Leac pentru asigurarile de sanatate

Postat la 31 martie 2009 40 afişări

Intr-o piata ce abia tinde spre zece milioane de euro, asiguratorii care vand polite de sanatate isi vad afacerile periclitate de viteza cu care firmele reduc beneficiile pentru angajati. In acelasi timp insa, companiile de asigurare mizeaza pe cresteri de 30%, pariind pe succesul unor retete noi de vanzare.

 

“Unui roman ii e cel mai frica sa nu se imbolnaveasca, si mai ales in aceasta perioada de criza va incerca sa se asigure pentru a putea sa beneficieze de tratament daca are nevoie”, crede Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life Romania, cea de-a doua companie de asigurari de viata. Aceasta a fost premisa lui Alexandrescu cand a decis sa lanseze anul acesta cateva polite noi de asigurari de sanatate. Teama de suferinta, mai ales intr-o perioada cand siguranta locului de munca e pusa sub semnul intrebarii, problemele din sistemul public si perspectiva de a fi adoptata o lege noua, ce scumpeste serviciile medicale pentru omul de rand, sunt factori pe care ii au in vedere toti asiguratorii ce vand polite de sanatate. Ministerul Sanatatii planuieste ca din vara acestui an sa introduca un sistem de asigurari complementare celui de stat si, in paralel, un sistem de coplata a serviciilor publice.

 

“Cand se va intampla aceasta, piata de asigurari private de sanatate va exploda”, considera Cornelia Scarlatescu, directorul directiei de specialitate din cadrul Astra Uniqa, o alta companie care a lansat de curand polite de sanatate de grup. Cum vanzarile catre firme sufera din cauza reducerilor de bugete, si Astra Uniqa se pregateste pentru lansarea de noi produse adresate clientilor individuali. Cornelia Scarlatescu anticipeaza pentru 2009 o crestere cu circa 30% a pietei de asigurari private de sanatate, dar spune ca in maxim un an de la introducerea noilor reguli in sistemul public, cresterea va tinde chiar spre 100%. Pacientii se vor gandi ca nu are rost sa plateasca pentru serviciile unui spital de stat, justifica ea, iar daca tot dau bani, vor prefera sa obtina in schimb conditii mai bune - “si atunci isi vor cumpara asigurari”.

 

Este inca neclar ce servicii medicale vor fi acoperite in continuare prin asigurarile publice, cum va fi facuta coplata pentru celelalte, ce costuri vor fi implicate si cum va fi organizat sistemul de asigurari complementare (care ar inlocui plata serviciilor direct la spital), dat fiind ca subiectul este pentru moment doar in stadiul de dezbatere. Pentru companiile ce vand asigurari private de sanatate, aceste noi reguli ar fi insa un colac de salvare neasteptat. Pana de curand, majoritatea asiguratorilor s-au concentrat pe vanzarea politelor de sanatate catre companii, care le ofereau angajatilor in pachetele de beneficii, dar “in actualul climat economic, este extrem de riscant sa pariezi pe dezvoltarea pe termen scurt a acestei piete”, spune Marius Onofrei, director de comunicare si relatii publice al Allianz-Tiriac.

 

Fortate de contextul economic dificil sa recurga la reduceri de costuri, multe firme elimina cu prioritate asigurarile de sanatate din pachetele de beneficii, completeaza el. Portofoliul Allianz-Tiriac include patru produse de acest tip (Standard, Optim, Extra si Asigurarea personalului medical), dar toate sunt destinate exclusiv clientilor corporatisti.

 

In pofida problemelor din sistemul public, clientii individuali nu s-au grabit sa cumpere polite private de asigurare, poate si pentru ca numarul clinicilor particulare este inca redus, iar costurile asigurarilor nu sunt la indemana oricui. In plus, clientii individuali nu beneficiaza de deductibilitate fiscala, in timp ce companiile au aceasta posibilitate, in limita a 250 de euro anual. Potrivit studiului Mednet, realizat in colaborare cu Media Xprimm, la inceputul acestui an, aproximativ 13% din bucuresteni si 8% din locuitorii provinciei intentioneaza sa-si incheie o asigurare privata de sanatate, pentru care ar fi dispusi sa plateasca o contributie lunara de 70, respectiv 85 de lei. Sub 40% dintre participantii la acelasi studiu ar fi dispusi sa plateasca intre 5 si 50 de lei pe luna pentru o astfel de polita. Circa 28% dintre locuitorii Capitalei, dar si din provincie ar plati intre 51 si 100 de lei (23 de euro) si doar 8% dintre bucuresteni (respectiv 18% dintre cei din provincie) ar fi dispusi sa contribuie cu mai mult de 100 de lei lunar. Pretul unei asigurari de sanatate de la Eureko, liderul pietei de profil, este cuprins intre 18 si 125 de euro pe luna daca polita este incheiata de o persoana fizica sau 14-80 de euro pe luna daca este cumparata de o companie pentru un grup de angajati.

 

Apetitul redus al romanilor pentru politele private se transpune si in dimensiunea redusa a pietei - doar 10 milioane de euro in 2008, in crestere cu 2 milioane fata de anul precedent, potrivit estimarilor facute de companii. Aceste statistici includ toate tipurile de polite ce acopera daune legate de ingrijirile medicale, dar politele specifice de sanatate cumuleaza sub 2 milioane de euro, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Oricare ar fi modelul de calcul, al asiguratorilor sau al CSA, piata este infima in comparatie cu volumul serviciilor medicale private din Romania - de aproape 300 de milioane de euro. Dimensiunea liliputana a industriei (reprezentand doar 2% din totalul primelor subscrise in asigurari de viata, dupa estimarile asiguratorilor), este un alt motiv ce-i face pe jucatori sa creada ca pot obtine anul acesta cresteri de 5-6 ori peste media pietei, ce va avansa cu 5% in cele mai optimiste scenarii.

 

In asteptarea reformei sistemului medical (daca ea va avea loc), asiguratorii nu stau degeaba, reorientandu-se rapid spre clientii ce le-ar putea aduce afaceri noi. Mizeaza, de aceasta data, mai ales pe cumparatorii individuali cu venituri ridicate - care, se poate presupune, vor fi mai putin afectati de dificultatile din economie.

Astra Uniqa: “Avem patru planuri de asigurare, pe niveluri de pret ascendente.”

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/leac-pentru-asigurarile-de-sanatate-4122082
4122082
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.