Inca o saptamana de pierderi

Postat la 01 februarie 2008 1 afişăre

Saptamana bursiera s-a incheiat cum nu se putea mai rau in ceea ce priveste stirile referitoare la companiile romanesti. Agentia de evaluare financiara Fitch a schimbat perspectivele a patru banci romanesti de la stabil la negativ pentru datoriile pe termen lung. Piata nu a reactionat in nici fel, fiind inchisa pentru week-end, insa influentele nu vor intarzia sa apara saptamana viitoare.

Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale, Bancpost si UniCredit Tiriac au perspective negative in ceea ce priveste datoriile pe termen lung, dupa ce initial bancile aveau perspective stabile. Agentia de evaluare Fitch considera ca nefavorabil ajutorul pe care aceste banci il primeste de la companiile mama, plecand, probabil, de la problemele pe care institutiile financiare internationale le au in acest moment.

Bursa a incheiat o nou saptamana de scadere, cu indicele BET mai jos cu 5,3 procente fata de perioada anterioara. BET-C, indicele compozit, a inregistrat un minus de 5,7%, iar BET-FI s-a depreciat de 4,7%. Valoarea de tranzactionare a fost extrem de redusa saptamana aceasta, cu un total de 44 milioane euro pentru piata principala, media zilnica rezultata fiind de 8,8 milioane euro, jumatate fata de media anului trecut de 16,5 milioane euro.

De la inceputul anului, indicii au pierdut cel putin 20 de procente, cu un minus de 23,7% pentru indicele BET, de 22,5% pentru BET-C si de 21% pentru BET-FI. Piata secundara Rasdaq s-a depreciat mai putin, indicele compozit Rasdaq-C inregistrand o coborare de dor 14%, dupa ce anul trecut a avut un randament de peste 90%. La capitolul curs valutar piata sta mai bine, saptamana ce tocmai s-a incheiat fiind una de recuperare. De la inceputul anului moneda euro s-a apreciat cu 2,1% fata de leu, ajungand pana la 3,68 lei/euro, iar dolarul american a urcat doar 0,8%, pana la 2.47 lei, fiind tras in jos de deprecierea la nivel international.

Saptamana a fost presarata de evenimente importante, cea mai mare semnificatie fiind cea a reducerii dobanzii de referinta a Federal Reserve. Banca centrala americana a operat o noua micsorare a dobanzii, de data aceasta de numai 0,5 puncte procentuale, scazand rata la 3%. Bursele au reactionat initial pozitiv, cu salturi ale cotatiilor, insa euforia a durat putin, principalii indici inchizand pe minus sedinta. Spre deosebire de noi, principalii indici americani si europeni incheie saptamana in crestere cu cateva procente, reducandu-si pierderile de la inceputul anului.

Indicii de la Bucuresti au fost loviti si de stirile interne, cea mai importanta fiind reducerea perspectivei de rating a datoriilor pe termen lung la nivel de tara de catre agentia Fitch. Cotatiile au plonjat in gol in ssesiunea respectiva, fiind si unul dintre motivele pentru care saptamana nu a putut fi incheiata mai pozitiv. Dintre vecinii nostrii, doar bulgarii tin pasul cu pierderile, principalul indice al bursei din Sofia, SOFIX, inregistrand o scadere de 22,1% fata de inceputul anului. Cehii, prin PX 50, au coborat 15%, iar austriecii, prin ATX, au revenit pana la un minus de 14%.

Saptamana urmatoare ar putea incepe in scadere din cauza noilor reduceri de rating ale bancilor, insa coborarea ar putea incetini daca situatia internationala va fi favorabila, adica in crestere. Un eveniment important asteptat pentru perioada urmatoare este si sedinta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale de pe 4 februarie, cand urmeaza sa se decida majorarea sau pastrarea actualei rate de dobanda de politica monetara. Analistii prognozeaza inca o majorare a acesteia din cauza ratei crescute de inflatie, apreciere care ar putea influenta negativ piata de capital.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa,
servicii financiare
/analize/servicii-financiare/inca-o-saptamana-de-pierderi-2359986
2359986
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.