolea. El mai spune ca inca mai sunt multi investitori care stau in expectativa in aceasta perioada, dar ca apar o serie de jucatori noi care incep sa se intereseze de piata, cum sunt fondurile de pensii sau o serie de fonduri straine “mai maricele”.

Rezultatele pozitive la nivel macroeconomic, cum ar fi cresterea economica de peste 7% din primul trimestru, sunt si ele de natura sa dea incredere investitorilor, mai ales celor straini, alungati de pe piata in ultimele luni de inflatia ridicata sau deficitul mare de cont curent.

Lucrurile se vad putin altfel la nivelul micilor investitori, care au inca proaspete in memorie scaderile din ultimele luni. Acestia prefera sa-si marcheze profiturile in momentul in care piata creste putin, motiv pentru care brokerii nu vad o revenire puternica pe termen scurt.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/liber-la-visare-2647599
2647599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.