JP Morgan recomanda reducerea expunerii pe bancile grecesti

Postat la 25 mai 2010 15 afişări

Analistii bancii americane JP Morgan Chase apreciaza ca bancile grecesti vor incheia cel mai probabil anul in curs cu pierderi, urmand sa treaca pe profit "posibil in 2011" si sa ajunga la o redresare reala abia in 2012-2013.

Explicatia tine de faptul ca masurile fiscale restrictive aprobate de guvernul elen vor influenta negativ si evolutia economiei, si calitatea activelor bancare, ducand la o crestere a costurilor de finantare, in special in contextul in care costul indatorarii pentru Grecia a crescut pe piata.

"In conditiile unui acces limitat pe piete, pe masura ce ingrijorarea investitorilor a evoluat de la chestiunile de lichiditate la cele legate de solvabilitate, severitatea problemelor pentru bancile grecesti a crescut la niveluri pe care nu le-am anticipat", sustin analistii JP Morgan, intr-un raport publicat marti.

Ca atare, raportul modifica si tinta de pret pentru perioada urmatoare, si recomandarea de investitie la "underweight" (scaderea expunerii pe un titlu), de la "overweight" (cresterea expunerii) pentru National Bank of Greece (tinta de pret - 9,80 euro, in loc de 25 de euro), Eurobank (3,80 euro, de la 7,60 euro) si Alpha Bank (4,70 euro, de la 10 euro). Pentru Bank of Cyprus, recomandarea se modifica de la "overweight" la "neutral" (tinta de pret: 4,50 euro, de la 6,80), iar pentru Piraeus Bank de la "neutral" la "underweight" (tinta de pret: 3,90 euro, de la 7,30).

Toate bancile de mai sus sunt prezente si in Romania (Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca).

"In eventualitatea unei restructurari cu 40% a datoriei Greciei, ar fi nevoie de capital suplimentar de 10-15 miliarde de euro pentru bancile grecesti si vom vedea o scadere cu peste 25% a sectorului financiar, in conditiile unor potentiale injectii de capital si ale schimbarii actionariatului", scriu analistii JP Morgan.

LUATI AUR DE LA POPULATIE

Daca insa nu va avea loc o restructurare a datoriei suverane (obligatiuni), iar stabilizarea economiei va avea loc inainte de 2012, cu o scadere mai putin pronuntata a economiei, atunci scenariul redresarii mai rapide a bancilor este plauzibil. Pentru aceasta, sustin analistii JP Morgan, ar fi nevoie insa de masuri exceptionale - fie de privatizarea masiva a unor active de stat, fie de succesul pachetului de asistenta UE-FMI atat in Grecia, cat si la nivelul Uniunii, fie chiar de o campanie de colectare de aur si bijuterii de la populatie, asa cum s-a intamplat in Coreea dupa criza din 1998, sub sloganul "Strangeti aur de dragul Coreei".

Curioasa solutie a donatiilor de aur de la populatie, sau mai bine zis paralela cu ce s-a intamplat in Coreea, pare mai curand menita sa demonstreze prin reducere la absurd dificultatea situatiei in care se afla Grecia. Colectarea si vanzarea rezervelor de aur a mai fost adusa in discutie recent, insa in nici un caz ca o solutie serioasa la criza datoriilor grecesti, avand in vedere ca populatia de 10 milioane de oameni a Greciei n-ar putea furniza suficient aur sau alte metale pretioase si oricum e indoielnic ca ar fi dispusa in masa la astfel de donatii.

Grecia dispune de rezerve de aur de 112,4 tone, in valoare de circa 4,2 miliarde de dolari. La sfarsitul primului trimestru al anului, datoria publica a tarii se ridica la 310,3 miliarde de euro (circa 385 miliarde de dolari).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
banci,
datorie,
jp morgan,
aur
/analize/servicii-financiare/jp-morgan-recomanda-reducerea-expunerii-pe-bancile-grecesti-6172754
6172754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.